Auteur: Joop van de Groep   Datum: 07-01-2022

Beste jongetje van de klas

Wall Street kwam gisteren op adem na de dreun van een dag eerder. Beleggers kijken vandaag uit naar de ontwikkelingen op de Amerikaanse arbeidsmarkt in de maand december vorig jaar. Het forse economische herstel van het afgelopen jaar zien wij ook terug in de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. De verwachting is dat ook in december voor de twaalfde maand op rij veel nieuwe banen zijn gecreëerd. Economen gaan ervan uit dat er in december 444.000 nieuwe banen zijn bijgekomen. Dit is meer dan een verdubbeling ten opzichte van november. Het werkloosheidspercentage zal verder dalen naar 4,1 procent en het gemiddelde uurloon zal naar verwachting op maandbasis stijgen met 0,4 procent (was 0,3 procent).

In de eerder deze week gepubliceerde notulen van de Fed werd er al melding gemaakt van de goede ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. De centrale bankiers maken zich zorgen over de aanhoudende hoge inflatie en constateren dat de arbeidsmarkt zich in de buurt van volledige werkgelegenheid bevindt. 

Hiervan is sprake als de vraag naar arbeid het aanbod overstijgt. Afgelopen maandag werd bekend dat het aantal opstaande vacatures in november vorig jaar is uitgekomen op 10,6 miljoen. Volgens het Amerikaanse Ministerie van Arbeid lag het aantal werkzoekende in dezelfde maand op 6,9 miljoen.

Nu de belangrijkste doelstellingen van de Amerikaanse centrale bank zijn bereikt ten aanzien van de inflatie en de arbeidsmarkt, is het niet zo verwonderlijk dat de bank op de rem gaat trappen. Het ruime monetaire beleid heeft zijn vruchten afgeworpen en de tijd is rijp om de economie op eigen benen te zetten. Vanuit economisch perspectief zijn dit positieve ontwikkelingen maar het duurt even voordat dit goede nieuws is geland op de huidige volatiele financiële markten.

Constellation Brands

De Amerikaanse drankenspecialist Constellation Brands kwam gisteren met de derde kwartaalcijfers van het van het fiscale jaar 2022. De genormaliseerde winst per aandeel van 3,42 dollar lag ruim boven de verwachte 2,81 dollar van de analisten en de kwartaalomzet kwam uit aan de bovenkant van de consensusverwachtingen. Vanwege de daling van de beurswaarde van Canopy Growth in het afgelopen kwartaal heeft Constellation Brands op haar deelneming in deze wietkwekerij 200 miljoen dollar afgeschreven, dit is omgerekend 31 dollarcent per aandeel.

In het coronajaar werd de daling in de horeca omzet meer dan goedgemaakt door de verkopen aan de retailers. Ondanks de moeilijke vergelijkingsbasis steeg het gemiddelde biervolume met 8 procent. De premium biermerken deden het goed. Modelo Especial liet een volumegroei zien van 13 procent en verstevigde daarmee zijn nummer één positie in de premium biermarkt en is de grootste stijger in dollaromzet in het Amerikaanse retailkanaal. Het andere premium biermerk Corona Extra groeide met 11% in volume en bleef daarmee de nummer twee importbier in Amerika. Als gevolg van de gestegen grondstof- en productiekosten is de brutowinstmarge met 130 basispunten gedaald naar 41,3 procent op jaarbasis. Voor het komende fiscale jaar verwacht Constellation Brands verdere druk op de winstmarge. Ondanks de forse inspanningen om kosten te besparen en de grondstofprijzen te hedgen, zullen het huidige inflatoire klimaat en de hogere afschrijvingen op de forse investeringen in extra productiecapaciteit invloed hebben op de winstmarge.  

Het management van de drankenproducent verwacht, rekening houdend met de forse tegenwind, dat de brutowinstmarge het komende jaar zal uitkomen op 39-40 procent. Constellation Brands is met deze cijfers het beste jongetje van de klas. 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten