Auteur: Joop van de Groep Datum: 07-06-2019

Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald

De Europese Centrale Bank (ECB) liet gisteren conform de verwachtingen de rente ongemoeid. In de toelichting op het rentebesluit meldde Mario Draghi dat het huidige lage renteniveau ten minste tot medio 2020 gehandhaafd zal blijven. Dit is een half jaar langer dan waar de centrale bank eerder nog van uitging. Er is zelfs overwogen om de rente te verlagen mocht de escalatie van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten de economische groei in de eurozone raken. Aan de andere kant blijven de groei van de werkgelegenheid en de stijgende lonen de economische groei van de eurozone ondersteunen. Een dag eerder werd bekend dat de definitieve groei van de economie in het eerste kwartaal is uitgekomen op 0,4 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. Mario Draghi handhaafde de eerdere ramingen voor de economische ontwikkelingen en schat de kans op een recessie dit jaar laag in. 

Sinds november 2011 zwaait Mario Draghi de scepter over de ECB maar zijn termijn zit er bijna op. In oktober moet hij het stokje overdragen aan zijn opvolger. Vorig jaar leek het er nog op dat vanwege het toegenomen Europese economische momentum, hij voor zijn aftreden zijn eerste renteverhoging zou gaan doorvoeren. Nu kunnen wij vrijwel zeker stellen dat Draghi nooit de rente heeft verhoogd, zoals de Amerikaanse evenknie wel heeft gedaan.

Waarschuwingen

Twee grote Amerikaanse zakenbanken, namelijk Morgan Stanley en Goldman Sachs, waarschuwden beleggers om de gevolgen van de escalerende handelsoorlog niet te onderschatten. De Amerikaanse president Donald Trump heeft gedreigd om na de G20 top eind deze maand in Japan 25 procent invoerrechten op te leggen op de resterende 300 miljard dollar importwaarde van de Chinese goederen. Op dit moment is de uitkomst van het handelsconflict onzeker, maar als daadwerkelijk de extra invoerrechten worden doorgezet dan is er volgens Morgan Stanley een reële kans dat de Amerikaanse economie over drie kwartalen in een recessie belandt. 

Inzet van centrale banken

Het antwoord op de dreigementen van Trump komt dit keer van Yi Gang, de gouverneur van de People’s Bank of China. De centrale bank van China staat klaar om in te grijpen als de handelsstrijd de economie nog verder ondermijnt. Mogelijke maatregelen zijn het verlagen van de rentetarieven, de kapitaaleisen voor banken te versoepelen en andere monetaire instrumenten waaronder het devalueren van de Chinese munt.

Vooruitlopend op de G20 top ontmoeten Yi Gang en de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin elkaar dit weekend in Japan. De handelsbesprekingen tussen China en Amerika liggen al enige tijd stil. Als wereldwijd de centrale banken worden ingezet om de nadelige gevolgen van de handelsoorlog het hoofd te bieden dan werkt de tactiek van Trump niet om een handelsdeal te forceren door de druk op te voeren. De boodschap van de Chinese centrale bankdirecteur aan de Verenigde Staten is duidelijk. Yi Gang beschikt over een vrijwel onuitputtelijk monetair instrumentarium om China van een lange adem te voorzien in de onderhandelingen. 

Wellicht dat door de adempauze in de onderhandelingen bij de strijdende partijen het besef is doorgedrongen dat men beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald kan zijn.