Auteur: Jan-willem Nijkamp  Datum: 29-04-2021

Beurs reageert lauw op uitstekende resultaten

De twee J’s

De beurzen lijken de weg naar boven weer gevonden te hebben na het optreden van de twee J’s woensdagavond. Eerst was daar de gouverneur van de Federal Reserve – Jay Powell – die verklaarde vooralsnog geen enkele reden te zien iets aan het huidige beleid van de centrale bank te wijzigen. Geen verandering van de rente en men blijft iedere maand voor een bedrag van 120 miljard dollar aan staats- en hypotheekobligaties kopen. Dat ondanks de toenemende zorgen over de ondertussen toch wel enigszins overspannen huizenmarkt in de Verenigde Staten. Later op de avond volgde de hoofdact: het optreden van Joe Biden in het Congres. In zijn eerste toespraak voor zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat verklaarde de president dat het huis van Amerika honderd dagen geleden nog in brand stond, maar inmiddels “ready for take-off” is. Het voorspoedig verlopende vaccinatieprogramma en de enorme staatssteun doen hun werk getuige de sterk verbeterde economische cijfers. 

Kwartaalcijfers

De sterk opgelopen groeiverwachtingen voor de Amerikaanse economie komen niet zomaar uit de lucht vallen. Het Amerikaanse bedrijfsleven vertoont immers een enorm herstel na de pandemische inzinking vorig jaar. Dat blijkt uit de rapportages van de bedrijfsresultaten over het afgelopen eerste kwartaal tot nu toe. Een bijna lachwekkend hoog percentage van de bedrijven rapporteerde een hogere winst dan verwacht. En niet een beetje hogere winst, maar in veel gevallen fors hoger. Zo bedroeg de verwachte winst van de 500 bedrijven uit de S&P 500-index aan het begin van het kwartaal nog ruim 23 procent, inmiddels is dat opgeschroefd naar ruim 33 procent. Mocht dat percentage inderdaad op de huidige 86 procent van de bedrijven uitkomen dan zal dat het hoogste aantal ooit zijn dat een hoger dan verwachte winst rapporteert.

Omzet

Nu is winst eigenlijk niet meer dan een mening. Er zijn vele wegen die naar een mooi winstcijfer leiden, weten ingewijden maar al te goed. En die wegen worden dezer dagen behoorlijk platgelopen. Daarom is het vaak interessanter te kijken naar de omzet van bedrijven. Daar valt minder mee te marchanderen. Maar ook deze overtreft tot op heden alle verwachtingen. Niet minder dan 77 procent van de bedrijven rapporteerde tot op heden een hoger dan verwachte omzet. Kortom, in verhouding tot vorig jaar deze tijd blaakt het Amerikaanse beursgenoteerde bedrijfsleven van gezondheid. Iets wat deze week overigens nog maar eens werd onderstreept door de cijfers van vier bedrijven uit de zogenaamde Big Five. Apple, Microsoft, Alphabet en Facebook overtroffen de verwachtingen, en niet zo’n beetje ook. Vanavond volgt de vijfde, Amazon, en ga er maar vanuit dat ook deze gigant niet teleur zal stellen.

Vreemd

Nu doet zich op de beurs een vreemd fenomeen voor. Het dak moet onderhand wel volledig poreus geworden zijn van alle winsten die er maar door heen blijven knallen. Maar, terwijl de winsten feest vieren blijven de koersen enigszins schuchter aan de kant zitten. Er zit de laatste weken niet veel beweging meer in. Vanaf de start van het cijferseizoen (half april) is de toonaangevende graadmeter van de Amerikaanse economie – de S&P 500-index – met een schamele 1,4 procent gestegen. Dat terwijl de winsten dus naar verwachting met ruim 33 procent zullen oplopen. Nog opvallender is de reactie van de aandelen op de gerapporteerde cijfers. Waar de koers normaal met een gemiddelde van 1,5 procent omhoog schiet na een earnings beat, dalen de koersen dit cijferseizoen met gemiddeld 0,1 procent. De reactie op de ronduit fantastische bedrijfsresultaten is dus nogal lauw.

Bezit van de zaak

Hier lijkt het bekende beursmotto “het bezit van de zaak is het einde van het vermaak” te gelden. De koersen waren blijkbaar al maandenlang op deze uitstekende resultaten vooruitgelopen. Sinds de presidentsverkiezingen en de komst van het eerste vaccin was de S&P 500-index met 28 procent opgelopen. Beleggers waren ruimschoots op deze winsten vooruitgelopen en lijken hier en daar nu in volle tevredenheid hun winsten te incasseren. Een andere beurswijsheid waarschuwt voor dergelijke situaties. Deze zegt dat wanneer zelfs zulke goede resultaten de koersen niet meer in beweging kunnen zetten al het goede nieuws ingeprijsd is en dat het dan hoog tijd wordt de arena te gaan verlaten. Wat moet de koersen dan immers nog wel in beweging krijgen?

Hold in May

Toch kunnen we daar een kanttekening bij plaatsten. Onderzoek van alle kwartaalcijferseizoenen wijst uit dat de reactie op de beurs meestal het gevolg is op eerder uitgesproken verwachtingen. Verwacht de consensus onder de analisten vooraf een tegenvallend seizoen, dan volgt vaak een stijging op de beurs. De tegenvallers waren reeds ingeprijsd en het kon alleen nog maar meevallen. Omgekeerd blijkt iedere keer dat wanneer het verwachtingspatroon hoog was de koersen juist dalen. De meevallers waren al ingeprijsd en het kon allen nog maar tegenvallen. Ondanks de lauwe reactie lijkt dat deze keer iets anders uit te gaan pakken. Nu op Amazon na de grote technologiefondsen geweest zijn kunnen we de stelling poneren dat de reactie weliswaar lauw is, maar toch nog steeds positief. De S&P 500 staat namelijk hoger dan aan het begin van het cijferseizoen. En dat terwijl de verwachtingen zoals gezegd toch behoorlijk hoog waren. Geen daling dus. Dit jaar geen Sell in may and stay away, maar Hold in May and stay close.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten