Steady as she goes

Door: Jan Bouius - 12 februari 2020

Een VS-Iran conflict, het coronavirus, onzekerheid in de Duitse politiek, het maakt de beurzen op dit moment allemaal niet uit. De lage rente houdt de richting van de beurzen nog onveranderd op koers en dat is onverdroten omhoog. Uiteraard met hier en daar wat deining, maar dat hoort er nu eenmaal bij. Vandaag lijkt het ogenschijnlijk rustig met een AEX die een half procentje hoger koerst, maar onderhuids zijn er grote verschillen. Zo is vandaag Heineken top en ABN AMRO een grote flop.

ABN AMRO maakte over een vierde kwartaal bekend een nettowinst te hebben behaald van EUR 316 miljoen, terwijl het analistengilde op gemiddeld EUR 406 miljoen had gerekend. De bank moest enerzijds hogere voorzieningen treffen voor leningen die mogelijk niet meer kunnen worden terugbetaald, met name in de offshore sector vanwege de lage olieprijs, en heeft anderzijds te maken met stijgende kosten voor de klantenscreening. Ongeveer 10% van alle werknemers zijn tegenwoordig bezig met het verbeteren van het witwasbeleid van de bank. En dat is een flinke kluif. Naar verwachting zijn in 2022 pas alle klantendossiers op orde gebracht. Het een en ander leidde er toe dat de bank het mes in het dividend zet. In plaats van 80 cent wordt er nu 68 cent dividend uitgekeerd. Beleggers oordelen hard en zetten de koers 6% lager.

De tegenovergestelde reactie (+6%) zien we bij Heineken, dat na een stroperig eerste halfjaar bruisende jaarcijfers op tafel zette. In 2019 steeg het biervolume met 3,1% tot 241,4 miljoen hectoliter. Dat leverde een 6,4% hogere omzet op van EUR 28,52 miljard en een 13,2% hogere nettowinst van EUR 2,17 miljard. Het premium Heineken merk was mede door de opmars van de alcoholvrije versie goed voor een groei van 8,3%. Beleggers waren blij verrast met het sterke slotkwartaal van de brouwer. Heineken heeft meer bier kunnen verkopen dan verwacht. Hierdoor kan CEO Jean-François van Boxmeer na 15 succesvolle jaren dan ook met glans het stokje overdragen aan zijn opvolger Dolf van den Brink, die momenteel de Aziatische regio onder zijn hoede heeft. Maar de erfenis is niet gering. In de 15 jaar dat Van Boxmeer aan het roer stond, kende het aandeel Heineken inclusief geherinvesteerde dividenden een gemiddeld jaarlijks rendement van 11,8%. Voor de AEX was dat in diezelfde periode 6,7%. Een fraaie afscheidsborrel (0.0) is wel op zijn plaats.

Big Tech onder het vergrootglas

De marktdominantie van de 5 grote techreuzen in Amerika is voor degenen die er in beleggen een zegen maar kan op veel weerstand rekenen, ook in eigen land. Gisteren leek de regering Trump hen in ieder geval even deels de oorlog te hebben verklaard. In een buitengewone aankondiging gaf de Federal Trade Commission - de Amerikaanse concurrentiewaakhond - aan Alphabet, Amazon, Apple, Facebook en Microsoft de opdracht om al hun gegevens betreffende honderden kleine overnames in de afgelopen 10 jaar te verstrekken. Overnames die tot nu toe onder de radar van de antitrustbureaus bleven, maar mogelijk wel concurrentieverstorend in de markt doorwerkten, waardoor mogelijk nieuwe startups de nek werden omgedraaid. Ondanks dat het onduidelijk is of dit achteraf nog tot allerlei boetes kan leiden, zette het gisteren wel gelijk even de rem op de beurskoersen. Tja, hoge bomen vangen veel wind, maar zijn gelukkig ook vaak tegen een stevige storm bestand. Ironisch genoeg eindigde het bericht met “Like the FTC on Facebook”…

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op. 

 

Meer relevante berichten

Back to business

Back to business

27 mei 2020

De vrees dat het coronavirus de wereld voor lange tijd in zijn greep zal houden lijkt iedere dag meer… Meer...

Zeg nooit nooit

Zeg nooit nooit

26 mei 2020

Sinds de bodem van maart is de S&P 500-index al weer met 32 procent gestegen. Overal worden de lockdowns… Meer...

Huidige beurs is revival van de stockpicker

Huidige beurs is revival van de stockpicker

25 mei 2020

Vandaag zijn de beurzen van London (banking holiday) en de Verenigde Staten (Memorial Day) gesloten.… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: