Auteur: Jan Bouius Datum: 12-02-2020

Steady as she goes

Beurzen blijven doorgaan zoals de meeste tijd van de afgelopen weken: stabiel stijgend. De AEX steeg net voor het middaguur tot 479 punten: het hoogste punt van het jaar. De Nederlandse hoofdindex hield dat nieuwe jaarrecord redelijk goed vast en andere beurzen in Europa lieten eenzelfde beeld zien. Alle grote gebeurtenissen (een Italiaans referendum en belangrijke rentebesluiten van de ECB en Federal Reserve) van december zijn inmiddels de revue gepasseerd en beleggers maken zich langzamerhand op voor het nieuwe jaar.

Wolkendek boven Oracle breekt nog niet open

Als klap op de vuurpijl kregen beleggers gisteravond nog wel wat bedrijfscijfers om de oren. Softwaregigant Oracle publiceerde de cijfers over het meest recente kwartaal, dat voor het bedrijf op 30 november jl. eindigde. Volgens Oracle zelf was de omzetgroei van de cloud divisie het afgelopen kwartaal “fenomenaal”. De omzet groeide op jaarbasis van 649 miljoen dollar naar ruim 1 miljard dollar: een stijging van 62% . In de cloud data-infrastructuur, waar Oracle graag vol de concurrentie aangaat met Amazon, groeide de omzet met slechts 6%. Daarnaast zijn er ook problemen aan de traditionele software- en hardware kant, waar de verkopen van het bedrijf krimpen. Hierdoor bleef de totale omzet constant op zo’n 9 miljard dollar. Deze omzet viel tegen bij de verwachtingen van analisten, die hadden gerekend op een omzet van 9,11 miljard dollar. De winst per aandeel kwam uit op $ 0,61 en was daarmee één cent beter dan de verwachting.

Voor het aankomende kwartaal rekent het Oracle op een omzetgroei tussen de drie en vijf procent - exclusief valutaschommelingen. Het bedrijf waarschuwt wel last te hebben en te houden van de dure dollar. Het aandeel gaat naar verwachting twee procent lager openen vanmiddag op Wall Street.