Auteur: Krist Plaizier     Datum: 08-09-2022

Beursgang Porsche legt verborgen waarde in Volkswagen bloot

Gisteren vermeldden we al in ons beursbericht dat Volkswagen definitief besloten heeft om een deel van hun belang in Porsche naar de beurs in Frankfurt te brengen indien de beursomstandigheden niet verder verslechteren. Vandaag ga ik wat dieper in op deze, naar verwachting, zeer gunstige ontwikkeling voor onze cliënten waarvoor wij in Volkswagen beleggen. Maar allereerst probeer ik wat onduidelijkheid weg te nemen. Er zijn namelijk twee bedrijven met Porsche in de naam, te weten Porsche Automobil Holding SE en Porsche AG. Porsche Automobil Holding SE is het beleggingsvehikel van de oprichters van Porsche en Volkswagen en staat al jaren aan de Duitse beurs genoteerd. Ook is het opgenomen in de DAX index. Het grootste bezit van deze holding is de 53,3 procent in de Volkswagen Groep. Porsche AG daarentegen, is het bedrijf dat de sportieve auto’s produceert en verkoopt. Het is nu nog volledig bezit en de cash cow van de Volkswagen Groep. Afgelopen jaar realiseerde Porsche AG bijna 50 procent van de operationele winst van Volkswagen terwijl het maar 3 procent van het totale aantal door de Volkswagen Groep verkochte auto’s betrof. Dit Porsche AG wordt nu dus deels ergens in de komende weken naar de beurs gebracht. De opbrengst zal gebruikt worden voor de elektrificatie van het volledige wagenpark van de Groep. Er zullen meer elektrische modellen aangeboden worden, er zal de nodige software ontwikkeld worden en de bouw van batterijfabrieken zal ermee worden gefinancierd. Dit alles zal de komende vijf jaar ruim 89 miljard euro gaan kosten. In 2026 zal hiermee een kwart van de verkochte auto’s van de Volkswagen Groep elektrisch aangedreven moeten zijn.

De aandelen Porsche AG zullen ook aan particulieren aangeboden worden. Zo profiteert het bedrijf van de grote schare loyale fans. Ze kunnen intekenen op slechts 12,5 procent van de aandelen. Deze aandelen zullen dividend preferent zijn maar geen stemrecht hebben. Van deze 12,5 procent is al bijna 2,5 procent weggekaapt door de Investment Authority van Qatar. De andere helft (plus één) van de plaatsing van totaal 25 procent van de aandelen Porsche AG zijn gewone aandelen met stemrecht. Deze zijn gereserveerd voor Porsche Automobil Holding SE. Zo houden de stichters van het fameuze merk een controlerende zeggenschap in de luxe automaker. Ze hebben toegezegd voor deze zeggenschap een premie van 7,5 procent te betalen op de uiteindelijke prijs op de beurs voor de preferente aandelen. 

Volkswagen heeft zijn beleggers beloofd om 49 procent van de winst op de verkoop van de preferente en gewone aandelen Porsche AG begin 2023 uit te keren als een speciaal dividend. Een logische voorwaarde hiervoor is dat de plaatsing een succes wordt. Een minpuntje, naast het ontbreken van stemrecht, is dat de vers aangetreden CEO van de Volkswagen Groep, Oliver Blume, ook de CEO van Porsche AG is. Beleggers zien deze ‘twee petten’ niet zo zitten.

Analisten schatten in dat de waarde van Porsche AG met de beursgang op zo’n 60 à 85 miljard euro zal gaan uitkomen. Deze schatting is onder andere gebaseerd op de beurswaarde van Ferrari dat een beurswaarde heeft van ongeveer 35 maal de verwachte winst voor 2023. Sportieve automerken krijgen een veel hogere waarde toegekend op de beurs dan de doorsneemerken. Bij een waarde van 85 miljard euro, of ongeveer 280.000 euro per afgeleverde auto, zal het de grootste beursgang ooit in Europa zijn. Tot op heden is dit de beursgang van Deutsche Telekom in 1996. De beursgang zou bij een dergelijk daverend succes een stevige verborgen waarde bij de Volkswagen Groep blootleggen. De Groep is immers op de beurs zelf slechts zo’n 83 miljard euro waard, ongeveer vijf maal de verwachte winst over 2023. Dus wat denkt u dat de aandelen Volkswagen zullen gaan doen zodra deze verborgen waarde gerealiseerd wordt? Precies, deze zal deels worden ingeprijsd want Volkswagen behoudt 75 procent van Porsche AG. We houden de aandelen Volkswagen dan ook stevig vast.

Stora Enso doet overname in Nederland

Onze belegging Stora Enso heeft voor ruim 1 miljard euro een bedrijf in kartonnen verpakkingsmaterialen in het Zuid-Hollandse De Lier gekocht. Het familiebedrijf, De Jong Packaging Group, is de grootste producent van golfkarton in de Benelux. Met de overname wil Stora Enso zijn omzetgroei een versnelling geven en het marktaandeel in hernieuwbare verpakkingen voor onder andere de levensmiddelenindustrie in Europa verder uitbreiden. Stora Enso vergroot met de overname zijn productiecapaciteit van golfkarton van 1200 naar 2000 miljoen vierkante meter. Indien de overname een succes wordt, zal Stora Enso in 2024 nog een nabetaling doen van 45 miljoen euro. De overname zal naar verwachting begin volgend jaar worden afgerond nadat er goedkeuring is verkregen van de mededingingsautoriteiten en zal direct bijdragen aan de winst per aandeel. De overname wordt gefinancierd uit de huidige kaspositie en met een lening.

De Jong Packaging Group zal dit jaar naar verwachting een miljard euro omzet draaien en heeft 17 vestigingen in Nederland, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Er werken 1300 mensen. Stora Enso stijgt vandaag op de Finse beurs met bijna 1 procent.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten