Auteur: Joop van de Groep Datum: 05-02-2021

Beursintroductie Kuaishou laat aandeelhouder Tencent koud

In 2012 richtte Zhang Yiming ByteDance op. Beter bekend van de social-media app Tik Tok, één van de meest populaire apps wereldwijd. Vorig jaar zette Donald Trump een ban op het gebruik van deze app in de Verenigde Staten en als gevolg daarvan een gedwongen verkoop van de Amerikaanse tak van ByteDance. Ondanks de tegenwerkingen van Trump verdubbelde vorig jaar de omzet van het social media bedrijf tot 35 miljard dollar. Onder de streep bleef er ruwweg 7 miljard dollar over. 

Debuut

Een andere Chinese video-appmaker Kuaishou Technology is in 2011 opgericht en begon met het maken van Graphics Interchange Format (GIFs oftewel bewegende plaatjes). In 2013 werden korte video’s en een social media platform gelanceerd en vervolgens kwam er in 2016 live-streaming bij. Inmiddels wordt de Kuaishou app maandelijks door 769 miljoen mensen actief gebruikt.

Vanochtend in Hongkong maakte het Chinese social media bedrijf zijn beursdebuut. De introductieprijs was 115 Hong Kong dollar omgerekend naar 14,80 Amerikaanse dollar. De opbrengst van deze aandelenemissie kwam uit op 5,4 miljard Amerikaanse dollar. Volgens persbureau Reuters is het daarmee de grootste beursgang in Hongkong sinds de beursintroductie van de Aziatische divisie van bierbrouwer Budweiser in 2019. 
Op basis van de introductieprijs komt de beurswaarde van Kuaishou Technology op ongeveer 61 miljard dollar. Tijdens de eerste handelsdag schoot het aandeel bijna 300 procent omhoog.
De aandelenkoers van de Chinese internetreus Tencent sloot vanochtend opmerkelijk genoeg fractioneel lager. Tencent heeft namelijk een belang van ongeveer 21 procent in Kuaishou Technology.

ABB

Het Zwitserse industriële conglomeraat ABB zag op kwartaalbasis de omzet met 2 procent stijgen in het slotkwartaal vorig jaar. Dit was beter dan waarop analisten hadden gerekend. ABB zelf sprak van een solide kwartaal en profiteerde van de positieve trends in de industrie in het algemeen en in het bijzonder machinebouwers voor de sectoren; bouw, distributie, consumentenelektronica, voeding en drank. Daarentegen heeft de olie- en gassector het moeilijk en de vraag is nog beperkt. De orderportefeuille steeg met 2 procent naar 7 miljard dollar. ABB verwacht dat de positieve trends in 2021 doorzetten en herhaalde de financiële doelstellingen die in november jongstleden op de beleggersdag zijn gepubliceerd. 

Roche

De jaaromzet van de Zwitserse farmaceut Roche is zonder rekening te houden met valutaeffecten 1 procent gestegen. Roche had het afgelopen jaar last van het aflopen van patenten op een 3-tal medicijnen. De omzetderving als gevolg van concurrerende generieke medicijnen kwam uit op 5,1 miljard dollar. De divisie Pharmaceuticals had last van de verminderde vraag naar de reguliere zorg. Daarentegen steeg de omzet in de divisie Diagnostics met name vanwege de enorme vraag naar de Covid-19 PCR testen. Roche is positief over het lopende jaar omdat de farmaceut een goed gevulde pijplijn heeft. Ultimo 2020 had Roche voor het eerst in zijn bestaan maar liefst 19 nieuwe medicijnen in de laatste fase van het goedkeuringstraject zitten. Roche verwacht de komende jaren een autonome omzetgroei van 3 à 5 procent per jaar te kunnen realiseren. Het dividend wordt verhoogd van 9 naar 9,10 Zwitserse frank. Dit is de 34e jaarlijkse dividendverhoging op rij. 

Vandaag kijken de beleggers vooral uit naar het belangrijke Amerikaanse banenrapport. Dit zou mogelijkerwijs tegen kunnen vallen omdat de onverwachte daling van de uitkeringsaanvragen gisteren nog niet in het rapport zijn verwerkt.

 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten