Auteur: Jan Bouius    Datum: 24-05-2023

Beurzen in mineur

In navolging van de gedaalde koersen gisteren op Wall Street staan vandaag alle wereldwijde indices in het rood. Zo verliest de AEX tegen het middaguur zo’n 1,25 procent waarbij alleen KPN, DSM en Wolters Kluwer de voeten nog enigszins droog weten te houden. Als verklaring voor het slechte sentiment wordt vooral gewezen op de zich voortslepende onderhandelingen tussen de Democraten en Republikeinen over de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond. Dat is een exercitie die in het verleden al veel vaker is gedaan. Om wanbetaling van de Amerikaanse overheid te voorkomen is het wenselijk dat er voor 1 juni een akkoord ligt. Bij Fintessa gaan we er vanuit dat die er om 5 voor 12 wel komt. Voor de bühne hebben beide partijen dan het onderste uit de kan gehaald.

Belangrijker echter om de neerwaartse druk op de beurzen te verklaren lijken de gisteren gepubliceerde inkoopmanagersindices. Zonder al te diep in alle cijfers te duiken, zien we dat zowel in de Verenigde Staten als in Europa de discrepantie tussen de krimpende industrie en stijgende dienstensector groter wordt. Waar de industrie tekenen van recessie vertoont blaakt de dienstensector van gezondheid. Dat uit zich nog steeds in een grote prijszettingsmacht. Van een naderende recessie lijkt dan ook geen sprake, ondanks het feit dat we al 222 dagen aaneengesloten met een inverse rentecurve te maken hebben. Dat is de langste periode sinds 1980. Ongetwijfeld speelt de hoge werkgelegenheid daar een rol in.

Zelfs het omvallen van een aantal Amerikaanse banken en de massale stakingen in Frankrijk veroorzaakten de afgelopen periode geen waarneembare rimpeling in het economisch tij. Natuurlijk is dat mooi, maar het maakt het werk voor de centrale bankiers er niet makkelijker op. Waar veel beleggers dachten dat de Fed na de renteverhoging van begin deze maand op de pauzeknop zou drukken, is men daar nu niet meer zo zeker van. In de markt prijst men inmiddels de kans op nog een renteverhoging van 25 basispunten binnen de komende twee maanden in op 46 procent. De datum van het ingaan van de gehoopte renteverlagingen verschuift logischerwijs naar verder in de tijd. Ook in Europa zou de rente wel eens verder door kunnen stijgen dan eerder gedacht. En we weten allemaal wat de gevolgen kunnen zijn...

Klein bier

Doordat het nieuws inzake de Big Tech bedrijven de laatste maanden vooral over de AI-chatbots ging, zou je bijna vergeten dat Alphabet ook nog een onderdeel met de naam Waymo heeft. Voor 2016 heette dit nog het Google Self-Driving Car Project. Gisteren maakte Waymo bekend een deal met Uber te hebben gesloten. In de loop van het jaar zal Uber de zelfrijdende auto’s van Waymo in Phoenix aanbieden op zijn taxi- en food delivery diensten binnen een straal van 180 mijl. Het volledig autonoom rijden lijkt daarmee weer een stap dichterbij te komen. Nu alleen de opbrengsten nog...

De Frans-Zwitserse producent van bouwmaterialen Holcim, wereldleider in cementproductie, neemt de Britse producent van prefabmaterialen Besblock over. Besblock maakt duurzame bouwblokken, die mede bestaan uit gerecyclede stoffen, met 24 procent minder materiaal dan gewone bouwblokken. Financiële details werden niet bekend gemaakt, maar het concern is duidelijk op overnamepad. Volgens CEO Jan Jensich zou het concern dit jaar wel eens 30 deals kunnen sluiten.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten