Auteur: Jan-Willem Nijkamp   Datum: 26-09-2023

Big Tech en de mythe van de stijgende rente

Slechte beursmaanden

De maanden augustus en september waren beleggers niet gunstig gezind. De AEX-index is sinds eind juli met bijna 10 procent gedaald. De S & P 500-index verloor in dezelfde periode ruim 5 procent van zijn waarde. Nu geldt september als de slechtste beursmaand van het jaar, maar beleggers hebben deze keer meer redenen om terughoudend te zijn. De rente stijgt. Zo liep de 10-jaars rente op staatsleningen in de VS sinds eind juli op van 3,95 naar 4,52 procent. De rente op deze als benchmark geldende lening was drie jaar geleden nog maar 0,50 procent.

Slapeloze nachten

Een rentestijging die veel ministers van Financiën slapeloze nachten bezorgd. De rentelasten beginnen her en der een behoorlijke hap uit de begroting te nemen. Maar ook beleggers zien donkere wolken hangen. En dan met name beleggers in de populaire technologie-aandelen. Geldt op de beurs immers niet de wijsheid dat wanneer de rente stijgt technologiefondsen onderuit gaan?

Rente omhoog, technologie omlaag

Het is ook dezer dagen weer een veel gehoorde kreet. Rente omhoog, technologie omlaag. De waarde van toekomstige kasstromen moet tegen een hogere rente verdisconteerd worden en is teruggerekend naar heden dus minder. Met name technologie-aandelen hebben hoge verwachte toekomstige winsten. Wanneer de rente oploopt worden zij het hardst geraakt. Daar lijkt geen speld tussen te krijgen.

Big Tech leeft nog

Inderdaad hebben fondsen als ASML, ASMI, Besi en Nvidia de afgelopen twee maanden moeten inleveren. Maar de Nasdaq 100-index, waar alle grote Amerikaanse technologiefondsen deel van uitmaken, heeft slechts 6 procent van zijn waarde verloren. Dat valt alleszins mee. Big Tech lijkt deze forse rentestijging tot op heden redelijk te verteren.

Negatieve correlatie niet perfect

Op de veronderstelde bijna perfecte negatieve correlatie tussen de rente en technologie-aandelen valt echter wel het een en ander af te dingen. Een blik in de historie maakt dat duidelijk. Zo liep de rente in de VS in de periode 1999-2000 hard op. Het verhinderde de Nasdaq 100-index niet in deze periode met 59 procent te stijgen. Ook toen de Federal Reserve tussen 2015 en 2018 een eerste poging deed het monetaire beleid te verkrappen vertrok de Nasdaq 100-index geen spier. De index steeg met 36 procent.

Ook niet in de afgelopen twee jaar

De ongekende serie renteverhogingen van de Federal Reserve sinds maart vorig jaar lieten de Nasdaq 100 aanvankelijk niet onberoerd. De index verloor 29 procent van zijn waarde vanaf de eerste rentestap. Daarna begon echter het herstel. Hoewel de centrale bank niet ophield met het verhogen van de rente zette de Nasdaq 100 een rally in die alle verliezen meer dan goedmaakte. Tsja, waar blijf je dan met de redenering dat een hogere rente niet goed is voor technologie-aandelen?

Te simpel

De redenering is namelijk te simpel. Wanneer de rente oploopt omdat de economische groei toeneemt is dat niet per definitie slecht voor technologie-aandelen. Zij profiteren immers van die groei zolang de winsten meer toenemen dan de rentelasten. Bovendien heeft Big Tech zich tijdens de pandemie tegen een historisch lage rente op grote schaal geherfinancierd. De gemiddelde looptijd van de schulden is verlengd naar 12 jaar.  De rentelasten van Big Tech zijn aanmerkelijk lager dan voorheen.

Cash is geen last meer

Daar komt bij dat Big Tech enorm winstgevend is. Het aflossen van de schulden is nauwelijks een probleem. Er vloeit meer geld naar de aandeelhouders. En dan nog iets. Er wordt licht over het hoofd gezien dat grote techfondsen als Apple en Microsoft beschikken over een enorme hoeveelheid cash. Cash die niet renteloos stof staat te happen. In de VS ontvang je al snel 5 procent of meer over je cashgeld. Bij bedragen van meer dan 100 miljard dollar gaat dat aardig in de papieren lopen. Sterker nog, waarschijnlijk verdient Big Tech zelfs aan de rentestijging daar ze meer aan rente ontvangen dan ze over hun uitstaande schuld moeten betalen.

Tech profiteert juist

Technologie onderuit omdat de rente stijgt? Aandelen als Apple en Microsoft lijken eerder te profiteren van een stijgende rente. Beleggers kunnen Big Tech rustig in hun portefeuille laten zitten ook al loopt de rente op. Natuurlijk, de waarderingen van deze fondsen waren wellicht wat aan de hoge kant en in een grimmiger beursklimaat gaat er dan iets van de waarde af. Voor lange termijnbeleggers zou dat geen bezwaar moeten te zijn.

 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten