Auteur: Jan Bouius Datum: 17-05-2023

Big Tech is wederom een vluchthaven

Op Wall Street sloten gisteren de beurzen in het rood. Niet alleen speelde de toenemende nervositeit voor de naderende deadline van het Amerikaanse schuldenplafond een rol, maar ook kwamen de detailhandelscijfers over de maand april zwakker door dan verwacht. De voor seizoensinvloeden gecorrigeerde detailhandelsverkopen stegen met 0,4 procent ten opzichte van maart. Dat is precies gelijk aan de inflatie in april op maandbasis. Hoewel dat een teken van veerkracht is na de dip van 0,7 procent in maart, was het toch tegenvallend. Economen hadden op een plus van 0,8 procent gerekend. Uit de cijfers bleek onder andere dat consumenten minder uitgaven aan sportartikelen, meubels en elektronica en dat ze meer spendeerden aan belevenissen als reizen en etentjes. Daarnaast houdt de consument, zoals blijkt uit de winstwaarschuwing van Home Depot, de hand op de knip wat betreft écht grote uitgaven. De doe-het-zelfketen zag de omzet in het eerste kwartaal op jaarbasis met 4,5 procent dalen en verwacht dat deze trend nog wel even doorzet. Het management stelt dat Joe Sixpack de grote verbouwing aan zijn woning uitstelt en voorrang geeft aan het kleinere kluswerk.

Aangezien het geld toch ergens naar toe moet rollen, deden de beleggers in de technologie sector goede zaken. Niet voor het eerst dit jaar waren de Big Tech aandelen, waarvan de zakken uitpuilen van de cash en die met de huidige AI-ontwikkelingen de fantasie weten te prikkelen, een goede vluchthaven. De grootste stijger onder hen was Alphabet met een plus van 2,57 procent. Beleggers lijken er steeds meer vertrouwen in te krijgen dat de Google-moeder met Bard een goede concurrerende chatbot voor Microsofts Chat GPT in huis heeft.

Dat is wellicht opmerkelijk, aangezien een van Google’s softwarebouwers onlangs stelde dat én Microsoft én Alphabet beiden op termijn de strijd zullen verliezen van de gratis openbaar beschikbare AI taalmodellen. Sinds begin maart het AI model van Facebook is uitgelekt, zijn wereldwijd allerlei programmeurs bezig dit naar een hoger plan te tillen. En waarom voor een chatbot betalen als er gratis alternatieven zijn? Maar blijkbaar hebben beleggers er het volste vertrouwen in dat deze race gewonnen zal worden door partijen die over de diepste zakken, krachtigste chips en grootste cloudcapaciteit beschikken. Aangezien je in deze niet om deze laatste twee zaken heen kunt, lijken grote cloud aanbieders en chipfabrikanten als Nvidia in deze sowieso winnaars te worden.

HAL Trust stoomt rustig voort

De Rotterdamse holding HAL Trust, die z’n oorsprong vindt in de Holland-Amerika Lijn, publiceerde vanochtend de kwartaalupdate. De nettovermogenswaarde van de holding steeg in de eerste drie maanden van dit jaar naar 13,47 miljard euro, een toename van 383 miljoen euro. Per aandeel steeg de waarde met 4,32 euro naar 152,04 euro. Daar de beurskoers van HAL Trust op 31 maart op 124,60 euro sloot, houdt dat in dat de aandelen met een discount van ongeveer 18 procent worden verhandeld. Daarnaast wist HAL te melden dat de holding de waarde van de belangen in beursgenoteerde ondernemingen en liquiditeitenportefeuille (3 miljard euro!) sinds eind maart tot en met 12 mei met ongeveer 2 euro per aandeel zag stijgen. Over 2022 zal er een dividend van 5 euro worden uitgekeerd, waarvan de helft in aandelen en de andere helft in contanten.

 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten