Auteur: Jan Bouius            Datum: 08-12-2023

Big Tech ten strijde!

Bedrijven die zich bezig houden met Artificiële Intelligentie (AI) wisten gisteren op Wall Street weer alle ogen op zich gericht. Daardoor deed de technologie index Nasdaq het met een stijging van 1,37 procent veel beter dan de schamele plus van 0,17 procent voor de traditionele Dow Jones. Grootste winnaar was de Amerikaanse chipfabrikant AMD. Met de nieuwste MI300-chip denkt AMD een wapen in handen te hebben om de aanval in te zetten op de bijna-monopolie positie van Nvidia (ongeveer 80 procent marktaandeel) op het gebied van AI-chips. Het is een markt waarvan topvrouw Lisa Su denkt dat die over vier jaar ruim 400 miljard dollar groot zal zijn. Bedrijven als Microsoft en Meta, die niet te veel afhankelijk willen zijn van één leverancier, hebben al toegezegd AMD’s nieuwe chip af te nemen. De strijdlust werd beloond met een koersstijging van 9,89 procent.

De aandelenkoers van marktleider Nvidia, geleid door Su’s achterneef Jensen Hsuang, had hier wonderwel niet onder te lijden. Die liep zelfs een fraaie 2,4 procent op. De verwachting van AMD dat de markt voor AI-chips over vier jaar ruim 400 miljard dollar groot zal zijn, pakt immers ook goed uit voor Nvidia. Het is namelijk een verdubbeling van de verwachtingen die drie maanden geleden werden uitgesproken. Zolang de koek maar groter en groter wordt is het nog niet zo erg dat iemand anders een graantje meepikt.

Alphabet liet zich gisteren evenmin onbetuigd. De koers van het aandeel steeg gisteren met 5,35 procent nadat de Alphabet’s AI-divisie DeepMind een nieuw AI-taalmodel lanceerde. Dit zogeheten Large Language Model genaamd Gemini gaat het brein vormen van de chatbot Bard en moet ChatGPT van de troon stoten.

Gemini is van het begin af aan opgebouwd om multimodaal te zijn. Dat betekent dat het met verschillende soorten informatie, waaronder tekst, code, audio, beeld en video overweg kan. Zo kan het bijvoorbeeld een geluidsopname omzetten in een geschreven samenvatting, of handgeschreven huiswerk nakijken om vervolgens nieuwe oefenvragen te stellen bij de punten waar de student de fout in ging. Het taalmodel kan op alle devices efficiënt draaien; van datacenters tot smartphones en zal afhankelijk van het gebruik in drie versies uitkomen; Ultra, Pro en Nano.

Volgens Alphabet zou het model op veel vlakken in een groot aantal testen GPT-4 van concurrent OpenAI (voor 49 procent in handen van Microsoft) verslaan. De komende maanden zal Gemini worden uitgerold en beschikbaar komen in tal van producten en diensten van Alphabet. Voor het bouwen van applicaties kunnen programmeurs vanaf volgende week aan de slag met de Pro versie.

Bij Amazon speelde deze week een andere strijd en dit keer niet op het vlak van Cloud of AI. Zoals bekend domineert Amazon in Amerika de e-commerce. Ongeveer één op de drie dollar die in Amerika online gespendeerd wordt verloopt via Amazon en dat is ongeveer zes keer zo veel als die van naaste concurrent Walmart. Dat komt mede omdat 51 procent van de jeugd Amazon verkiest als de favoriete shoppingwebsite. Maar de concurrentie komt er aan en wel vanuit China. De nummer twee bij de jeugd met een score van 12 procent is namelijk het controversiële Shein. De ultra-goedkope kleding wint het hier blijkbaar van het geweten, want het inmiddels grootste kledingbedrijf ter wereld staat bekend om zijn erbarmelijk arbeidsomstandigheden

Nu Shein van plan is om volgend jaar een Amerikaanse beursnotering aan te vragen trekt Amazon een beschermingswal op om het eigen marktaandeel te beschermen. De aanval is de beste verdediging zal Amazon daarbij gedacht hebben, want gaat de strijd aan door de tarieven die het zijn verkopers rekent flink te verlagen. Waar Amazon voorheen een commissie van 17 procent vroeg, verlaagt het die nu tot 5 procent voor kledingproducten onder de 15 dollar en tot 10 procent voor kleding tussen de 15 en 20 dollar. Dat is een wereld van verschil voor de verkopers die van het Amazon platform gebruik maken. Het zal Amazon niet alleen competitiever maken in de categorie goedkope kleding, maar het zal de populariteit onder de jeugd ongetwijfeld ook goed doen.

 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten