Auteur: Jan Bouius Datum: 09-09-2020

Bill Gates de goede huisvader

Van dik hout zaagt men planken. De oh zo succesvolle technologie index Nasdaq verloor gisteren nogmaals 4,11 procent waarmee het verlies over drie handelsdagen op ruim 10 procent uitkomt. Tesla is daarbij de vaandeldrager en leverde de afgelopen dagen al meer dan een kwart van de waarde in. Na een verschroeiende rit omhoog, zitten de technologie aandelen overduidelijk in een correctiefase. De volatiliteit index, ook wel de paniekgraadmeter van de beurzen genoemd, loopt dan ook weer fors op.

Zodra die graadmeter oploopt zijn er altijd beleggers die opeens het zekere voor het onzekere willen nemen en hun beleggingsposities sluiten en op een zak geld gaan zitten. Safety first is het adagium van die ‘goede huisvaders’. Maar de vraag is of ze dat wel echt zijn.

Vaak is rustig blijven zitten de beste strategie. De beursbewegingen laten zich niet timen en de beleggers die dat wel pogen te doen zijn op langere termijn per saldo veel slechter af dan de indices zelf, zo blijkt uit onderzoek. Maar helaas worden een heleboel beleggers pessimistischer als ze op de beurzen dalende koersen zien. Maar waarom op dat moment verkopen? Waarschijnlijk is er dan iets mis met het lange termijn beleggingsplan. Voordat je gaat investeren en op de beurs beleggen moet je een degelijk plan hebben waaraan je je kunt vasthouden. Hoeveel wil je aan risicoloos vermogen aanhouden? Met welk bedrag durf je risico te nemen? Wie optimistisch naar de lange termijn mogelijkheden wil kunnen blijven kijken, doet er goed aan ‘pessimistisch’ op korte termijn te zijn. Met andere woorden, houd een juiste spaarbuffer aan om de afzienbare toekomst rustig zonder spanningen door te komen, wat er ook op de beurs gebeurt.

Dat is een van de lessen die je ook van Bill Gates, toch niet de eerste de beste, kan leren. Vanaf de dag dat Bill Gates met Microsoft startte, stond hij erop om te allen tijde genoeg geld op de bank te hebben staan om het bedrijf minimaal een jaar overeind te kunnen houden zonder dat er ook maar één cent aan omzet gedraaid zou worden. Ondanks dat hij het volste vertrouwen in zijn eigen zaak had, was hij ook zo realistisch om te beseffen dat de ontwikkelingen in zijn tak van sport zo snel gingen, dat die ‘wereld’ er over een jaar totaal anders zou kunnen uitzien. Daarnaast maakte hij zich altijd zorgen over de mensen die voor hem werkten. Die waren veelal ouder en hadden al kinderen. Wat als er een tijd lang geen inkomsten waren, zou hij ze dan nog wel kunnen uitbetalen? Een cashbuffer van een jaar gaf Bill Gates de nodige rust om volop te durven blijven investeren voor de lange termijn.

Waar de één aan een buffer voor een jaar genoeg heeft, wil de ander graag voor bijvoorbeeld vijf jaar risicomijdend vermogen achter de hand houden. Het voordeel van dat korte termijn pessimisme, het rekening houden met onverwachte zaken waarbij je van tevoren een buffer achter de hand houdt, is dat je in slechte nerveuze beurstijden geen aandelen hoeft te verkopen op lage niveaus. Daardoor realiseer je je op lange termijn waarschijnlijk een hoger rendement. Een goed huisvader zorgt wat dat betreft voor zijn eigen goede balans en gewenste liquiditeit en gaat pas beleggen als hij een lange termijn beleggingsplan heeft gemaakt. Dan kun je in alle rust bepalen of je nu nog wat bakens wilt verzetten. Misschien toch nog wat winst pakken op technologie aandelen en dat herinvesteren in achterblijvers op de beurs? De Nasdaq staat ondanks de recente daling year-to-date immers nog steeds ruim 20 procent in de plus. Welke keuze je ook maakt, doe het bewust en in alle rust.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten