Auteur: Joop van de Groep       Datum: 26-11-2021

Black Friday op aandelenbeurzen

De naam Black Friday stamt uit de jaren ’60 en werd voor het eerst gebruikt door de politie vanwege de enorme verkeersdrukte in de stad Philadelphia op de dag na Thanksgiving. Deze vrijdag is inmiddels in 24 van de 50 Amerikaanse staten een officiële vakantiedag. De verwachting is dat steeds meer staten de komende jaren de dag na Black Friday als vrije dag zullen gaan erkennen. Werknemers worden hierdoor in staat gesteld om extra voordelig kerstinkopen te kunnen doen. De populariteit van Black Friday is al aardig overgewaaid vanuit Amerika naar Europa. Vooral webshops maken handig gebruik van deze vrijdag om de online verkopen een enorme boost te geven.
De Amerikaanse Nationale Retail Federatie verwacht dat alle verkooprecords tijdens deze “holiday shopping” worden verbroken. De opgelopen inflatie als gevolg van de tekorten aan producten en de verstoringen in de aanvoerketens hebben al gezorgd voor aanzienlijke prijsstijgingen vooruitlopend op het winkelseizoen. In vergelijking met vorig jaar zijn de consumentenprijzen met 5 procent gestegen. Dit is de grootste stijging op jaarbasis sinds november 1990. Desondanks stegen de consumentenbestedingen in de Verenigde Staten met 1,3 procent in de maand oktober. 

Creditcard

Van het huidige winkelend publiek is nog steeds 29 procent bezig met het afbetalen van de schulden op de creditcards. Dit betreft ongeveer 35 miljoen Amerikanen die vorig jaar cadeaus hebben gekocht op krediet. Dit is opmerkelijk omdat de coronasteun cheques van de Amerikaanse overheid ervoor hebben gezorgd dat er vorig jaar voor een recordbedrag van 83 miljard dollar aan creditcard schulden zijn afgelost. Niet zo gek als je bedenkt dat de debetrente op een creditcard ongeveer 16 procent op jaarbasis bedraagt. Volgens gegevens van de Fed district New York zijn in het derde kwartaal de creditcard saldi gestegen met 17 miljard dollar. Volgens NerdWallet geeft de gemiddelde Amerikaan tijdens de feestdagen ongeveer 762 dollar uit aan familie en vrienden. Nederlanders verwachten ter vergelijking dit jaar gemiddeld ongeveer 222 euro uit te geven tijdens de feestdagen. Dit is bijna 10 procent meer dan vorig jaar maar nog niet op het niveau van 236 euro in 2019 voor het uitbreken van de coronapandemie.

Mutant

Dat wij voorlopig nog niet af zijn van de coronapandemie blijkt wel uit de exponentiële stijging van het aantal besmettingen in Zuid-Afrika, als gevolg van een nieuwe variant. De nieuwe mutatie van het coronavirus zou aanzienlijk verschillen van de eerdere varianten. Vandaag komt de wereldgezondheidsorganisatie WHO bijeen om te bepalen hoe de nieuwe variant zal moeten worden ingeschaald. De mutant is inmiddels opgedoken in Hongkong, Israël en het Verenigd Koninkrijk. Zuid-Afrika is inmiddels door diverse landen op de zwarte lijst geplaatst waardoor vluchten worden geannuleerd. 

Het verontrustende nieuws zorgt voor prijsdalingen op de internationale aandelenmarkten. Voor vandaag geldt ook voor beurzen “Black Friday”. Of koopjesjagers vandaag profiteren is nog maar de vraag. Wellicht gaat de prijsdaling door op Cyber Monday.

 

 

 

 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten