Auteur: Joop van de Groep  Datum: 10-03-2023

Blijft het beursklimaat guur?

Het beurssentiment werd eerder deze week negatief beïnvloed door uitlatingen van de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell. Afgelopen dinsdag en woensdag gaf Powell in het Amerikaanse Congres een toelichting op het monetaire beleid van de centrale bank. De economische cijfers over de maand januari waren beter dan verwacht waardoor mogelijk meer renteverhogingen nodig zijn om de inflatie in te dammen. De inflatie zwakt wel af maar de weg naar de doelstelling van 2 procent zal naar verwachting hobbelig zijn en nog wel enige tijd duren voordat het zover is. 

De monetaire beleidsbepalers hebben nog geen beslissing genomen over de hoogte van de volgende rentestap. De uitkomsten van de economische data kunnen aanleiding zijn om het beleid aan te passen.

In reactie op de verklaringen van Jerome Powell liep de Amerikaanse 2 jaarsrente op tot boven de 5 procent. De inverse rentecurve (korte rente hoger dan de lange rente) tussen de 2- en 10-jaarsrente in de Verenigde Staten is in de afgelopen veertig jaar niet zo steil geweest.   

Beurssentiment

Het negatieve beurssentiment werd gisteravond versterkt door de problemen bij Silicon Valley Bank (SVB) Financial Group. De bank verstrekt leningen aan startende bedrijven. Naar eigen zeggen bankierde in 2022 bijna de helft van de Amerikaanse technologie- en biowetenschappelijke bedrijven met durfkapitaal en een beursnotering bij de SVB. Meer dan veertig jaar speelt de financiële instelling een belangrijke rol in het financiële ecosysteem van Silicon Valley. Als de bank omvalt dan betekent dit een kaalslag in de techsector.  De aandelenkoers van de Californische bank kelderde maar liefst met 60 procent na de aankondiging dat er een kapitaaloperatie van 2,25 miljard dollar nodig is om de balans te versterken.

Snelgroeiende jonge bedrijven hebben behoefte aan veel liquiditeiten. In de maand februari werden door de klanten van de bank veel liquiditeiten opgenomen om de onderneming draaiende te houden. Vanwege de “cash burn” kwam de financiële instelling in liquiditeitsproblemen. Van de ongeveer 90 miljard dollar dat belegd was in obligaties werd 21 miljard dollar te gelde gemaakt. Vanwege de gestegen kapitaalmarktrente in de Verenigde Staten werd er op de verkopen van de obligaties na belastingen een verlies geleden van 1,8 miljard dollar.

Peter Thiel’s Founders Fund en nog een paar invloedrijke durfkapitaalinvesteerders adviseerden de bedrijven in hun beleggingsportfolio’s om hun geld bij de SVB weg te halen. Of de bank het tij kan keren om een totale bankrun te voorkomen is nog maar de vraag. In het verleden heeft superbelegger Warren Buffett financiële instellingen een helpende hand geboden met zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway. Rekening houdend met het belang van de voortgang van de technologische ontwikkelingen in Silicon Valley zou het voor Buffet interessant kunnen zijn om andermaal de reddende engel te zijn. Nabeurs daalde de aandelenkoers van de SVB Financial Group verder met 40 procent. 

De bezorgdheid over het voortbestaan van de SVB liet zijn sporen na op de aandelenbeurzen wereldwijd. Met name de bankensector stond zwaar onder druk. De benchmark voor de bankensector in Amerika, KBW Bank index, sloot gisteren 7,7 procent lager.

Banen en inflatie

De belangrijkste economische data die van invloed kunnen zijn op het monetaire beleid worden vandaag en volgende week dinsdag gepubliceerd. Vanmiddag het banenrapport en volgende week dinsdag de ontwikkeling van de inflatie. Economen verwachten een banengroei van 205.000 in februari. Het werkloosheidspercentage blijft naar verwachting gelijk op 3,4 procent en een stijging van het gemiddelde uurloon met 4,7 procent op jaarbasis. 

De uitkomsten zijn van belang voor het beursklimaat. Een beetje ontspanning op de arbeidsmarkt zou welkom zijn en een verdere daling van de inflatie idem dito. Mocht het niet zo zijn dan blijft het guur op de financiële markten.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten