Auteur: Krist Plaizier Datum: 07-01-2021

De Blue Wave kent diverse gevolgen

Het is nu vrijwel zeker dat de Amerikaanse Democraten het voor het zeggen krijgen in de landelijke politiek. In het Huis van Afgevaardigden behielden ze de meerderheid, de Democratische president Biden werd afgelopen november gekozen en gisteren kregen ze het voor het zeggen in de Amerikaanse Senaat nu ze evenveel zetels hebben (50) als de Republikeinen. De (Democratische) vicepresident Kamala Harris krijgt dan de beslissende stem volgens de grondwet.

De reactie van beleggers op deze ‘Blue Wave’ is er eentje van Pavlov. De automatismen worden gelijk ingezet. Zo gaan beleggers er van uit dat president Biden nu vrij spel heeft om al zijn voorgenomen investeringen door te voeren. Hierbij moet onder andere gedacht worden aan de renovatie van de infrastructuur, het verruimen van de steunpakketten om de klappen van de coronapandemie op te vangen en aan het verduurzamen van de Amerikaanse samenleving. Deze plannen kosten bakken met geld en dat doet de prijs van geld, de rente, stijgen. De Amerikaanse 10-jaars rente is inmiddels de 1 procent gepasseerd. We zitten pas een week in het nieuwe jaar, maar in deze periode steeg de Amerikaanse 10-jaarsrente al met ruim 13 basispunten (0,13 procent). Tienjaars geld werd dus dit jaar bijna 15 procent duurder! De Amerikaanse rentestijging wordt opgevolgd in de rest van de wereld. Het is dus niet zo gek dat wereldwijd aandelen van banken en verzekeraars inmiddels flink in de plus staan. Gisteren steeg ABNAMRO met 8,6 procent, Aegon met 7,4 procent en ING met 7,2 procent. 

De keerzijde van de Blue Wave-medaille is voor de techsector.  Beleggers verwachten dat Biden met wetgeving zal gaan komen die de macht van techbedrijven als Apple, Facebook, Amazon en Alphabet (Google) zal inperken. Er wordt gedacht aan boetes voor het misbruiken van de marktmacht, hogere belastingtarieven (digitax) en het verplicht opsplitsen van sommige techconglomeraten. Maar waarschijnlijk wordt de soep niet zo heet gegeten als dat deze wordt opgediend. Ook 4 jaar geleden, toen de Republikeinen het volledig voor het zeggen kregen in de Amerikaanse landelijke politiek, vreesden beleggers dat de techsector hard aangepakt zou gaan worden. Diverse pogingen werden ondernomen, maar zonder veel resultaat. De aandelen in de sector stegen afgelopen regeerperiode naar ongekende niveaus. Afgelopen week behaalde de technologiebeurs NASDAQ nog een alltime high. Er is dus geen enkele reden voor paniekvoetbal, maar natuurlijk zullen we de ontwikkelingen op de voet blijven volgen.

Nvidia

Het aandeel dat binnen de techsector extra stevig daalde was Nvidia, de grootste producent van chips en procesoren ter wereld. Dit lag echter niet zozeer aan de mogelijke gevolgen van de ‘Blue Wave’ maar was meer specifiek. In het Verenigd Koninkrijk werd namelijk bekend gemaakt dat antitrustautoriteiten een onderzoek gaan starten naar de voorgenomen overname van chipontwerper ARM Holdings door Nvidia. De autoriteiten zijn begonnen met een inventarisatie bij derde partijen. Afhankelijk van het commentaar van de concurrentie op de overname, zullen de Britten later dit jaar besluiten of er daadwerkelijk een formele onderzoeksprocedure opgestart zal gaan worden. Dit zorgt natuurlijk voor een fikse vertraging van de effectuering van de overname. Nvidia neemt het Britse ARM Holdings over van het Japanse Softbank voor 40 miljard dollar. Dit aandeel daalde vanochtend op de Japanse beurs eveneens tegen de positieve beurstrend in.

Nvidia sloot gisteravond uiteindelijk 5,9 procent lager. De mogelijke bezwaren van de Britse antitrust-waakhond werden niet verwacht door beleggers. Die hielden al wel rekening met een mogelijk verbod van de overname door de Chinese autoriteiten. Een Chinees verbod werd verwacht omdat de overname zeer frustrerend zou zijn voor de ontwikkeling van een Chinese chipindustrie. China wil op het gebied van chips niet langer afhankelijk zijn van Amerikaanse bedrijven en investeert flink in een eigen industrie. Maar de ontwikkeling hiervan wordt flink tegengewerkt door de Amerikaanse overheid met het lopende handelsconflict tussen beide landen. Het zou China daarom prima uitkomen om ook eens een Amerikaans bedrijf te dwarsbomen.

De Britten gaan onderzoeken of de voorgenomen overname gevolgen zal gaan hebben voor de prijsvorming en de kwaliteit van chips. Teveel marktmacht zou hier immers voor kunnen zorgen en de producten van ARM komen vrijwel in elke mobiele telefoon ter wereld voor. Overigens heeft ARM geen eigen producten; het bezit licenties voor de productie van chips die gemaakt worden bij honderden bedrijven (waaronder ook Chinese). Nvidia heeft als commentaar op de recente ontwikkelingen te kennen gegeven nauw te zullen samenwerken met alle antitrustautoriteiten ter wereld en het bedrijf zal erop toezien dat consumenten niet teveel gaan betalen voor producten van een mindere kwaliteit.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten