Auteur: Krist Plaizier Datum: 27-02-2020

Booking komt met beter dan verwachte cijfers maar is voorzichtig over het lopende kwartaal

Gisteravond, na het sluiten van de Amerikaanse beurzen, kwam online reisbureau Booking Holdings met de cijfers over het vierde kwartaal. De winst en de omzet waren beter dan verwacht. CEO Glenn Fogel, naast de baas van het gehele concern tegenwoordig ook CEO van het succesvolle dochterbedrijf Booking.com, kwam bij de presentatie van de prima cijfers echter ook gelijk met een omzetwaarschuwing voor het lopende kwartaal. De waarschuwing is natuurlijk te wijten aan de impact van het coronavirus en werd min of meer al verwacht door analisten. Booking verwacht dat het aantal hotelboekingen in het lopende kwartaal op jaarbasis 5 tot 10% lager kan uitvallen. Het aantal geboekte reizen zou met 10 á 15% kunnen dalen. Deze afnames zouden kunnen zorgen voor een 3 tot 7% lagere omzet in het eerste kwartaal ten opzichte van het eerste kwartaal van 2019. Fogel spreekt van ‘een significante negatieve impact’.

De cijfers

Dit keer lukte het Booking niet om de winst met dubbele cijfers te laten groeien. Daar waren we inmiddels toch aan gewend. Op jaarbasis was er nog wel een winststijging met dubbele cijfers. De winst per aandeel nam met 11% toe tot 102,57 dollar. Maar in het vierde kwartaal steeg de aangepaste winst per aandeel slechts met 3,6% naar 23,30 dollar. Dit was wel 1,17 dollar beter dan de gemiddelde analistenverwachting, die dus te voorzichtig waren. De aangepaste nettowinst (non-GAAP) daalde met 6% naar 1,0 miljard dollar. Booking had weer eens te maken met veel bijzondere baten en lasten. Want operationeel (ebitda) steeg de winst in het vierde kwartaal wel met 2% naar 1,3 miljard dollar. De omzet in het vierde kwartaal steeg met 3,9% naar 3,34 miljard dollar, ook beter dan verwacht. Bij constante wisselkoersen zou de omzet met 5% zijn gestegen. Er werden 191 miljoen hotelkamerovernachtingen geboekt, een toename van 11,8% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Er werd een groei van 9,5% verwacht. Het aantal verhuurde auto’s steeg met 11,9% en het aantal verkochte vliegtickets met 11,3%.

Outlook

Over het lopende kwartaal is Booking dus niet positief. Het concern verwacht een omzet tussen de 2,64 en 2,75 miljard dollar. Hier werd 2,98 miljard dollar verwacht. De ebitda zal uitkomen op 560 á 590 miljoen dollar tegen een consensus van 722 miljoen dollar. Ook de aangepaste winst per aandeel zal lager uitkomen dan verwacht; tussen de 9,05 en 9,65 dollar versus 11,86 dollar consensus. 

Nokia in de etalage?

Volgens bronnen van persbureau Bloomberg bekijkt netwerktechnologiebedrijf Nokia of het als zelfstandig bedrijf moet blijven voortbestaan. Het bekijkt zijn ‘strategische opties’ zoals dat in vakjargon heet. Al eerder maakte Nokia bekend dat het heftige concurrentiedruk ervaart. Vorig jaar oktober, bij de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal, gaf het bedrijf aan fors te moeten investeren om de concurrentie in 5G-netwerktechnologie bij te kunnen blijven. Het bedrijf gaf een winstwaarschuwing af en schrapte het dividend voor minimaal een half jaar. De concurrentie komt vooral van het Zweedse Ericsson en het Chinese Huawei. De ban van Huawei deed Nokia in eerste instantie goed. Maar nu blijkt dat overheden, die eerst aangaven geen zaken meer te willen doen met de Chinezen vanwege vermeende spionage, nu toch contracten aangaan met Huawei voor de levering van 5G-netwerken. De meeste hinder ondervinden de Finnen echter van Ericsson. De Zweden zijn bereid om contracten af te sluiten tegen krappe marges. Marges waar Nokia niet tegenop kan. Bovendien levert Ericsson netwerken die hybride zijn tussen 4 en 5G. Hierdoor zijn de investeringen van overheden en telecombedrijven in eerste instantie lager.

Nokia heeft aangegeven nooit te reageren op geruchten. Maar er wordt volop gespeculeerd. Wie zou er willen investeren in de netwerkmaker? Van de directe concurrentie heeft Nokia niets te vrezen. Een fusie of overname zou nooit goedgekeurd worden door de mededingingsautoriteiten, daarvoor zijn er te weinig spelers op de markt. Wel zei de Amerikaanse minister van Justitie William Barr al eerder dat het verstandig zou zijn indien de Amerikaanse overheid een belang zou nemen in Nokia.