Auteur: Krist Plaizier Datum: 12-09-2019

Boskalis bezig aan een stevige uptrend

Al ruim anderhalf jaar zit het aandeel van de maritieme dienstverlener Boskalis in een downtrend. De daling begon als gevolg van een degradatie uit de AEX-index en een terugloop van nieuwe orders. Er kwamen destijds vooral minder orders binnen vanuit de olie-industrie. De olieprijs bereikte in 2017 een dieptepunt en sindsdien werd er flink bezuinigd op het zoeken naar olie. Dit betekende voor Boskalis minder sleepopdrachten voor olieplatforms en aanverwante diensten, maar ook minder baggeropdrachten vanuit het Midden-Oosten waar alles betaald wordt met oliedollars.

Teneinde de tering naar de nering te zetten, gebruikte Boskalis de afgelopen periode om te reorganiseren. Er werd flink afgeschreven op goodwill en de vloot. Beleggers werden niet vrolijk van de gerapporteerde cijfers met tot gevolg een verder dalende koers. De balans van Boskalis bleef echter ijzersterk en eigenlijk hoefden beleggers zich dan ook geen zorgen te maken. Wel werd het dividend fors verlaagd. Het dieptepunt van de koers van het aandeel werd afgelopen 22 augustus bereikt bij de presentatie van de halfjaarcijfers. Toen kwam Boskalis wederom met een bijzondere voorziening naar markt. Dit keer werd er voor betalingsproblemen bij windprojecten (het leggen van kabels) in de Noordzee gereserveerd ter grootte van ruim 100 miljoen euro.

Herstel vanaf dieptepunt

Kort na de presentatie van de halfjaarcijfers daalde het aandeel met ruim 5%. Echter gedurende de handelsdag herstelde de koers weer met 1,5%. Dit had te maken met een grote koper in de markt. Het was ING die de opdracht heeft gekregen van Boskalis zelf om het inkoopprogramma van eigen aandelen uit te voeren. Over ongeveer een jaar wil Boskalis voor circa 100 miljoen euro aan eigen aandelen ingekocht hebben. Dit is zo’n 3% van het aantal uitstaande aandelen. Tot en met vorige week was er slechts voor een kleine 25 miljoen euro ingekocht, dus de vraag van ING naar 75 miljoen euro aan aandelen in de komende 12 maanden geeft een mooie bodem onder het aandeel.

Maar er is meer. Zo maakte Boskalis 27 augustus bekend dat CEO Berdowski uit eigen zak voor een kleine 9 ton euro 50.000 aandelen heeft gekocht. Blijkbaar wilde Berdowski hiermee nog eens benadrukken dat het nu gedaan is met allerlei bijzondere voorzieningen en afschrijvingen en de rest van het jaar daarom sterk zal zijn. Zijn actie gaf vertrouwen aan beleggers die weer aan koopkant gingen acteren. De koersstijging die dit veroorzaakte, deed pijn bij de shortsellers in Boskalis. Er zijn volgens Bloomberg een negental partijen in de markt die aandelen Boskalis hebben verkocht zonder deze te bezitten. Het gaat hier om ruim 7% van het geplaatste aantal aandelen. De afgelopen maanden hebben ze goed verdiend aan de koersdaling van Boskalis, maar nu de koers weer stijgt, zien ze hun winsten snel afkalven. Daarom wachten ze niet langer en kopen ze hun verkochte aandelen terug. Afgelopen maandag nog, kochten 2 partijen bijna 55.000 aandelen. De koers sprong mede daardoor met 4,8% omhoog. Ondertussen blijft Boskalis steeds maar nieuwe orders melden. Zo meldde het bedrijf vanochtend een tweetal kustbeschermingscontracten ter waarde van 85 miljoen euro te hebben afgesloten. In 3 weken tijd heeft dit alles voor een koersstijging gezorgd van het aandeel Boskalis van 17,5%. Wij gaan ervan uit dat het hiermee nog niet gedaan is. Fintessa heeft een positie voor haar cliënten in dit aandeel.

Trump komt China tegemoet

Zou de huidige Amerikaanse president dan toch een hart hebben? Gisteravond werd bekend gemaakt dat Trump een verzoek van China honoreert om een tariefsverhoging met 2 weken uit te stellen. Oorspronkelijk zou per 1 oktober de importheffing op 250 miljard dollar aan Chinese artikelen met 5% verhoogd worden van 25 naar 30%. Maar China viert haar 70-jarige bestaan van de Chinese Volksrepubliek op 1 oktober. Daarom verzocht China om de tariefverhoging met 2 weken uit te stellen naar 15 oktober. Dit verzoek heeft het Witte Huis gehonoreerd om ‘hun goede wil te tonen’.

Als wederdienst gaf China aan te overwegen om de Amerikaanse boeren te matsen. De kans bestaat dat ze de import van Amerikaanse landbouwproducten weer vrijuit zal toestaan. Dit initiatief zou bevestigd kunnen worden ten tijde van de hervatting van het handelsoverleg begin oktober. De indexen in Azië en de Amerikaanse aandelenfutures stegen op de berichten.