Auteur: Nico van der Werf Datum: 20-08-2020

Boskalis laat de zon schijnen op een negatief Damrak

Boskalis heeft vanmorgen de resultaten over de eerste zes maanden van 2020 bekend gemaakt. De omzet is in het eerste halfjaar licht gedaald tot 1.261 miljoen euro. Het operationeel resultaat voor aftrek van buitengewone posten is met circa 50,4 procent gestegen tot 204,1 miljoen euro. De analisten waren uitgegaan van een stijging tot 156 miljoen euro.

De baggerspecialist heeft als gevolg van afschrijvingen op bezittingen een nettoverlies geleden van 96,4 miljoen euro. Dit betreft afschrijvingen op de bestaande vloot en op de goodwill. De orderportefeuille is gestegen met circa 6,8 procent tot 4.661 miljoen euro ten opzichte van 30 juni 2019.

Boskalis gaat weer eigen aandelen inkopen. Het inkoopprogramma van 100 miljoen euro is in april vanwege de coronacrisis opgeschort. Dit programma wordt vanaf vrijdag 21 augustus hervat. Het bedrijf heeft tot april voor 61,6 miljoen euro aan eigen aandelen ingekocht. Zonder rekening te houden met bijzondere omstandigheden in verband met het verloop van de Corona besmettingen wereldwijd wordt de outlook voor heel 2020 gehandhaafd. De gepubliceerde cijfers zijn op het Damrak goed ontvangen. De koers van het aandeel is op deze resultaten vanmorgen met ruim 10 procent gestegen tot 18,20 euro.

Boskalis heeft verder bekend gemaakt dat zij betrokken zijn bij de berging van de Japanse bulkcarrier bij Mauritius. De topman Berdowski heeft aangegeven dat inmiddels bijna alle olie uit de tanker is verwijderd. De baggerspecialist werkt nauw samen met de autoriteiten voor de vervolgstappen in het bergingsproces.

Nvidia heeft geprofiteerd van enorme groei bij datacenters

Nvidia heeft gisteren nabeurs de resultaten over het tweede kwartaal van 2020 gepubliceerd. De omzet is in het afgelopen kwartaal met 26 procent gestegen tot 3,9 miljard dollar. De omzet uit producten voor datacenters steeg in dit kwartaal met maar liefst 54 procent. Bedrijven zijn door de lockdown maatregelen wereldwijd duidelijk meer afhankelijk geworden van cloudtoepassingen. De verkopen bij producten (grafische kaarten) voor computerspelletjes is met 24 procent gestegen.

De brutowinstmarge is gedaald in verband met de kosten inzake de overname van branchegenoot Mellanox. Deze overname is eind april 2020 afgerond. De nettowinst is ten opzichte van 30 juni 2019 gestegen met 14 procent tot 622 miljoen dollar.

Nvidia verwacht dat de omzet in het lopende derde kwartaal van 2020 met circa 12,8 procent zal toenemen tot 4,4 miljard dollar. Deze stijging heeft de verwachting van analisten overtroffen. De koers van Nvidia daalde nabeurs met circa 2,2 procent na de publicatie van deze prachtige cijfers. Dit is op zich niet vreemd omdat de koers van Nvidia in 2020 is verdubbeld.