Auteur: Jan-willem Nijkamp Datum: 22-12-2020

Bullmarket in grondstoffen op komst

 

Een bizar jaar komt ten einde

Een bizar beleggingsjaar loopt bijna op zijn eind. Het spectaculaire herstel sinds de bodem ten tijde van de eerste coronagolf werd gekenmerkt door de ene na de andere All Time High op de beurzen. Ook de obligaties bleven maar oplopen. Zo zakte de rente naar nooit eerder vertoonde diepten. Ook obligatiebeleggers konden zo ondanks de historisch lage rente bij aanvang van dit jaar toch nog enig rendement maken. Voor de huizenbezitters tenslotte was 2020 ook een verrassend goed jaar. Eigenlijk waren de ontwikkelingen van de genoemde markten – aandelen, obligaties en vastgoed – niet meer dan een voortzetting van wat we het afgelopen decennium hebben gezien. De afgelopen tien jaar werden gekenmerkt door een voortrazende bullmarket in aandelen, obligaties en vastgoed.

Een vergeten asset class

Een andere asset class stak daar behoorlijk schril bij af. In tegenstelling tot bovengenoemde drie belandden de grondstoffen namelijk in het verdomhoekje. De Bloomberg Commodity Index daalde het afgelopen decennium alleen maar. In 2008 bereikte deze index zijn top met 237 punten na een jarenlange grondstoffenhausse om vervolgens steeds verder in waarde af te nemen. Tot de huidige stand van 76 punten, 68 procent lager. Inderdaad, voor beleggers in grondstoffen was het afgelopen decennium geen onverdeeld succes. De index bestaat naast olie en gas ook uit edelmetalen als goud en zilver, industriële metalen als koper, zink en nikkel en zogenaamde soft commodities zoals koffie, cacao, suiker, maïs, tarwe, sojabonen, fruit en vee.

Decennium van technologie en rentestanden

Waar de aandacht van beleggers het afgelopen decennium dus vooral uitging naar technologiefondsen en rentestanden zou dat de komende jaren echter wel eens kunnen gaan veranderen. Technologiefondsen, obligaties en vastgoed hadden immers vooral baat bij een voortdurend dalende rente. De rente is inmiddels zo ver gedaald dat de rek er zo langzamerhand wel een beetje uit begint te raken. Niet dat er nu op korte termijn een flinke rentestijging verwacht wordt, verre van dat zelfs. Maar hoe aannemelijk is het de komende tien jaar een herhaling van de afgelopen tien jaar te verwachten? Er zou wel eens een beleggingsklimaat kunnen ontstaan waarin een “vergeten” asset class weer tot leven zou kunnen komen.

Investeringen in infrastructuur

Niet alleen de rente speelt daarin een rol. Zo lijkt ’s werelds grootste grondstoffenverbruiker – China – de nadelige gevolgen van de pandemie van zich te hebben afgeschud. China is de enige vooraanstaande economie die dit jaar zelfs groeit. Grootschalige investeringen in de infrastructuur hebben de vraag naar ijzererts, koper en andere grondstoffen opgestuwd. Zo liep de prijs van koper sinds maart met 67 en de prijs van ijzererts zelfs met 120 procent op. De Bloomberg Commodity Index steeg in deze periode met een kleine 30 procent. Maar er is meer.

Oceaan aan spaargeld

De pandemie heeft ertoe bijgedragen dat een groot gedeelte van de bevolking – zij die hun baan en inkomen behielden – hun inkomen niet of maar beperkt konden uitgeven. De financiële huishouding van veel consumenten staat er daardoor beter voor dan ooit. Waar de inkomsten gelijk bleven of enigszins afnamen daalden de uitgaven veel harder. Dit, samen met de gestegen aandelen, huizenprijzen en de enorme staatssteun, heeft geresulteerd in een niet eerder vertoond spaaroverschot. In de Verenigde Staten wordt zelfs gesproken van een stijging van het netto vermogen van de huishoudens van 5000 miljard dollar sinds het einde van 2019. Deze oceaan van spaargeld gaat op enig moment weer uitgegeven worden aan zaken waar het nu nog niet aan besteed kan worden. De ontwikkelingen rond het vaccin bepalen tijd en tempo, maar het zal gaan gebeuren.

Vraag naar grondstoffen

Het zal de economie een enorme boost gaan geven. Samen met de enorme investeringen in de energietransitie – zonnepanelen, windmolenparken, elektrische auto’s – zal dat de vraag naar grondstoffen doen exploderen. Denk eens aan alle koper en zilver die hiervoor benodigd zijn. China heeft reeds aangekondigd zijn capaciteit in zonne- en windenergie de komende tien jaar te zullen verdrievoudigen. Volgens Trafigura kan de energietransitie de vraag naar koper in tien jaar met 40 procent doen stijgen. En dat terwijl het aanbod van deze grondstoffen hapert. Aandelen zijn duur, hoewel dat afgezet tegen obligaties wel weer meevalt. Die zijn nog duurder. De huizenprijzen zijn voor steeds meer mensen onbetaalbaar. Grondstoffen? De index staat 68 procent onder zijn top uit 2008. En mocht de inflatie de komende jaren toch nog gaan stijgen – al was het maar een beetje – dan zijn grondstoffen wel een mooie bescherming daartegen.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten