Auteur: Martine Hafkamp Datum: 31-01-2020

Bye Bye Britain!

Vannacht om 12 uur verlaten de Britten officieel de Europese Unie. Ze keren na ruim 47 jaar de grootste handelsblok ter wereld de rug toe en dat op een moment dat het dal in de Europese groei achter de rug lijkt en het vertrouwen aantrekt. Nigel Farage hield afgelopen woensdag compleet met Britse vlag z’n afscheidsspeech in het Europese Parlement waarin hij alle nadelen van Europa opnoemde en waarom hij zo blij is daarvan af te zijn. 

Na drie-en-een-half jaar intern gesoebat om voor Brexit in eigen land de neuzen min of meer dezelfde kant op te krijgen, wordt het nu tijd voor het echte onderhandelingswerk. De Britten moeten zo snel mogelijk zelf handelsakkoorden met andere landen afsluiten. Bovendien moeten intern alle kikkers in de kruiwagen gehouden worden, terwijl bijvoorbeeld Wales en Schotland al een paar keer hebben gedreigd daar uit te willen springen. Het worden voor heel veel partijen binnen en buiten het Verenigd Koninkrijk spannende tijden, want wat zal er bijvoorbeeld gebeuren als Europese vissers in Britse wateren terechtkomen?

De Bank of England hield het kruit droog en de rente onveranderd met als argument ‘het is niet zozeer so far, so good, maar eerder so far, good enough’. En passant verlaagde Mark Carney in z’n laatste vergadering als gouverneur van de Bank of England onder de aanname dat het Verenigd Koninkrijk dit jaar een handelsakkoord met de Europese Unie weet te sluiten, wel de groeiverwachting voor de Britse economie van 1,2 naar 0,8 procent voor dit jaar en van 1,8 naar 1,4 procent voor 2021. Die cijfers zijn aanzienlijk lager dan de rooskleurige 3 procent groei die volgens de Brexiteers mogelijk moet zijn nu zij alle Europese ballast achter zich laten.

Amazon groeit en bloeit

Beleggers in Amazon kunnen hun lol op. Gisteren nabeurs publiceerde het concern op alle fronten beter dan verwachte cijfers. Op de voorzichtige prognose die volgde op de cijfers over het derde kwartaal reageerden beleggers nog teleurgesteld, maar dat bleek onnodig. De omzet over het vierde kwartaal groeide met 21 procent op jaarbasis, het 73e achtereenvolgende kwartaal met dubbelcijferige groei. De nettowinst steeg met 8 procent naar USD 3,27 miljard of USD 6,47 per aandeel. 

Wat vooral positief was, was dat Amazon Prima, de ‘same-day-delivery’ service van Amazon winst draaide. Door veel analisten werd gevreesd dat Amazon hier (te) veel kosten maakte om toch vooral nieuwe klanten over te halen over te stappen naar Prime. Die hogere kosten vertalen zich niet alleen in kortingen, maar vooral in hogere salariskosten. Het personeelsbestand groeide het afgelopen jaar met 23 procent. Een kleine tegenvaller viel wellicht te bespeuren bij de cloud-activiteiten. Amazon Webservices, inmiddels goed voor het merendeel van de winst, groeide met ‘slechts’ 34 procent. De afgelopen jaren lag deze groeivoet op minsten 40 procent.

Sinds de beursintroductie in 1997 heeft Amazon nu cumulatief 30 miljard dollar nettowinst gerapporteerd. Zet dat eens af tegen Apple dat in slechts twee kwartalen 36 miljard onder aan de streep overhield. Dat is natuurlijk te danken aan het feit dat men jarenlang de opbrengsten direct weer investeerde in de onderneming voor de uitbouw van het platform. Maar beleggers weten dat ook te waarderen, getuige de koerssprong van bijna 10 procent nabeurs. Er staan in de Verenigde Staten op de beurs nu vier bedrijven genoteerd met een beurswaarde van meer dan 1.000 miljard dollar; Apple, Microsoft, Alphabet en Amazon.