Auteur: Krist Plaizier         Datum: 04-08-2022

Campingrally krijgt vervolg 

Gisteren was het weer een prima dag voor beleggers en ook vandaag zien we weer voornamelijk groene cijfers op de internationale beursborden. De angst voor de mogelijke gevolgen van het bezoek van Nancy Pelosi aan Taiwan ebde langzaam weg. Daarmee kreeg de ‘campingrally’ een vervolg. Deze term is onder de Nederlandse beleggers voor een stijgende beurs in de zomermaanden sinds 1997 gemeengoed. In dat jaar maakte de AEX in de maand juli een koerssprong van ruim 14 procent. Beleggers gebruikten toen hun mobiele telefoons, die net in zwang raakten, om vanaf de camping orders op de beurs te plaatsen.

Beleggers hadden voldoende reden om het positieve sentiment te koesteren. Er kwamen diverse (Amerikaanse) cijfers uit die beleggers konden bekoren. Zo was er de onverwachte sterke groei van de Amerikaanse dienstensector. Volgens de cijfers van het Institute for Supply Management (ISM) steeg de index van 55,3 in juni naar 56,7 in juli. Er werd juist een afname naar 54,0 verwacht. Ook trokken de Amerikaanse fabrieksorders  verder aan. In juni stegen deze met 2 procent op maandbasis, waar slechts een plus van 1,2 procent werd verwacht. Beleggers zien in deze meevallende macrocijfers het bewijs dat de Amerikaanse economie (nog) niet in een recessie verkeert. De AEX sloot 1,2 procent hoger, in Frankfurt en Parijs sloot men 1 procent in het groen. Maar vooral in New York was de stemming opperbest. De S&P 500 ging 1,6 procent hoger de dag uit en de Nasdaq sloot zelfs met een plus van 2,6 procent. Afgelopen maand is de AEX met zo’n 75 punten, oftewel 11 procent, gestegen. Ook op Wall Street is er sprake van een kleine hausse. Afgelopen maand steeg de S&P 500 met zo’n 8,5 procent maar vooral de technologiewaarden gingen lekker omhoog; De Nasdaq steeg afgelopen maand met bijna 14 procent.

Mooie berichten van PayPal

Onze belegging in Adyen kreeg een extra impuls, gisteren steeg het aandeel 2,3 procent, van goede berichten woensdagavond nabeurs van concurrent PayPal. Niet alleen presenteerde deze fintech onderneming sterke kwartaalcijfers, verhoogde men de winstverwachting voor het gehele jaar en gaat bedrijf voor 15 miljard dollar aan eigen aandelen inkopen, maar ook nam de activistische belegger Elliott Investment Management een belang van ruim 2 miljard dollar in PayPal. PayPal eindigde gisteren 9,3 procent hoger. Het aandeel Adyen is de afgelopen maand zo’n 31 procent hersteld van de eerdere dip dit jaar. Desondanks staat de koers sinds het begin van dit jaar nog ruim 20 procent lager, maar dat een herstel in dit aandeel snel kan gaan, is afgelopen maand wel gebleken. Wij houden het aandeel dan ook stevig vast.

Olieprijs daalt

De oliewaarden deden even niet mee. Shell sloot onveranderd en Equinor ging 0,4 procent lager de dag uit. Dit lag aan de gedaalde olieprijzen. Deze daalden met 3 à 4 procent nadat in de Verenigde Staten de olievoorraden volgens het Amerikaanse energieagentschap EIA afgelopen week bleken te zijn gegroeid met 4,5 miljoen vaten naar een totaal van 426,6 miljoen. Dit was onverwacht. De toegenomen voorraden duiden op een mindere vraag naar olie, een teken dat de recessie toch vat krijgt? Eerder op de dag werd het besluit van oliekartel OPEC+ met weinig ophef door de markt opgenomen. Het bericht dat OPEC+ in september de productie zal gaan verhogen met 100.000 vaten per dag, maakte geen indruk. Op een dagelijkse olieproductie van ongeveer 100 miljoen vaten wereldwijd, stelt 100.000 vaten (0,1 procent) ook niet zoveel voor. Het lijkt erop dat Saoedi-Arabië, het belangrijkste lid van het kartel, zowel de Verenigde Staten als Rusland te vriend heeft willen houden. Kroonprins Mohammed bin Salman komt zo president Biden, die zojuist Saoedi-Arabië heeft bezocht en toen dringend om een hogere productie heeft verzocht, tegemoet maar stoot ook medelid van OPEC+ Rusland niet voor het hoofd. Overigens is het maar de vraag of er daadwerkelijk een productieverhoging zal komen want vrijwel elk OPEC+ lid zit momenteel al aan zijn maximale productiecapaciteit.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten