Auteur: Joop van de Groep Datum: 01-07-2019

Campingrally aanstaande?

Bij de afsluiting van het eerste halfjaar gingen op Wall Street de kurken eraf. De afgelopen maand was voor de Dow Jones met een stijging van 7,2 procent de beste junimaand sinds 1938. De breed gespreide S&P 500 index steeg in juni met 6,9 procent en is daarmee de beste junimaand sinds 1955. De technologie beurs Nasdaq pluste 7,4 procent en zette daarmee de beste junimaand in de boeken sinds de internetbubbel in 2000.

De junirally op Wall Street zorgde voor een prima eerste halfjaar. De Nasdaq liet de grootste stijging zien met een plus van 20 procent, gevolgd door de S&P 500 met een stijging van 17 procent. De Dow Jones liet ‘slechts’ een stijging zien van 14 procent over de eerste 6 maanden.

Sell in may

Tot ultimo april werden de aandelenbeurzen gedreven door de hoop op een handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China en de 180 graden draai van het monetaire beleid van de Fed. De Amerikaanse centrale bank schakelde terug van 2 renteverhogingen in 2019 naar z’n ‘vrije stand’ door voorlopig af te zien van renteverhogingen en te stoppen met het afbouwen van de bankbalans. 

In het eerste weekend van mei gooide Trump met zijn tweet roet in het eten door importtarieven op 250 miljard dollar aan importgoederen per direct te verhogen naar 25 procent en te dreigen met een tarief van 25 procent op de overige goederen uit China ter waarde van 325 miljard dollar. Trump voerde de druk op omdat, naar zijn zeggen, de Chinezen van de onderhandelingstafel zijn weggelopen. 
Zowel de Dow Jones als de S&P 500 daalden met 7 procent in de maand mei. De Nasdaq beleefde de slechtste meimaand sinds 2010 met een daling van 8 procent.

Centrale banken

De onrust op de financiële markten in de maand mei als gevolg van de opgelaaide handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, heeft ervoor gezorgd dat wereldwijd de centrale banken in stelling worden gebracht om de nadelige gevolgen van de dalende wereldhandel te pareren. De hoop van beleggers op een rentedaling dit jaar in de Verenigde Staten is de voornaamste reden voor de koersstijgingen in juni.

G20-top

Vorige week waren alle ogen gericht op de ontmoeting tussen Trump en Xi. Beide leiders van de grootste economieën hebben afgesproken dat er voorlopig geen nieuwe importtarieven worden opgelegd. Trump heeft toegezegd dat de ban op Huawei gedeeltelijk wordt opgeheven. Amerikaanse chipbedrijven mogen weer leveren aan Huawei mits de nationale veiligheid niet in het geding komt. Er worden geen extra restricties opgelegd aan Chinese studenten om te studeren in Amerika. Als tegenprestatie koopt China meer landbouwproducten van Amerikaanse bodem. Beide landen hebben het voornemen om weer plaats te nemen aan de onderhandelingstafel. De datum van dit gesprek is overigens nog niet bekend. 

Vliegende start

De hernieuwde hoop op een handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China zorgde voor een vliegende start van de nieuwe handelsmaand. De vraag is nu of de junirally een vervolg krijgt in een campingrally?

Ingrediënten

De angstbarometer VIX is vanochtend gedaald met 8 procent tot onder de 12 en staat daarmee op hetzelfde niveau als eind april. 
Aan de vooravond van het nieuwe cijferseizoen verwachten analisten een gemiddelde daling van de omzet van de S&P 500 bedrijven met 2,6 procent. Het tweede achtereenvolgende kwartaal met omzetdaling op jaarbasis.

Aandelenbeurzen die in wat rustiger vaarwater terechtkomen, lage marktverwachtingen voor de bedrijfsresultaten en grote sommen geld aan de zijlijn, zijn ingrediënten voor een onvervalste campingrally.