Auteur: Krist Plaizier    Datum: 26-01-2023

Canadese centrale bank last rentepauze in

Gisteren hadden beleggers niet veel te zoeken op de Europese markten. Of het moet zijn dat ze wat aandelen met korting wilden oppikken. Ook op de Amerikaanse markten daalden de koersen aanvankelijk over een breed front, maar aan het einde van de handelsdag waren de grootste verliezen weggewerkt. De reden voor de flink lagere opening moet gevonden worden in de resultaten van Microsoft. We schreven hier gisteren over.  De prima cijfers van Microsoft gaven beleggers hoop op een mooi cijferseizoen, maar het bericht over een mogelijke groeivertraging in de clouddienstverlening bracht donkere wolken tevoorschijn. Betekende de waarschuwing van Microsoft dat beleggers zich moeten voorbereiden op een teleurstellend cijferseizoen voor Amerikaanse techbedrijven? Vooral de twee andere grote clouddienstverleners, Amazon en Alphabet, gingen in eerste instantie fors onderuit met minnen groter dan 4 procent. Maar Amazon herstelde geheel in de loop van de handelsdag en sloot bijna 1 procent hoger. Alphabet moest uiteindelijk 2,5 procent toegeven en Microsoft herstelde bijna helemaal en ging 0,6 procent lager de dag uit.

Het herstel van Wall Street gisteravond aan het eind van de handel, gaf beleggers in Europa vanochtend weer inspiratie. Daarom openden de Europese markten vanochtend overwegend in het groen. Naar verwachting zullen de markten de komende dagen beweeglijk blijven. Niet alleen vanwege de vele bedrijfscijfers die bekendgemaakt zullen worden, ook komen er belangrijke macro-economische data. Vanmiddag wordt de economische groei in de Verenigde Staten in het vierde kwartaal van 2022 bekend gemaakt. Er wordt een geannualiseerde groei verwacht van 2,5 procent. Vooralsnog geen recessie dus. Morgen komt het belangrijkste cijfer voor de Fed, de inflatie over december met het Core PCE prijsindexcijfer. Met deze input besluiten volgende week zowel de Fed als de ECB over een volgende rentestap. De markt verwacht dat de Fed de rente met een kwart procent zal verhogen en de ECB de rente twee kwartjes opvoert naar 2,5 procent. Gisteren verhoogde de Canadese centrale bank de rente met 25 basispunten naar 4,5 procent. Maar veel belangrijker is dat de Canadese centrale bank de eerste grote Westerse centrale bank was die aangaf een rentepauze in te lassen om af te wachten wat de eerdere renteverhogingen teweeg hebben gebracht. Waarschijnlijk was deze mededeling ook de reden waarom de Amerikaanse markten draaiden.

Snelle ontwikkelingen kunstmatige intelligentie gunstig voor Nvidia

In de media lezen we de laatste tijd veel over kunstmatige intelligentie oftewel ‘artificial intelligence’ (AI). Dit komt door de hype die de softwareontwikkelaar OpenAI veroorzaakt heeft met het programma ChatGPT. Deze toepassing schrijft geheel zelfstandig stukken tekst door slechts enkele woorden of een vraag in te voeren. Het programma zoekt op het internet het antwoord en maakt zo het huiswerk van scholieren, schrijft de liedjes voor een songwriter met een writer’s block of het onderzoeksrapport voor een analist. Het is logisch dat een dergelijk programma chips vereist met een sterke rekenkracht. Nvidia domineert deze markt en dus zullen zij een toenemende vraag mogen verwachten. Net als toen het minen van bitcoins populair werd en bepaalde chips van Nvidia veel gevraagd werden vanwege hun enorme rekenkracht die hiervoor benodigd is. Vorige week schatte een analist van Citigroup in dat de snelle groei van ChatGPT de verkopen van Nvidia 3 tot 11 miljard zal laten groeien in een periode van 12 maanden. Ook Bank of America en Wells Fargo waren positief over de kansen van Nvidia. 

Beleggers schatten de kansen van Nvidia hoog in. De kans op een fors hogere omzet en winst heeft ervoor gezorgd dat het aandeel Nvidia sinds de start van dit jaar met ruim 32 procent is gestegen. Het is hiermee één van de best presterende aandelen uit de S&P 500 index. Overigens kan ook de snelle stijging van de chipmachinefabrikanten in de AEX hierdoor deels verklaard worden. Nvidia sloot gisteren op 193,22 dollar. Het gemiddelde 12-maands prijsdoel van analisten ligt momenteel op 200,68 dollar. Is dus de meeste winst al binnen? Waarschijnlijk niet. Dinsdag gaf Barclays aan dat een koers van 250 dollar mogelijk is. Andere analisten zullen waarschijnlijk niet achterblijven en hun adviezen herzien.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten