Auteur: Dennis van den Brink Datum: 21-08-2023

Chileens lithiumplan is nadelig voor Albemarle

Meer dan 50 bedrijven van over de hele wereld staan in de rij om lithiumdeals te onderhandelen met Chili. Tot nu toe hebben het Amerikaanse Albemarle en het Chileense Sociedad Quimica y Minera de Chile, de Atacama-zoutpan gedomineerd. Deze zoutpan is goed voor 30 procent van de wereldwijde lithiumproductie. De nieuwe oplossing van president Gabriel Boric is een model waarbij de staat een meerderheidsbelang zal nemen in strategische en gevoelige operaties, terwijl private bedrijven de controle zullen behouden over niet-strategische projecten.

Onder Boric’s zijn plan zal de regering ook met Albemarle en Sociedad Quimica y Minera de Chile onderhandelen over een groter belang in hun huidige contracten, waarbij de onderhandelingen zullen worden geleid door de staatseigen koperproducent Codelco. Codelco heeft de opdracht gekregen om een kader te creëren voor de oprichting van een staatseigen lithiumbedrijf in de toekomst. Het plan van de Chileense president heeft echter nog wel goedkeuring nodig van het Nationale Congres. In dit Congres heeft de huidige president geen meerderheid waardoor het plan waarschijnlijk significante wijzigingen zal ondergaan voordat het wordt goedgekeurd. Het doorvoeren van de wet door het Congres en de implementatie ervan zal naar verwachting een groot deel van de vierjarige ambtstermijn in beslag nemen.

Volgens Boric zijn de lithiumreserves die het land rijk is, een kans om economische ontwikkelingen fors te stimuleren op korte termijn. Wanneer het plan wordt goedgekeurd dan zullen private ondernemingen in de lithiumindustrie mogen deelnemen, echter alleen als minderheidspartner in joint ventures met de staat.

Het nieuwe plan is geen goed nieuws voor zowel Albemarle als Sociedad Quimica y Minera de Chile, beide bedrijven hebben momenteel grote belangen in de Atacama-zoutpan en zullen daarbij naar waarschijnlijkheid meer concurrentie ondervinden in dit gebied. Daarnaast heeft Chili voorgesteld om de exploratie van andere zoutvlakten dan de Atacama te stimuleren om de lithiumbronnen te diversifiëren en de productie te vergroten. Om dit te bewerkstelligen wil het land het aantal bedrijven dat lithium kan produceren, verhogen van het huidige aantal van twee bedrijven. Hierbij loopt Sociedad Quimica y Minera de Chile het grootste risico doordat hun contract in 2030 afloopt. Albemarle is meer bestand tegen het plan doordat het contract pas in 2043 afloopt.

Adyen blijft onder druk staan

Waar de aandelenkoers van de Nederlandse betaalspecialist vrijdag onder druk stond, gaat dit vandaag verder. De aanhoudende druk op de koers vandaag is mede door koersdoelverlagingen van de zakenbanken. De verlagingen lopen sterk uiteen, KBC Securities blijft op de lange termijn positief over het aandeel maar denkt dat de tegenwind die in de eerste zes maanden aanwezig was nog kan aanhouden. KBC verlaagde het koersdoel van 2.000 euro naar 1.500 euro. Amerikaanse zakenbank Citi is minder enthousiast en verlaagt het koersdoel van 1.050 euro naar 750 euro. Volgens Citi zijn de vertragingen in de betaalvolumes structureler van aard. De bank blijft sceptisch over het behalen van de midden-lange termijndoelstellingen binnen afzienbare tijd. Daarnaast deed het bedrijf te weinig om de zorgen van beleggers over de operationele margedruk en de concurrentie weg te nemen.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten