Auteur: Krist Plaizier Datum: 10-09-2020

China is nog lang niet klaar met grondstoffen kopen

Volgende maand wordt het nieuwe vijfjarenplan van de Chinese overheid gepresenteerd aan secretaris-generaal Xi Jinping en de andere kaderleden van de Communistische Partij van China. Volgens persbureau Bloomberg zal in dit plan het voornemen uitgesproken worden om de strategische voorraden aan grondstoffen en landbouwgoederen verder te vergroten. Hiermee wil China opgewassen zijn tegen mogelijke nieuwe schokken in de economie zoals de afgelopen tijd het geval was met de coronapandemie en de handelsspanningen tussen China en de Verenigde Staten. Dit is goed nieuws voor de cliënten van Fintessa die beleggen in de aandelen Rio Tinto (ijzer- en kopererts) en Archer Daniels Midland (sojabonen, maïs, ethanol). Naast de hiervoor genoemde grondstoffen en gewassen, wordt met name kobalt als belangrijke grondstof genoemd door Bloomberg. Kobalt is een belangrijke grondstof voor het maken van oplaadbare batterijen voor onder andere elektrische auto’s. Een andere belangrijke grondstof hiervoor is lithium waarvan de prijs afgelopen tijd met tientallen procenten is onderuit gegaan. Elektrificatie van het wagenpark is al langer een speerpunt in het Chinese beleid teneinde de luchtkwaliteit te verbeteren.

Al jaren is China de grootste importeur ter wereld van grondstoffen. Om zeker te zijn van toegang tot verschillende grondstoffen, hebben de Chinezen de afgelopen jaren grote belangen opgebouwd in Afrika en Zuid Amerika. De inkoop van olie staat echter inmiddels op een lager pitje. Het aantal ingekochte vaten olie daalde de afgelopen maanden fors. Dit komt omdat China al begin dit jaar grote voorraden ruwe olie inkocht na de daling van de olieprijzen. Daarmee lijkt de strategische olievoorraad voor nu op orde te zijn. Bovendien kunnen private Chinese raffinaderijen thans minder olie inkopen omdat het door de staat verstrekte aantal emissierechten sterk terugloopt.

De koop van Amerikaanse sojabonen is de afgelopen maanden juist sterk gestegen, onder meer vanwege de afspraken in het gesloten handelsakkoord. Dat bevestigde CFO Ray Young van Archer Daniels Midland (ADM) begin deze zomer tegenover persbureau Bloomberg. Hij stelde dat de eerste fase van de overeengekomen handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China nog steeds ‘on track’ is. China beloofde met de deal om voor 36,5 miljard dollar aan agrarische goederen van de Verenigde Staten af te nemen. Volgens Young wordt hierdoor het vierde kwartaal ijzersterk voor ADM. Het sojaseizoen in Brazilië is inmiddels over en nu komen de bestellingen vanuit China ‘automatisch’ in de Verenigde Staten terecht. China heeft de sojabonen niet alleen nodig om de eigen bevolking te voeden. Ook dienen ze als varkensvoer om de gedecimeerde varkensstapel weer op te bouwen. Er is in China een ernstig tekort aan varkens(vlees) als gevolg van de uitbraak van Afrikaanse varkenskoorts.

Wat besluit de ECB?

Vanmiddag houdt de Europese Centrale Bank de eerste beleidsvergadering na de opmerkelijke beleidsaanpassing van de Fed. Twee weken geleden maakte de Amerikaanse centrale bank bekend, bij monde van voorzitter Jerome Powell, dat de werkgelegenheid voortaan voorgaat op een stabiel prijsniveau. De inflatie mag van nu af aan best een beetje oplopen tot boven de doelstelling van 2 procent als dat ten goede komt aan de groei van de werkgelegenheid. Vandaag is het aan de ECB om hierop te reageren. Kopieert Lagarde c.s. de beleidsaanpassing of houdt men in Frankfurt wel vast aan een streven naar een inflatie van 2 procent? In het verleden nam de ECB regelmatig het beleid van de Fed over, met de kwantitatieve verruiming (de opkoopprogramma’s) als duidelijkste voorbeeld.

De ECB zal wel actie moeten ondernemen. Een vervelende bijwerking van het aangepaste Fed-beleid is namelijk dat dit de dollar verder verzwakt heeft. De eerstvolgende Amerikaanse renteverhoging (teneinde inflatie in te dammen) is immers verder uit beeld geraakt. Een zwakkere dollar betekent een sterkere euro en daarmee een slechtere exportpositie voor Europese ondernemers. En dus krijgt de toch al door de coronapandemie aangetaste Europese economische groei weer een knauw. Lagarde kan echter maar weinig doen aan de sterke euro. Een volgende renteverlaging kunnen de banken, de pensioenfondsen en de spaarders in de EU nu niet gebruiken. Het zal dus wel weer blijven bij ‘management by speech’; Lagarde zal betogen dat de ECB klaar staat om het beleid verder te verruimen om de inflatie te laten stijgen. Ze zal dit bekrachtigen met de nieuwste prognoses voor de groei en de inflatie. Hierbij zal de groei voor dit jaar lichtjes opwaarts worden bijgesteld en die van 2021 lichtjes worden verlaagd.

Een ander probleem dat de ECB zal moeten tackelen is de tegenvallende inflatie. De meest recente inflatiecijfers (over augustus) waren niet best. Voor het eerst in vier jaar tijd was de inflatie weer negatief op -0,2 procent en is er dus sprake van deflatie in plaats van inflatie. Als oorzaak wordt gewezen op de mindere consumentenbestedingen en de lagere energieprijzen dankzij de pandemie. Vooral vliegreizen, vakanties en kleding daalden in prijs. Toch zal de ECB wachten met het verder intrappen van het stimuleringspedaal. Het inmiddels 1350 miljard euro grote lopende Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) zal vooralsnog niet uitgebreid worden verwachten de ECB-watchers. De centrale bank wil namelijk nog niet al haar kruit verschieten nu de coronabesmettingen in Europa weer flink oplopen. Bovendien lijkt het dat meerdere leden van het beleidscomité vooralsnog uitgaan van een verder herstel van de economie. Een verdere stimulans vandaag vinden ze daarom niet nodig. Ze kijken het liever even aan en besluiten dan mogelijk in december tot een verruiming, mocht dit nodig zijn.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten