Auteur: Martine Hafkamp Datum: 03-08-2020

Chinese drakendans

Nadat eerder bekend werd dat de onderhandelingen tussen Microsoft en ByteDance wat betreft de overname van de Amerikaanse tak van het vooral onder jongeren mateloos populaire TikTok voor onbepaalde tijd ‘on hold’ waren gezet, lijkt vandaag dat het licht op groen staat. Topman Nadella heeft daarvoor overleg gehad met Trump. Nu moeten we daar natuurlijk wel de kanttekening maken dat niemand veranderlijker is dan Trump. Beide partijen hebben (voorlopig) echter voldoende vertrouwen in een goede afloop.

Eigenlijk krijgt Microsoft nu de Amerikaanse tak van TikTok min of meer in de schoot geworpen. Trump dreigt namelijk, net als eerder bij het eveneens Chinese Huawei, TikTok te verbieden. Hij lijkt de Chinese draak te vuur en te zwaard te willen bestrijden. Hij slaagt daarin zoverre dat het anti-China sentiment onder de gemiddelde Amerikaan enorm is toegenomen. Door het comité dat zich bezighoudt met het beoordelen van buitenlandse investeringen in de Verenigde Staten wordt bovendien de overname van Musical.ly, de voorganger van TikTok, door ByteDance in 2017 herzien. Een eventuele overname door een Amerikaanse partij kan al die eventuele moeilijkheden omzeilen. Er is wel een deadline aan verbonden. De deal moet van het Witte Huis nameijk wel voor 15 september worden beklonken. De komende tijd moet er nog onderhandeld worden over zowel de prijs, als de voorwaarden, de vraag hoe Microsoft de overname zal betalen en hoe de overdracht van de technologie en bezittingen van TikTok zal moeten plaatsvinden.

Voor TikTok zal Microsoft wel een aardig bedrag op tafel moeten leggen. Volgens bronnen zou de marktwaarde van de app waarmee zelfgemaakte video’s kunnen worden gedeeld, inmiddels zo’n 50 miljard dollar bedragen. TikTok heeft wereldwijd meer dan 800 miljoen actieve gebruikers. Tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis en alle lockdowns werd afgelopen mei de grens van totaal 2 miljard downloads overschreden. De Verenigde Staten zijn na China en India gezien het aantal downloads de derde markt voor TikTok. De beoogde overnameprooi van Microsoft is een welkome aanvulling op het huidige productaanbod, zeker nu de inkomsten van LinkedIn een dalende trend vertonen. Ook houdt het de deur naar de enorme Chinese markt en dus grote mogelijkheden qua omzetgroei open. De komende 45 dagen zullen leren of Microsoft aan het langste eind trekt en ook of ze dat alleen mogen doen of dat ze andere, Amerikaanse minderheidsaandeelhouders naast zich moeten dulden.

Shell zet volgende stap in emissievrije toekomst

Royal Dutch Shell maakt, nadat het concern vorige week de kwartaalresultaten publiceerde, vandaag bekend dat het het Australische Select Carbon overneemt. Volgens eigen zeggen past de overname in de doelstelling van het concern om uiterlijk in 2050 emissievrij te zijn. Daarnaast heeft Shell natuurlijk al eerder beloofd met een materiële strategiewijziging te komen voor het einde van dit jaar. Het olie- en gasconcern heeft met de grote investering in gas enkele jaren geleden al een eerste stap gezet. Nu volgen er stukje bij beetje nieuwe stappen in de richting van duurzame en schone energiebronnen. Zonne-energie, windenergie en waterstof vormen daarin kernpunten. Shell wil zich uiteindelijk omvormen tot een energieleverancier voor de toekomst. Tot die tijd zullen fossiele brandstoffen ook een belangrijke rol blijven spelen.

Het omvormingsproces wordt interessant. Het zal veel investeringen gaan vergen die met aanmerkelijk meer risico gepaard zullen gaan dan oude Shell aandeelhouders gewend zijn. Het risicoprofiel van Shell zal navenant stijgen. Wanneer institutionele beleggers invloed op dit proces willen uitoefenen moeten ze de aandelen zeker niet verkopen. Als aandeelhouder kunnen ze het omvormingsproces mede beïnvloeden. Royal Dutch Shell ligt, samen met de hele energiesector, al langer onder druk. Beleggers weten dat het fossiele verhaal eindig is, alleen zal het nog wel even duren voordat de wereld zonder fossiele brandstoffen kan.