Auteur: Krist Plaizier Datum: 04-04-2019

Chinese economie geeft beurzen vleugels

De afgelopen dagen was het weer ‘risk-on’ op de internationale beurzen. Dankzij onverwacht prima economische cijfers uit China waren beleggers weer goed geluimd en werd er flink gekocht. Vooral cyclische bedrijven als staalbedrijven en chipproducenten waren gevraagd. Omdat door de draai van obligaties naar aandelen de rentedaling weer tot staan is gebracht, waren ook de financiële waarden in trek. Zowel de inkoopmanagersindex van de industrie over maart (van 49,9 naar 50,8) als die van de dienstensector (van 51,1 naar 54,4) steeg in China. De massale economische stimulans van de Chinese overheid lijkt dus zoden aan de dijk te zetten. Prettig, want de hele wereld profiteert mee. Al zal de sterke verbetering in China ook verband houden met het opstarten van de economische activiteiten na de lange vakantieperiode in verband met de viering van het Chinese nieuwjaar in februari.

Duitsland doet nog niet mee

Het mag in China dan wel weer beter gaan met de economie, in Duitsland merken ze daar nog maar weinig van. Vanochtend kwam het Duitse statistiekbureau Destatis met de Duitse fabrieksorders over februari. Er werd een groei van 0,3 procent verwacht, maar het kwam helaas uit op een krimp van 4,2 procent. Ook in januari was er al sprake van een krimp (2,6 procent). De tegenvaller werd vooral veroorzaakt door de export buiten de eurozone (lees China). Orders uit de eurozone daalden met 2,9 procent terwijl de orderintake buiten de eurozone met 7,9 procent daalde. Eerder deze week kwam de Duitse inkoopmanagersindex voor de industrie over maart uit. Hieruit bleek dat het in maart nog niet veel beter ging. De index kromp in maart van 47,6 naar 44,1. Dit betekent dus niet veel goeds voor de orderintake over maart in Duitsland. Maar op dit cijfer moeten we nog een maand wachten.

Groen beleggen in Nestlé

Al sinds Henri Nestlé 153 jaar geleden begon met de productie van gecondenseerde melk voor baby’s, heeft de Zwitserse onderneming duurzaamheid hoog in het vaandel staan. De laatste jaren krijgt verduurzaming echter nog meer aandacht van het grootste voedingsconcern ter wereld dan al gebruikelijk was. Naast de al ruim anderhalve eeuw van ethische motivatie, valt er tegenwoordig namelijk ook gewoon geld te verdienen met duurzaamheid. Zeker in Noord Amerika, de grootste markt van Nestlé, is de consumentenvoorkeur de laatste jaren sterk veranderd. Amerikanen kopen steeds minder diepvriespizza’s en snoeprepen. In plaats daarvan willen ze vers en gezond eten en moet dit eten minder schadelijk voor het milieu zijn geproduceerd. Vegetarisch eten past helemaal in dit beeld, want vleesconsumptie kost heel veel water en levert veel CO2 op. Daarom kocht Nestlé in 2017 Sweet Earth Foods dat enkel vegetarisch eten produceert. Bovendien zijn de producten vers en niet diepgevroren. De aankoop werd gefinancierd met de verkoop van de Amerikaanse bakkerij-activiteiten (snoeprepen) voor 2,8 miljard dollar in cash aan het Italiaanse snoepconcern Ferrero International SA. Ook de geplande verkoop van vleeswarenbedrijf Herta in de loop van dit jaar past in het beeld dat Nestlé nog verder wil verduurzamen.

Nestlé komt met plantaardige burger

Een nieuwe loot aan de tak in de ‘vergroening’ van Nestlé is de introductie van een plantaardige burger in Europa en Noord Amerika. Het is een burger die niet verschilt, volgens Nestlé, in smaak, textuur en bakproces van de vleesvariant. Hiermee gaat Nestlé de strijd aan met Burger King dat onlangs ook al de vegetarische burger introduceerde en met de Vegetarische Slager dat overgenomen werd door Unilever. Nestlé begint deze maand met de introductie van de ‘Garden Gourmet Incredible Burger’ in Europa, waaronder ook in Nederland. Noord Amerika volgt naar verwachting in het najaar. Daar zal de burger de ‘Awesome Burger’ gaan heten en zal het een merk worden onder het productenpalet van Sweet Earth Foods. Nestlé verwacht dat de komende tien jaar de omzet in vegetarische producten zal kunnen groeien naar 1 miljard dollar per jaar.