Auteur: Krist Plaizier Datum: 14-01-2021

Chinese techbedrijven toch niet op zwarte lijst

De Chinese technologiebedrijven Alibaba en Tencent gingen vanochtend door het dak in Hongkong. Alibaba sloot 5 procent hoger en Tencent 5,6 procent. Ook de noteringen van beide aandelen in de Verenigde Staten lijken vanmiddag flink hoger te gaan openen. Het in Amsterdam genoteerde Prosus, met een belang van 31 procent in Tencent, steeg in de opening met ruim 4 procent.

De reden voor de koersstijgingen is het nieuws dat de Verenigde Staten waarschijnlijk toch niet de Chinese bedrijven (naast Tencent en Alibaba zou ook de Chinese zoekmachine Baidu getroffen zijn) op een zwarte lijst zal plaatsen. Indien dit wel zou gebeuren zouden Amerikaanse bedrijven geen zaken meer mogen doen met deze firma’s, zou de aandelenhandel in deze bedrijven in de Verenigde Staten stopgezet kunnen worden en zouden de Chinezen uit diverse aandelenindexen verwijderd worden. Maar nu lijkt het er dus op dat het niet zover zal gaan komen. Zou het dan meevallen met de Chinese spionagepraktijken en de banden met het Chinese leger? Indien dit al zo is, dan is dit waarschijnlijk niet de reden van het opheffen van de ban. Het ligt veel pragmatischer; de Amerikaanse overheid krijgt steeds een tik op de neus van de Amerikaanse rechter. Het verbieden lijkt simpelweg geen haalbare kaart. Zo is de ban van de Chinese app voor de jeugd TikTok in Amerika al diverse malen verboden door de rechter.

Volgens The Wall Street Journal zou Mnuchin, minister van Financiën in de regering Trump, pogingen van het Pentagon hebben geblokkeerd om bedrijven toe te voegen aan de zwarte lijst. Het argument van Mnuchin was dat een verbod om te investeren in de grootste Chinese technologiebedrijven Amerikaanse beleggers grote verliezen zou opleveren. Deze zouden zelfs zo groot kunnen zijn dat ze de nationale veiligheid meer in het geding zouden brengen dan de vermeende banden van deze bedrijven met het Chinese leger. De marktkapitalisatie van Alibaba en Tencent samen overschrijdt de 1000 miljard dollar met gemak. Beide aandelen maken zo’n 10 procent uit van de MSCI Emerging Markets Index. Mnuchin waarschuwde hier al eerder voor, maar hij kreeg geen gehoor. Dat is nu wel het geval omdat Matt Pottinger, de nationale veiligheidsadviseur, onlangs is opgestapt in verband met de bestorming van het Capitool. 

Fors hogere energieprijzen in Azië

Koning Winter heeft tot op heden slechts speldenprikjes uitgedeeld in Nederland, maar in Azië heerst hij wel. De hevige kou in Zuidoost-Azië leidt tot sterk stijgende energieprijzen. Vooral de gasprijs is gestegen tot recordniveaus. De benchmark voor LNG (vloeibaar gas) in Azië is tot boven de 20 dollar per miljoen British thermal units (MMBtu, circa 30 kuub gas) gestegen, het hoogste niveau in de afgelopen 10 jaar. Er werd zelfs al een lading gas verhandeld tegen een prijs van boven de 30 dollar. Vorig jaar in deze periode was de prijs nog slechts 5 dollar. Er is niet alleen een ernstig tekort aan gas in Azië door de gestegen vraag vanwege de kou, maar ook vanwege een tekort aan tankers. Een verstopping bij het Panamakanaal heeft tot ernstige vertragingen van het scheepvaartverkeer geleid.  Elektriciteitsbedrijven betalen nu recordprijzen om LNG-tankers te charteren. Maar ook voor ijsbrekers om de tankers de bevroren havens in te kunnen loodsen.

De hogere gasprijzen zijn vervelend voor de Aziaten, maar leuk voor Royal Dutch Shell. De olie- en gasmultinational is juist dit weekend begonnen met het verschepen van LNG uit de drijvende gasfabriek Prelude voor de kust bij Australië.  Het tientallen miljarden kostende gasproject kende een moeilijke start en hoge afschrijvingen, maar is nu toch uiteindelijk in bedrijf. De eerste tanker is dus vol vertrokken richting Japan en een tweede grote gastanker is nu onderweg naar Prelude om zijn lading op te pikken. Japan, Zuid Korea en China zijn de drie grootste importeurs van LNG ter wereld. Een prima achterland voor het Australische gas van Shell derhalve.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten