Auteur: Jan Bouius    Datum: 18-01-2023

Chipmachinebedrijven in trek

Waar Wall Street gisteren niet echt richting wist te kiezen hebben we daar vanochtend op het Damrak minder moeite mee. Onder aanvoering van de Nederlandse chipmachinefabrikanten ASMI, BE Semiconductor en ASML opent de AEX een half procent hoger.

ASMI spant daarbij de kroon. Beleggers in deze chipfabrikant zien de koers van hun aandelen al snel acht procent omhoog gaan op veel beter dan verwachte kwartaalcijfers. Het bedrijf behaalde een omzet van 720 miljoen euro tegenover een gemiddelde analistenverwachting van 630 miljoen euro. Zelf had ASMI afgelopen november aangegeven op een omzet van 630-660 miljoen euro te rekenen. Maar de problemen in de aanvoerketens, hoewel nog steeds aanwezig, losten zich beter op dan eerder gedacht. Daarnaast meldde ASMI dat het orderboek is aangedikt tot 820 miljoen euro, 20 procent hoger dan consensus.

Het positieve nieuws voor ASML kwam van premier Mark Rutte, die samen met minister van buitenlandse zaken Wopke Hoekstra op audiëntie was bij de Amerikaanse president Joe Biden. In een gesprek van vijf kwartier spraken ze onder andere over de technologie export van Nederland naar China en dan met name natuurlijk over de ongeëvenaarde chipmachines van ASML. Een doorbraak in dat gesprek bleef uit, maar volgens Rutte zijn er toch voorwaarts stappen gezet. Voorlopig mag ASML dan ook de oudere DUV machines nog aan China verkopen. En mocht deze omzet in de toekomst wel wegvallen, dan is de wereldwijde vraag naar verwachting zo groot dat andere landen die machines maar al te graag overnemen. Wordt ongetwijfeld vervolgd en Rutte heeft er groot gelijk in door te stellen dat je de keten van toeleveranciers nu niet moet willen verstoren. We komen immers net uit een periode van grote chiptekorten en dan is het fijn dat dat nu weer de goede kant op gaat.

Dat het wereldwijd met de semiconductor industrie goed gaat heeft immers ook een positieve invloed op andere sectoren. En dat is goed voor het terugdringen van de inflatie. Als er minder tekorten zijn, kan er makkelijker aan de vraag worden voldaan, waardoor de prijzen kunnen dalen. Dankzij het grotere aanbod van chips is bijvoorbeeld de verkoop van nieuwe auto’s aangetrokken, waardoor de prijzen van tweedehandsauto’s ouder dan vijf jaar in de Verenigde Staten in december met 15 procent daalden. Ter herinnering, vorig jaar was dit nog een van de grote aanjagers van de inflatie.

DSM zorgt voor minder methaan uitstoot koeien

De Franse zuivelgroep Danone heeft zichzelf als doel gesteld om de methaanuitstoot in haar toeleveringsketen van verse melk de komende zeven jaar met 30 procent te reduceren. Hiervoor gaat het samenwerken met het Nederlandse DSM die de diervoertoevoeging Bovaer heeft bedacht en ontwikkeld. Slechts een kwart theelepel Bovaer per koe per dag vermindert de methaanuitstoot via boeren en winden gemiddeld met 30 procent. Het heeft bovendien geen invloed op de smaak of kwaliteit van de melk. Danone gaat daarbij niet over een nacht ijs. Sinds april vorig jaar test ze het middel al uit bij een van haar melkveehouders en de grote uitrol lijkt nu aanstaande. Het is dan ook niet verwonderlijk dat DSM al bezig is met de bouw van een grote fabriek in Schotland om aan de toekomstige vraag te kunnen voldoen. Daarnaast wil Danone ook dat koeienmest meer verzameld wordt zodat het kan worden omgezet in hernieuwbare energie.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten