Auteur: Martine Hafkamp    Datum: 23-01-2023

Cijferseizoen komt op stoom

Het cijferseizoen komt zo onderhand echt op stoom. De verwachtingen waren met een gemiddelde winstdaling van ruim 4 procent bijzonder laag gespannen. Tot op heden hebben 55 bedrijven uit de S&P 500 de boeken geopend. En wat blijkt? 67 procent daarvan publiceert toch een hoger dan verwachte winst. Dat is lager dan het gemiddelde van de afgelopen vijf en tien jaar. Gemiddeld genomen hebben de bedrijven die tot nu toe hebben gerapporteerd zo’n 3,3 procent beter gepresteerd dan waarvan werd uitgegaan. Een soortgelijk verhaal gaat op voor de ontwikkeling van de omzet. Die overtreft tot en met vrijdag in 64 procent van de gevallen de verwachtingen. Dat is nog steeds een behoorlijk percentage, maar ook dat is lager dan de afgelopen vijf en tien jaar het geval was.

Deze week zullen we zien hoe de inkoopmanagers zowel tegenover de huidige als de toekomstige economische situatie staan. Samen met de verwachtingen die de beursgenoteerde ondernemingen uitspreken bij de presentatie van hun resultaten worden dat ook deze week weer belangrijke zaken om naar uit te kijken. Tot op heden blijkt een groot aantal van hen relatief optimistisch te zijn. Dat is goed nieuws voor aandelenbeleggers. Vooruitlopend op een mogelijke recessie en tegenvallende resultaten zijn de beurzen vorig jaar fors gedaald. Nu zijn de omstandigheden wel degelijk aan het veranderen en niet alleen maar in negatieve zin. Zo worden de problemen in de aanvoerketens allengs minder en zijn de energieprijzen en mede daardoor ook de inflatie gedaald.

Amazon, gaat de komende jaren voor in totaal 35 miljard dollar een aantal datacentra bouwen in de Verenigde Staten. Amazon zet daarmee vol in op de uitbreiding van de cloud capaciteit. De datacenters zullen in de staat Virginia worden neergezet. Amazon is van mening dat data alles gaat beheersen en wil daar graag op voorsorteren. Amazon Web Services is wereldwijd veruit de grootste speler en Amazon verdient er veel geld mee.

Aanmelden kan nog steeds

DSM en Firmenich hebben al een aantal maanden geleden aangekondigd te zullen fuseren, al zullen diverse partijen liever van een overname van Firmenich door DSM spreken. In de tweede helft van afgelopen november werd het biedingsbericht daarvoor gepubliceerd. Dat was toen goedgekeurd door de AFM. Aandeelhouders van DSM kunnen daarmee in totaal een belang van 65,5 procent in DSM-Firmenich krijgen. Nu is vandaag aangekondigd dat de aanmeldingstermijn voor de stukken is verlengd

Oorspronkelijk zou eind januari alles in kannen en kruiken moeten zijn én goedgekeurd door de toezichthouder, maar dat laatste is tot op heden (nog) niet helemaal het geval. Alleen de toezichthouder van India moet nog groen licht geven. Daar wringt ‘m de schoen, want die instantie is al een aantal maanden op zoek naar een nieuwe voorzitter. Maar, DSM en Firmenich zijn van mening dat dit niet tot onoverkomelijke problemen hoeft te leiden, want tot op heden heeft geen enkele toezichthouder problemen gehad met de voorgenomen fusie. DSM en Firmenich beschikken samen over ruim 16.000 patenten, 15 onderzoekscentra en een uitstekend track record wat betreft de ontwikkeling van vernieuwende, duurzame producten. Door de fusie onstaat er naar verwachting zo’n 350 miljoen euro aan synergievoordelen. 

 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten