Auteur: Joop van de Groep Datum: 09-10-2020

Clean Sweep

Ondanks de minder dan verwachte daling van de WW-aanvragen in de Verenigde Staten gisteren, dat kan duiden op een hapering van het economisch herstel, was de stemming op Wall Street overwegend positief.

De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt zijn belangrijk voor de presidentsverkiezingen. Negatief nieuws hieromtrent kan Trump op dit moment niet gebruiken. Daarom toonde de Amerikaanse president zich in een interview met Fox optimistisch over de kans op een deal over het verlengen van de steunmaatregelen. Of er overeenstemming wordt bereikt met de Democraten is nog maar zeer de vraag. Trump wil graag gerichte steun verlenen aan werknemers die werkloos zijn geraakt, aan ondernemers met omzetverlies en vliegtuigmaatschappijen. De Democraten kunnen hiermee wel instemmen maar alleen als het een onderdeel is van een breder steunpakket.

In de onderhandelingen voelen de Democraten zich gesterkt door de toegenomen voorsprong, volgens recente peilingen, van presidentskandidaat Joe Biden op Trump. In de staat Florida, traditioneel Republikeins, ligt Trump 10 procent achter op Biden. In Florida wonen veel pensionado’s die kwetsbaar zijn voor coronabesmettingen. Het lijkt erop dat Trump wordt afgerekend op zijn coronabeleid.  Op de financiële markten lijken de zorgen omtrent een close call over de verkiezingsuitslag af te nemen. Het basisscenario is dat Biden wint en de Democraten het Amerikaanse Congres volledig in handen krijgen (een zogenaamde clean sweep). 

Van rust op de aandelenmarkten is voorlopig nog geen sprake. Nu Trump achter ligt in de peilingen zal de verkiezingscampagne grimmiger worden. Daarnaast maken beleggers zich zorgen over de toegenomen coronabesmettingen in Europa.

Positieve ontwikkelingen chipsector

Gisteravond nabeurs kwam de Nederlandse chipproducent NXP met beter dan verwachte voorlopige omzetcijfers van 2,27 miljard dollar in het derde kwartaal. Eerder ging het bedrijf nog uit van een omzet van 2 miljard dollar. Analisten voorspelden een omzet 2,01 miljard dollar. NXP is de grootste producent van chips voor de auto-industrie. In het tweede kwartaal leed het bedrijf nog een verlies als gevolg van de malaise in de autosector. Echter de omstandigheden in de auto-industrie zijn in het afgelopen kwartaal aanzienlijk verbeterd. Ook de markt voor mobiele telefoons liet een behoorlijke stijging zien. De hogere omzet resulteert ook in een 32 procent hoger bedrijfsresultaat dan verwacht. Op 26 oktober komt de chipmaker met de definitieve resultaten. Het aandeel van NXP dat genoteerd staat aan de Nasdaq, gaat vanmiddag fors hoger openen. 

Ander positief nieuws uit de chipsector is de aanstaande overname van chipproducent Xilinx door het Amerikaanse Advanced Micro Devices (AMD). Volgens The Wall Street Journal zou het gaan om een overnamesom van 30 miljard dollar. Het bijzondere van de chips van Xilinx is dat de functionaliteit van de chips door de software kan worden aangepast. De chips worden vooral gebruikt in telecommunicatieapparatuur. Met de overname wil AMD zich op de telecommarkt begeven vooral nu de telecomproviders miljarden investeren in het ontwikkelen en uitrollen van het 5G-netwerk.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten