Auteur: Joop van de Groep  Datum: 03-02-2023

Clouddiensten van Amazon superieur

Zoals verwacht heeft de Europese Centrale Bank (ECB) gisteren de rente met 50 basispunten verhoogd. Dit betekent dat de depositorente is opgelopen naar 2,5 procent, de hoogste stand sinds 2008. Tot ieders verbazing werd er nu al gecommuniceerd dat de volgende rentestap in maart ook 50 basispunten zal gaan worden. 

Tot gisteren hield ECB-voorzitter Lagarde vrijwel altijd een slag om de arm voor wat betreft het monetaire beleid. Pas na de volgende rentestap van 50 basispunten worden de economische ontwikkelingen en vooruitzichten weer leidend voor de rentebeslissingen van de ECB. De kapitaalmarkten speculeerden op een rentepauze na maart. De Duitse tienjaarsrente daalde gistermiddag met 15 basispunten en de Italiaanse tienjaarsrente daalde nog harder namelijk met 25 basispunten. Ook de valutahandelaren hielden rekening met dit scenario. De euro daalde met 1 procent ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Met name groeiaandelen zijn gebaat bij een dalende kapitaalmarktrente. Vooruitlopend op de publicaties van de resultaten van de “Bigtech” bedrijven nabeurs in Amerika, sloot de technologiebeurs Nasdaq 3,3 procent hoger.

Alphabet

Vanwege het positieve beurssentiment sloot het aandeel Alphabet gisteravond ruim 7 procent hoger. Nabeurs publiceerde de grootste zoekmachine op het internet de vierde kwartaalcijfers van 2022. Zowel de omzet als de winst lagen onder de verwachtingen van analisten.

De winst per aandeel is met 1,05 dollar beduidend onder de verwachte 1,18 dollar uitgekomen. De lager dan verwachte winst is het gevolg van een stijging van de operationele kosten met 10 procent naar 22,5 miljard dollar. Denk hierbij onder andere aan de gestegen juridische kosten en de waardedalingen van de deelnemingen.

De totale omzet steeg op jaarbasis met 1 procent naar 76,05 miljard dollar. Analisten hadden gerekend op een half miljard hogere omzet. De advertentie-inkomsten bij YouTube daalden op jaarbasis met 8 procent. De concurrentie van TikTok is mede debet aan de gedaalde inkomsten.

Ondanks de stijging van de omzet met 32 procent naar 7,32 miljard dollar bij de cloud activiteiten is deze dienstverlening nog steeds verlieslatend. Positief is wel dat verlies op jaarbasis bijna halveerde van 890 miljoen dollar naar 480 miljoen dollar.

Bij de zoekmachine Google liepen de inkomsten uit de kliks met 2 procent terug naar 42,60 miljard dollar. Bij een aantal adverteerders staan de marketingbudgetten onder druk.

Alphabet gaat de komende tijd prioriteit geven aan het onderdeel “DeepMind”. De kosten met betrekking tot de ontwikkeling van de kunstmatige intelligentie worden vanaf dit kwartaal gerapporteerd onder de operationele kosten van Alphabet in plaats van kosten bij de afdeling “Other Bets”.

Als antwoord op de chatbot ChatGPT van Microsoft komt Alphabet binnenkort met een interactieve spraakgestuurde zoekmachine.

De financiële resultaten voldeden niet aan de verwachtingen van analisten waardoor het aandeel ongeveer 4 procent lager gaat openen. 

Amazon

In het afgelopen kwartaal lag de omzet van Amazon met 149,2 miljard dollar fors boven de verwachte 145,42 miljard dollar van de analisten. Over geheel 2022 is de omzet met 9 procent gegroeid, dit is de laagste groei sinds de beursintroductie 25 jaar geleden. De online omzet daalde met 2 procent op jaarbasis. Niet zo verwonderlijk omdat de online verkopen een enorme boost hebben gekregen van de lockdownmaatregelen. Bovendien staat de koopkracht van de consumenten onder druk vanwege de hoge inflatie. Meer Amerikanen gaan naar de winkel om aanbiedingen in te slaan.

De omzet bij de clouddienstverlening,  Amazon Web Services (AWS), steeg met 20 procent op jaarbasis naar 21,4 miljard dollar. Dit is beduidend beter dan bij de concurrenten. De stijging voldeed overigens net niet aan de verwachtingen van de analisten. De winst bij AWS is uitgekomen op 5,2 miljard dollar. Dit is bijna het dubbele van de totale winst van Amazon van 2,7 miljard dollar in het vierde kwartaal.

De advertentie-inkomsten lagen met 11,56 miljard iets boven de verwachtingen van analisten. In tegenstelling tot de andere social media- en internetbedrijven waarbij de inkomsten uit advertenties juist daalden, stegen de inkomsten bij Amazon met maar liefst met 19 procent op jaarbasis. 

Voor het lopende kwartaal verwacht Amazon een omzet van 121 tot 126 miljard dollar. Dit is een stijging van 4 tot 8 procent ten opzichte van dezelfde periode één jaar geleden. De outlook voor de omzet lag aan de onderkant van de 125,1 miljard dollar analistenconsensus.

De tegenvallende omzetoutlook voor het lopende kwartaal betekent dat het aandeel Amazon naar verwachting ongeveer 5 procent lager gaat openen vanmiddag. De koers van het aandeel is vorig jaar bijna gehalveerd ondanks een bescheiden stijging van de omzet. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat het aandeel dit jaar op het slot van gisteren ruim 34 procent is gestegen.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten