Auteur: Joop van de Groep  Datum: 14-07-2023

Concurrentiestrijd chatbots barst los

De positieve stemming op de aandelenbeurzen naar aanleiding van de gunstige Amerikaanse inflatiecijfers, kreeg gisteren een vervolg. De woensdag gepubliceerde consumentenprijsindex voor de maand juni steeg minder hard dan verwacht met 3 procent op jaarbasis. Dit is het laagste niveau sinds maart 2021. 

Ook de producentenprijzen vielen lager uit dan verwacht. Gisteren bleek uit de gepubliceerde producentenprijsindex dat de groothandelsprijzen met slechts 0,1 procent zijn gestegen op maandbasis. De groothandelsprijzen dalen sneller dan de consumentenprijzen. Deze ontwikkeling is gunstig voor de inflatieverwachtingen.

Na 15 jaar voorzitter te zijn geweest van de St. Louis Fed legt James Bullard zijn functie per direct neer om decaan te worden bij de School of Business van de Purdue University

Met zijn vertrek verliest de Amerikaanse centrale bank (Fed) één van zijn hardliners ten aanzien van het monetaire beleid. De gunstige ontwikkeling van de inflatiecijfers en het vertrek van Bullard voeden de hoop bij beleggers dat de aanstaande renteverhoging door de Fed met 25 basispunten weleens voorlopig de laatste keer zou kunnen zijn. Het enthousiasme bij de beleggers was met name terug te zien bij de technologiebeurs Nasdaq. Deze index sloot donderdagavond 1,6 procent hoger.

Bedrijfsnieuws

Afgelopen dinsdag en woensdag stonden de jaarlijkse Prime Days van Amazon gepland. Prime-leden kunnen bij de grootste webwinkel ter wereld koopjes jagen. Volgens Adobe Analystics data zijn er tijdens deze twee dagen meer dan 375 miljoen artikelen besteld, goed voor een recordomzet van 12,7 miljard dollar. Dit is een stijging van 6,1 procent op jaarbasis. Ondanks de flinke kortingen steeg het gemiddelde aankoopbedrag van 52,26 dollar vorig jaar naar 54,05 dollar dit jaar. In totaal hebben de Prime-leden voor een bedrag van 2,5 miljard dollar korting gekregen, ook dit is een record. Woondecoratie, mode en persoonlijke verzorging waren de populairste categorieën. Het aandeel Amazon sloot gisteren 2,6 procent hoger. 

Bard

Na de introductie van de chatbot ChatGPT door Microsoft vorig jaar november, lanceerde gisteren Google zijn chatbot Bard in Europa. Hiermee is de strijd op de markt voor kunstmatige intelligentie op het gebied van teksten schrijven en het maken van beeldmaterialen losgebarsten. De introductie was een maand uitgesteld vanwege zorgen om de privacy. Deze zorgen zijn volgens Google weggenomen omdat de gebruikers meer controle hebben over hun data. Bard is beschikbaar in veertig talen waaronder de Nederlandse taal. Het aandeel Alphabet sloot maar liefst 4,7 procent hoger gisteravond op Wall Street. 

Chatbots zijn razend populair. Microsoft meldde in januari jongstleden meer dan 100 miljoen gebruikers. Ook Meta (Facebook) zal volgens de Financial Times binnenkort met zijn taalmodel LLaMA (Large Language Model Meta AI) waaraan 10 jaar is gewerkt op de markt komen. De losgebarsten concurrentiestrijd op het gebied van kunstmatige intelligentie tussen de technologiereuzen stuwt de vraag naar krachtige rekenchips omhoog. Niet zo verwonderlijk dat de chipsector dit jaar snel uit het dal klimt.

De Amerikaanse Fair Trade Commission (FTC) heeft beroep aangetekend tegen de uitspraak van de rechter dat er geen redenen zijn om de overname van Activision Blizzard door Microsoft te blokkeren. Het is de laatste kans voor de FTC om de overname tegen te houden dan wel terug te draaien. De eerste hoorzittingen in het hoger beroep staat gepland voor 2 augustus dit jaar. Microsoft mag op basis van de uitspraak van de rechter de overnamedeal voor 18 juli (deadline) gaan afronden. Het beroep van de FTC kon de beleggers in het aandeel Microsoft niets deren en zetten de koers op het slot 1,6 procent hoger. 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten