Auteur: Joop van de Groep Datum: 09-04-2021

Constellation Brands profiteert van Corona

Uit de notulen van de Europese Centrale Bank (ECB) viel op te maken dat de trage uitrol van coronavaccins in vergelijking met andere regio’s, het economisch herstel op de korte termijn zal vertragen. Hoe aannemelijk is het dat de lockdownmaatregelen in het tweede kwartaal worden afgebouwd? Dit betekent waarschijnlijk dat de economische zwakte tot het derde kwartaal kan aanhouden. Ondanks de onzekerheden op korte termijn ziet de ECB wel inflatoire signalen als gevolg van de oplopende grondstofprijzen en stijgende productiekosten. De ontwikkelingen van productenprijzen (PPI) worden daarom nauwlettend in de gaten gehouden. De centrale bank besloot in maart om het tempo van het opkoopprogramma op te voeren.

Industriële productie krimpt

De zorgen van de Europese monetaire beleidsbepalers over het economisch herstel blijken niet onterecht te zijn. Vanochtend bleek uit de cijfers over de industriële productie dat er sprake is van een krimp bij de twee grootste economieën van de eurozone. De Duitse industriële productie is in februari onverwacht gedaald met 1,6 procent op maandbasis. Economen hadden namelijk op een stijging van 1,1 procent gerekend.
In Frankrijk kromp de industriële productie met maar liefst 4,7 procent op maandbasis. Ook in Frankrijk hadden economen op een lichte stijging gerekend.
De tegenvallende productiecijfers zorgden voor een afwachtende houding bij de beleggers. Europese aandelenindices bleven gedurende de ochtendhandel dicht bij huis.

Stay at home Beer

Constellation Brands heeft in het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar voor zowel de winstgevendheid als de gerealiseerde omzet boven verwachting gepresteerd. De lagere verkoop van bier aan de horeca als gevolg van de coronamaatregelen werd meer dan goedgemaakt door de sterke vraag naar bier voor de thuisconsumptie. Met name de merken Modelo en Corona droegen bij aan de omzetgroei van 3 procent. Het afgelopen boekjaar heeft Constellation de schuld met 1,7 miljard dollar verlaagd.
Constellation Brands is voornemens om de bieractiviteiten in Mexico verder op te voeren naar 15 miljoen hectoliter per jaar in de nabije toekomst. Voor het lopende boekjaar verwacht de bierbrouwer hiervoor 1 tot 1,1 miljard dollar uit te trekken.
Het drankenbedrijf verwacht een stijging van de bierverkopen met 7 à 9 procent dit jaar. De omzet van wijn en sterke drank zal naar verwachting dalen met 22 à 24 procent als gevolg van de verkoop van een gedeelte van de drankenportfolio. 

Ondanks de sterke vraag naar bier zal de winstgevendheid naar verwachting dalen als gevolg van margedruk. Constellation verwacht voor het komende jaar, zonder rekening te houden met hun belang in Canopy Growth Corporation, dat de winst per aandeel zal uitkomen op 9,95 à 10,25 dollar. De verwachtingen van analisten voor de winst per aandeel lag met 10,43 dollar duidelijk hoger.
Het belang van Constellation in Canopy Growth is bijna 40 procent. Gisteren maakte Canopy bekend voor een bedrag van 346 miljoen dollar Supreme Cannabis, één van de bekendste marihuana merken van Canada, over te nemen. Het bod lag 66 procent boven de slotkoers en is tot nu toe de grootste deal in de snelgroeiende wietsector.
Het aandeel Constellation Brands sloot gisteren vanwege de tegenvallende outlook 4,5 procent lager.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten