Auteur: Joop van de Groep Datum: 17-01-2020

Cijfers en hoop als leidraad

Deze week waren er twee opstekers te melden voor de mondiale handel. Afgelopen woensdag vond de ondertekening plaats van het gedeeltelijke handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en China. Gisteren ging de Amerikaanse Senaat akkoord met een nieuw Noord-Amerikaans handelsverdrag, de opvolger van het oude NAFTA-verdrag. 

De relatieve rust op het handelsfront zien wij ook terug op de aandelenbeurzen. Inmiddels is de angstgraadmeter (CBOE Volatility Index) in de Verenigde Staten gedaald naar het niveau van 12,19 en is daarmee onder het vijftigdaags voortschrijdende gemiddelde van 13,11 uitgekomen.

Volgens het Amerikaanse Ministerie van Handel blijven de consumenten flink spenderen. In december stegen de detailhandelsverkopen met 0,3% ten opzichte van de vorige maand. Over geheel 2019 stegen de winkelverkopen met 3,6%. De groei van de consumentenbestedingen is op jaarbasis wel gedaald. In 2018 lag de groei van de bestedingen op bijna 5%, destijds de grootste stijging in 6 jaar tijd. De mindere groei is een direct gevolg van de afgenomen groei van de Amerikaanse economie. 
De verminderde onzekerheid onder de beleggers en de gunstige economische data zorgden andermaal voor recordslotstanden op Wall Street

Bedrijfsnieuws

Afgelopen week is het cijferseizoen in de Verenigde Staten losgebarsten. Volgens data van FactSet hebben nu ongeveer 7% van de S&P 500 bedrijven hun cijfers gepubliceerd. Daarvan overtrof 76,5% de verwachtingen van analisten.

Vanochtend kwam de Anglo-Australische mijnbouwer Rio Tinto met een update van de verscheping van de delfstoffen. Ongeveer 60% van de winst van Rio Tinto komt uit de winning van ijzererts. Als gevolg van weersinvloeden en hevige branden in Australië is de verscheping van ijzererts gedaald met 3% op jaarbasis. 

Rio Tinto profiteerde wel van de gestegen prijzen van ijzererts. Het huidige prijsniveau ligt 25% hoger dan een jaar geleden. Voor dit jaar verwacht Rio Tinto dat de prijs van ijzererts boven de 90 dollar per ton zal blijven omdat de vraag vanuit China naar ijzererts zal stijgen als gevolg van de voorlopige handelsovereenkomst met de Verenigde Staten. De gunstige verwachtingen van de mijnbouwer vielen bij beleggers in goede aarde. In Londen stond het aandeel rond het middaguur 3% hoger.

Prosus mag zich verheugen in de warme belangstelling van een aantal Amerikaanse zakenbanken. JPMorgan is vandaag weer begonnen met het volgen van Prosus met een overwogen advies en een koersdoel van 82 euro. Volgens JPMorgan wordt Prosus tegen een korting verhandeld op de aandelenbeurs ten opzichte van de intrinsieke waarde van het bedrijf. Prosus heeft een belang van 31% in Tencent. De waardeontwikkeling van Tencent is dus van groot belang voor de waardering van Prosus. 
JPMorgan heeft ook een overwogen advies voor de Chinese internetgigant Tencent. 

Niet alleen JPMorgan maar ook Goldman Sachs is enthousiast over Prosus en heeft het aandeel derhalve op hun Conviction Buy List gezet. Volgens analisten van Goldman Sachs is Prosus één van de meest aantrekkelijke investeringsmogelijkheden van dit jaar met een opwaarts potentieel van ruim 30%. Het aandeel wordt ondergewaardeerd op de aandelenbeurs omdat beleggers te weinig rekening houden met de uitstekende ‘trackrecord’ van het bestuur van de onderneming.