Auteur: Joop van de Groep Datum: 23-10-2020

Crisis bij chipmaker Intel

Gisteravond na afloop van de beurshandel op Wall Street kwam Intel met teleurstellende kwartaalcijfers. De chipfabrikant kampt nog steeds met productiebeperkingen en een dalende vraag naar zijn chips voor datacenters. In het eerste kwartaal van dit jaar slaagde de chipreus er nog in om meer chips te leveren aan datacenters. De totale omzetdaling in het afgelopen kwartaal bedroeg 4 procent. Pijnlijk is de daling van de omzet van chips voor datacenters met 10 procent. 

Als gevolg van de omzetdaling zakte de winst terug tot 4,3 miljard dollar, een daling van 29 procent in vergelijking met een jaar geleden.
Volgens analisten verkeert Intel in de ergste crisis in meer dan tien jaar. Het bedrijf was de grootste chipproducent van Amerika. Waar concurrenten van Intel bepaalde onderdelen betrokken bij andere leveranciers uit de chipsector, is Intel daartoe nooit overgegaan en hield het bedrijf alles onder één dak. Door deze strategische keuze lijkt het erop dat de ooit grootste chipmaker van Amerika op achterstand wordt gezet. Analisten vrezen dat Intel terrein aan het verliezen is op concurrenten als AMD en Nvidia. Beleggers reageerden geschrokken op de slechte kwartaalcijfers en zetten het aandeel nabeurs 10 procent lager. Intel is een grote klant van ASML. Vanochtend opende ASML op het Damrak 0,7 procent lager.

Kimberly-Clark verkoopt meer tissues

Kimberly-Clark publiceerde gemengde bedrijfscijfers. De autonome omzet steeg in het derde kwartaal met 3 procent op jaarbasis naar 4,7 miljard dollar. Analisten hadden gerekend op een omzet van 4,6 miljard dollar. De Amerikaanse producent van verzorgingsproducten verkocht in aantallen iets meer dan dezelfde periode vorig jaar. Als gevolg van de coronapandemie is de vraag naar onder andere Kleenex tissues gestegen. 
De nettowinst daalde op jaarbasis van 680 miljoen dollar naar 472 miljoen dollar. Vorig jaar zat er nog een éénmalige post, namelijk de verkoop van een bedrijfsonderdeel, in de winstcijfers. De aangepaste winst per aandeel ging van 1,84 naar 1,72 dollar. Dit is onder de consensus van analisten die een aangepast winst per aandeel van 1,76 dollar hadden voorzien. De productiekosten van Kimberly-Clark stegen als gevolg van de coronamaatregelen. Bovendien gaf het bedrijf meer uit aan advertenties en onderzoek. Op andere onderdelen is er voor een bedrag van 165 miljoen dollar aan kosten bespaard. Ondanks de verhoging van de omzetverwachting voor de rest van het jaar van 1 à 2 procent naar 2 à 3 procent, sloot het aandeel 7 procent lager.

Matige outlook ABB

Zonder rekening te houden met de boekwinst van 5,3 miljard dollar op de verkoop van de divisie Power Grids (energiecentrales) is de operationele winst per aandeel gedaald van 33 dollarcent naar 21 dollarcent. Ondanks een sterk herstel van de vraag uit China is er in alle bedrijfsonderdelen sprake van een omzetdaling als gevolg van de coronamaatregelen. Overigens zijn de ontwikkelingen bij de divisie Electrification hoopgevend en zijn de prestaties bij de divisie Motion robuust. Het herstel bij Robotics en Industrial Automation heeft wat meer tijd nodig. Het orderboek daalde met 9 procent tot 6,11 miljard dollar op jaarbasis. 
Vanwege de toegenomen besmettingen en de gedeeltelijke lockdownmaatregelen in diverse landen blijft er de nodige onzekerheid bestaan over het verdere herstel van de economische activiteiten. Voor het lopende kwartaal verwacht het industriële conglomeraat dat de omzet andermaal lager uit gaat komen dan dezelfde periode vorig jaar. ABB gaf wel aan dit jaar voldoende cashflow te generen om de pandemie het hoofd te kunnen bieden. Op 19 november houdt ABB een Capital Markets Day waarbij het concern meer informatie zal verstrekken over de strategische gang van zaken. De matige outlook voor het lopende kwartaal zorgde ervoor dat beleggers het aandeel 2 procent lager zetten.