Auteur: Martine Hafkamp     Datum: 24-10-2022

De bal is rond

Op basis van vorige week zou je kunnen zeggen dat de beurzen lijken uit te bodemen. Kijken we namelijk over een wat kortere periode dan is er sprake van een min of meer zijwaartse beweging. Nu is het natuurlijk zo dat al het nieuws dat bekend is, wordt ingeprijsd. Maar, veel zal afhangen van hoe de inflatie en in het kielzog daarvan de rente zich de komende tijd zullen gaan ontwikkelen. Tot op heden beleven Amerikaanse tienjaars staatsobligaties het slechtste jaar uit de geschiedenis met een negatief rendement vanaf begin dit jaar van 19,5 procent.

Afgelopen vrijdag putten beleggers in ieder geval hoop uit opmerkingen van Fed-bestuurder Mary Daly die vindt dat het tijd wordt om de mogelijkheid van het vertragen van het tempo van de renteverhogingen of het nemen van kleinere dan de voorgenomen rentestappen op z’n minst open te houden. De Fed heeft inmiddels in het snelste tempo ooit de officiële rentetarieven met 300 basispunten verhoogd.

Daarmee sorteert ze voor op de aanstaande beleidsvergadering van de Fed die volgende week dinsdag en woensdag wordt gehouden. Een toenemend aantal officials van de Fed zou namelijk eerst de effecten van de lopende serie van renteverhogingen willen afwachten om zo de Amerikaanse economie niet onnodig hard af te remmen. Aan de andere kant stelt een aantal andere bestuurders zich op het standpunt dat het nog te vroeg is voor zulke beschouwingen omdat het risico van een hardnekkig hoge inflatie groter is dan dat van een vertraging van de groei dan wel een recessie.

Dat Fed-bestuurders zich in toenemende mate zorgen maken over de snelheid waarmee de Amerikaanse economie wordt afgeremd komt onder andere door de oplopende hypotheekrente. De rentevergoeding die wordt gevraagd voor een hypotheek met een looptijd van 30 jaar is inmiddels opgelopen naar 6,94 procent. Dat is het hoogste niveau in 20 jaar tijd. Niet zo verwonderlijk dus dat Freddie Mac, één van de grootste hypotheekverstrekkers van de Verenigde Staten, ziet dat de huizenverkoop sterk afvlakt. Dat heeft eveneens consequenties voor andere sectoren van de economie. Door de hogere rentelasten blijft er minder geld over om aan andere zaken te besteden, waardoor er minder nieuwe keukens, meubelen, etc. worden verkocht.

De markt gaat nu uit van een rentestap van 75 basispunten in november, één van 50 basispunten in december en nog één van 25 basispunten in februari. Vervolgens zal de Fed naar verwachting een pauze inlassen om in december volgend jaar alweer een begin te maken met het verlagen van de rente. Die renteverlagingen krijgen dan in 2024 een vervolg. Of de wens de vader van de gedachte is, of dat het realiteit zal worden, zal de toekomst uitwijzen.

Gelukkig kunnen beleggers naast macro-economische data deze weken ook houvast krijgen aan de bedrijfsresultaten die worden gepubliceerd. Van de ondernemingen uit de S&P 500 die tot op heden de boeken hebben geopend verrast zo’n 70 procent met beter dan verwachte resultaten. Ook is die positieve verrassing groter dan verwacht. En dat in een tijd waarin aandelen ronduit goedkoop zijn geworden. De gemiddelde koerswinstverhouding van de aandelen uit de S&P 500 bedraagt nu 15,6. Dat is onder zowel het vijfjaars gemiddelde van 18,5 als het tienjaars gemiddelde van 17,1.

Shell investeert in Qatar

Over een paar weken begint in Qatar het WK voetbal en zoals bekend gaat de Nederlandse overheid daar toch een delegatie heen sturen. Rutte heeft duidelijk uitgelegd waarom dat volgens het Nederlandse kabinet belangrijk is. Qatar is sinds het wegvallen van Rusland als gasleverancier erg belangrijk geworden. Het lijkt dan ook niet toevallig dat Shell dit weekend heeft laten weten dat het olie- en gasconcern zich heeft ingekocht bij een project waardoor Qatar meer LNG kan gaan exporteren dan nu het geval is. De bal is rond, zullen we maar zeggen. Qatar Energy heeft Shell een belang van 9,3 procent gegund in het North Field South-project. Shell heeft niet bekendgemaakt hoeveel geld daarvoor is neergeteld. Eerder al heeft TotalEnergies net zo’n belang toegekend gekregen. Dat kostte die energiereus zo’n 1,5 miljard dollar. Het zal nog even duren voor deze investering tot rendement leidt, want naar verwachting zullen de eerste LNG leveranties op zijn vroegst in 2027 plaats vinden.  

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten