Auteur: Jan Bouius Datum: 01-07-2020

De balans opmaken

Beleggers beginnen vandaag fris aan het nieuwe kwartaal waarbij ze de balans over het vorige opmaken. Dat waren drie ongekend goede maanden ondanks alle corona perikelen. De technologieindex Nasdaq steeg met maar liefst 31 procent en staat daarmee dit jaar 12,1 procent in de plus. De Dow Jones deed het iets bescheidener met een stijging van 18 procent in het afgelopen kwartaal en de S&P 500 steeg met 20 procent. Alle drie de Amerikaanse indices vertoonden daarmee een opmars die beleggers in decennia niet gezien hadden, maar de daling die daaraan vooraf ging was dan ook ongekend scherp. Vanaf het begin 2020 staan de Dow en de S&P 500 overigens wel respectievelijk 9,6 en 4 procent in het rood.

Uit het grote verschil in performance blijkt dat de veilige havens, waartoe vandaag de dag de grote technologiefondsen toe behoren, in deze onzekere tijd goed scoren. Nog beter scoorde echter de goudprijs, die year-to-date meer dan 17 procent wist te plussen.

Een goede belegger kijkt echter niet teveel in zijn achteruitspiegel, maar vooral vooruit. Daarbij moeten de lessen uit het verleden niet vergeten worden. Daarbij valt op dat veel analisten verwachten dat de winnaars van vandaag tevens de winnaars van morgen zullen zijn. Ze peinzen er niet over om de achterblijvers op te pakken. Die hebben het niet voor niets slecht gedaan. In de afgelopen maanden hebben we een versnelling van een aantal trends gezien, waarvan van tevoren gedacht werd dat het jaren zou kosten. Zo is thuiswerken voor velen gemeengoed geworden, waardoor bijvoorbeeld ook het gemak het videobellen is ontdekt. Denk verder aan de doorgaande robotisering, mobiel betalen in plaats van cash, het thuis laten bezorgen van je maaltijden en de enorme, al dan niet noodgedwongen, stroomversnelling in e-commerce, waaronder het bezorgen van de dagelijkse boodschappen. Zeker nu door nieuwe besmettingshaarden het glas op de beurzen nog af en toe half leeg wil zijn, lijkt dit een goede strategie.

Nuances

We mogen intussen ook al enigszins rekeninghouden met de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november. De impact van het coronavirus heeft de kaarten opnieuw geschud en Joe Biden ligt momenteel in de polls ver voor op Trump. Zelfs een blauwe golf, waarbij de Democraten naast in het Huis van Afgevaardigden tevens de meerderheid in de Senaat verwerven, is niet uitgesloten. Voor diverse beleggers is dat een schrikbeeld omdat de Republikeinen met hun lage belastingen en zo min mogelijk regelgeving ogenschijnlijk de beurzen gunstiger gestemd zijn. De praktijk wijst echter uit dat de Amerikaanse beurzen het sinds 1929 beter deden onder Democratische presidenten. Kijken we naar de volledige controle van de regering, zowel het Witte Huis als het Congres, dan blijkt uit informatie van DataTrek Research dat de beurzen sinds 1945 onder de Republikeinen gemiddeld met 16 procent stegen en onder de Democraten met 14,3 procent. Een licht nadeel voor de democraten, maar niet iets om ons zorgen over te maken.

Het zal dan ook meer om de nuances gaan. De Democraten zullen dan wel een hogere vennootschapsbelasting willen invoeren voor bedrijven en een minimum belasting voor bepaalde bedrijven als Amazon, maar daarnaast willen ze ook het geld flink laten rollen middels een nog groter infrastructuur-investeringsplan dan Trump al heeft. Ook zal onder Biden meer geld naar de lage inkomens vloeien, goed voor de detailhandelsverkopen, de focus op klimaatverandering zal toenemen en er zal meer rust op het geopolitieke mogen worden verwacht. Dat laatste geldt misschien niet richting China, maar wel aangaande Europa. Geen aardverschuiving voor een goed gespreide portefeuille, maar misschien moeten de bakens wel iets verzet worden.

Een van de bedrijven die weleens van Biden als president zou kunnen profiteren, is Constellation Brands, dat vanmiddag de kwartaalcijfers presenteert. In marktaandeel gemeten is Constellation de derde bierproducent van de Verenigde Staten met merken als Corona en Modelo, maar het doet meer dan bierbrouwen alleen. Aangezien de laatste jaren de bierconsumptie terugloopt, heeft het bedrijf sinds 2017 haar vleugels uitgeslagen naar de cannabis-business middels een belang van bijna 40 procent in het Canadese Canopy Growth. Tot nu toe lijkt het geen succesvolle investering, maar de kans is groot dat onder de Democraten de bankwetgeving rond cannabis versoepeld wordt waarvan de gehele branche flink kan profiteren. Het zou voor een mooie rugwind kunnen zorgen.