Auteur: Joop van de Groep Datum: 17-04-2019

De beste beleggers staan niet aan wal

Beleggers keken met meer dan normale belangstelling uit naar de groei van het bruto binnenlands product van China. De afgelopen weken vielen economen namelijk over elkaar heen met hun voorspellingen over een naderende economische recessie wereldwijd. Vanochtend maakte Peking bekend dat in maart de fabrieksorders met 8,5% waren gestegen en de investeringen met 6,3% waren toegenomen. De detailhandelsverkopen stegen harder dan de verwachting van economen namelijk met 8,7%. Per saldo stabiliseerde de groei van de Chinese economie onverwacht op 6,4%. Het lijkt erop dat de economische steunmaatregelen van de Chinese beleidsmakers effect hebben en dat daardoor de negatieve gevolgen van de handelsspanningen met Amerika worden gecompenseerd. Deze beter dan verwachte Chinese groeicijfers verkleinen de kans op een naderende economische recessie.

Meltup

Gisteren meldde de topman Larry Fink van ‘s werelds grootste vermogensbeheerder BlackRock met $  6 biljoen in beheer op CNBC dat het risico van de aandelenmarkten niet ligt in een “meltdown” maar in een “meltup”. De aandelenrally dit jaar wordt onder andere toegeschreven aan het vriendelijke monetaire beleid van de centrale bank van Europa en recentelijk ook de centrale bank van de Verenigde Staten. Het ruime monetaire beleid zorgt ervoor dat er een schaarste wordt gecreëerd in nog goed renderende beleggingscategorieën zoals bijvoorbeeld aandelen. Ondanks de fors opgelopen aandelenkoersen dit jaar staat er nog steeds een recordhoeveelheid aan liquiditeiten aan de zijlijn bij BlackRock. Als deze liquiditeiten de komende periode alsnog belegd gaan worden omdat beleggers bang zijn de boot te missen, kunnen de aandelenbeurzen flink verder stijgen. Vandaar de waarschuwing van Larry Fink voor een “meltup” van de aandelenbeurzen.

Bedrijfsnieuws

De grootste farmaceut ter wereld Johnson & Johnson kwam met beter dan verwachte bedrijfscijfers. Zowel de omzet als de winst lagen boven de consensus van analisten dankzij de goede prestaties in de farma-divisie. Voor 2019 heeft de farmaceut de outlook voor de omzet verhoogd met een 0,5% en wordt er een winst per aandeel verwacht van $ 8,53 tot $ 8,63. Aandeelhouders konden de hogere verwachtingen voor de omzet wel waarderen en zetten het aandeel 1% hoger.

De op één na grootste farmaceut ter wereld, het Zwitserse Roche, zag de omzet in het eerste kwartaal stijgen met 9% tegen constante wisselkoersen. De omzetstijging is voornamelijk toe te schrijven aan de sterke verkopen van de nieuwere medicijnen Ocrevus (tegen MS) en Tecentriq (kankerimmuuntherapie). Op basis van het eerste kwartaal heeft Roche de outlook voor 2019 verhoogd. Aan het begin van het jaar was de verwachting voor de omzetstijgingen tussen nul en vijf procent. Inmiddels ligt de verwachting op 5% omzetstijging tegen constante wisselkoersen. Ook verwacht Roche het dividend dit jaar te verhogen.

Na jarenlange druk van de aandeelhouders neemt topman Ulrich Spiesshofer van het Zweeds-Zwitserse technologieconcern ABB na wederzijdse instemming afscheid. Spiesshofer was sinds 2013 de hoogste baas van ABB. Zijn taken worden voorlopig waargenomen door Peter Voser (voormalig topman van Shell) zolang er nog geen opvolger is. Beleggers konden de beslissing van Spiesshofer wel waarderen en zetten het aandeel ruim 5% hoger.