Auteur: Jan-willem Nijkamp Datum: 01-12-2020

De blinkende toekomst van zilver

 

Een volatiel jaar

Nog een maand te gaan en één van de meest volatiele beleggingsjaren ooit is weer ten einde. Lockdowns die de economie aan de rand van de afgrond brachten, historisch ongekende steunoperaties van centrale banken om de markten overeind te houden en voortdurende onzekerheid aan het politieke front. Voor beleggers reden te meer hun toevlucht te zoeken in relatief veilige beleggingen. Of beleggingen die niet of nauwelijks te lijden hadden van de pandemie. Het was dan ook niet zo vreemd dat ook de edelmetalen weer begonnen te blinken. De aandacht ging daarbij vooral uit naar de hernieuwde glorie van het goud. In het kielzog van zijn grote broer deed het zilver het echter nog beter.

Het metaal van de duivel

Goud trekt doorgaans de meeste aandacht zodra er onrust ontstaat op de financiële markten. Zo ook dit voorjaar. Na een aanvankelijke prijsval – samen met de rest van de markt – in het voorjaar onderging de goudprijs een rally van 40 procent tot in de zomer. Veel spectaculairder was echter de rally in zilver. Na een aanvankelijke dip steeg de prijs van het metaal van de duivel – zoals het ook wel bekend staat vanwege zijn grote beweeglijkheid - met ruim 140 procent tot in de zomer. Bij een piek van ruim 29 dollar per Troy ounce hield de rally halt om vervolgens weer enigszins terug te vallen, naar een prijs van ruim 23 dollar nu. Voor de goede orde, dat is nog steeds 30 procent meer dan aan het begin van het jaar.

Meer dan een vluchthaven

Nu wordt zilver vaak samen met goud gezien als een veilige vluchthaven. In tegenstelling tot zijn grote broer is zilver echter veel meer dan dat. Waar goud nauwelijks industriële toepassingen kent en grotendeels wordt gebruikt als store of value, wordt zilver voor 85 procent aangewend voor industriële doeleinden. Denk daarbij aan zonnepanelen, mobiele telefoons, iPods, dvd’s en elektrische auto’s. Zilver is te vinden in vrijwel ieder elektronisch apparaat. Als iets een aan/uit knop heeft is er zilver bij betrokken. Alleen al de zonne-industrie is goed voor 18 procent van de totale vraag naar zilver. Zo is de nieuwe regering van de Verenigde Staten van plan om 500 miljoen zonnepanelen te gaan installeren in de komende vijf jaar. Goldman Sachs verwacht een stijging van 50 procent. Natuurlijk, de producenten van zonnepanelen zijn druk doende de hoeveelheid benodigd zilver per paneel te reduceren, maar het zal de vraag niet elimineren.

Aandeel in 5G

Naast zijn aandeel in de groene revolutie speelt zilver ook een belangrijke rol in de uitrol van 5G. De grootschalige wereldwijde ontwikkeling naar 5G zal de komende jaren één van de belangrijkste drijfveren worden achter de vraag naar zilver. De vraag naar razendsnel internet en de opwaardering van de bestaande netwerken zijn zonder het edelmetaal niet mogelijk. En ook de wereldwijde elektrificatie van het automobielpark is zonder zilver niet mogelijk. Door batterijen aangedreven auto’s zullen de zilverconsumptie verder opdrijven. Naarmate auto’s geavanceerder worden vereisen ze immers meer hoeveelheden zilver.

Minder aanbod

Terwijl de vraag naar zilver zal toenemen, hapert het aanbod. Zo wordt er in een gemiddeld jaar volgens The Silver Institute ongeveer 900 miljoen ounces zilver geconsumeerd, terwijl er slechts 700 miljoen door zilvermijnen kan worden geproduceerd. Daar kwam dit jaar dan nog bij dat als gevolg van het coronavirus mijnen in belangrijke producentenlanden Mexico en Peru gesloten moesten worden. Per saldo wordt er ieder jaar ingeteerd op de wereldwijde voorraad zilver. In de afgelopen 60 jaar is de wereldwijde goudproductie met 600 procent gestegen, maar die van zilver met 97 procent afgenomen.

Waardedaling dollar

Voeg daar het ruime monetaire beleid van de centrale banken bij. Door de geldpersen op volle toeren te laten draaien heeft de Federal Reserve de waarde van de dollar niet bepaald geholpen. En dat zal ze naar alle waarschijnlijkheid de komende jaren ook niet gaan doen. Een verzwakkende dollar is goed voor de waarde van alle grondstoffen, die immers in dollars worden afgerekend. En dus ook voor zilver. Ook de neiging van grote bedrijven om in het kader van een wereldwijde vergroening steeds meer aan zogenaamde ESG-normen te willen voldoen zal de zilverprijs geen kwaad doen. Groene beleggingen vereisen immers een dosis zilver.

Zilveren jaar

Een ruim monetair beleid, een wereldwijde vergroenende elektrificatie en een afnemend aanbod. Het zijn elementen die bijdragen aan de aantrekkelijkheid van zilver als beleggingsobject. Zilver is veel meer dan alleen maar een veilige vluchthaven. Sterker nog, het is niet eens een veilige belegging. Maar daar waar bijvoorbeeld aandelen van bedrijven uit bovengenoemde sectoren soms tot stratosferische hoogten zijn gestegen, staat het zilver nog maar goed op de helft van waar het ooit stond in zijn “gouden jaar”, 2011. Of moeten we zeggen “zilveren jaar”.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten