Auteur: Jan-willem Nijkamp  Datum: 21-02-2023

De boodschap van de Fed dringt langzaam door

Veerkrachtige economie en hardnekkige inflatie

De arbeidsmarkt in de Verenigde Staten bleek in een aanzienlijk betere conditie te verkeren dan gedacht. De werkloosheid staat op het laagste punt sinds eind jaren 60. Ook de consument bleek niet zo snel verslagen. De detailhandelsverkopen namen meer toe dan verwacht. Tenslotte bleek de inflatie minder hard gedaald dan alom werd verwacht. Op maandbasis liepen de prijsstijgingen zelfs weer op met 0,5 procent. Er volgde een golf van realiteitszin over de beurzen. De rente liep weer op en de aandelen zakten.

Do Not Fight The Fed

De Amerikaanse centrale bank had de afgelopen maanden niet na gelaten te blijven waarschuwen. De inflatie zou hardnekkiger blijken dan verondersteld. Er was meer tijd nodig de prijsstijgingen weer onder controle te krijgen. De rente zou nog meerdere keren verhoogd moeten worden. Om over een eventuele renteverlaging maar niet te praten. De markten maakten een lange neus naar de Federal Reserve en zetten hun rally onverstoorbaar voort. Do Not Fight The Fed? Deze keer toch wel dus.

De dollar en de rente stijgen

De meest liquide markt ter wereld, de valutamarkt, kwam als eerste tot het inzicht dat de Fed misschien toch wel eens gelijk zou kunnen hebben. Na een bodem van 0,90 tegen de euro begin februari begon de dollar weer op te lopen, naar 0,94 nu. Een oplopende dollar duidt over het algemeen op toenemende stress op de financiële markten. De obligatiemarkten volgden al snel. De rente op 3-maands staatsleningen in de Verenigde Staten deed begin dit jaar nog 4,36 procent. Een duidelijk gebrek aan respect voor de Fed. Inmiddels is de korte rente echter gestegen naar 4,85 procent.

Vervolgens moeten ook de aandelen er aan geloven

Ook de rente op 10-jaars staatsleningen liep weer fors op. In de Verenigde Staten van 3,32 naar 3,85 procent. In Nederland van 2,25 naar 2,75 procent. Zoals gebruikelijk reageren aandelenbeleggers minder snel. De beurzen stegen ondanks de oplopende dollar en rente nog even door. De AEX-index bereikte op 16 februari zijn hoogste stand. De economie staat er weliswaar er minder slecht voor dan gevreesd, maar de inflatie blijkt een stuk hardnekkiger.

Het einde van de rally?

Eindigt hier de verrassende rally van dit nog jonge beursjaar? Dat zou kunnen. Later deze week volgt in de VS nog het cijfer van de Personal Consumption Expenditures Index (PCE). Een inflatiecijfer zonder de sterk fluctuerende prijzen van energie en voeding. Hier hecht de Federal Reserve veel waarde aan. Eveneens later deze week zullen niet minder dan vijf verschillende leden van de centrale bank hun rentevisie uitdragen in publieke optredens. We kunnen rekenen op het nodige havikse taalgebruik. Het zal de beurzen verder onder druk kunnen zetten.

Geen recessie, maar wel een hogere rente

Het gevaar van een recessie lijkt – voorlopig - afgewend. Het stelt de Federal Reserve in staat de rente verder te verhogen zonder al te veel economische schade. Er worden nu drie verhogingen van 0,25 procent door de termijnmarkten ingeprijsd. Dat zou betekenen dat de Fed Funds Rate nog voor de zomer op 5,50 procent zal staan. Dat terwijl de markten tot voor kort nog rekening hielden met slechts 5 procent. Een tegenvaller voor de stieren. Een renteverlaging lijkt uit het zicht verdwenen.

Wat nu?

Wat betekent dit voor de rest van dit beursjaar? Welnu, een verder oplopende rente is geen ideaal ingrediënt voor een verdere rally. Maar erg bevreesd hoeven beleggers ook weer niet te zijn. Sinds de eerste renteverhoging van maart vorig jaar zijn de beurzen immers nauwelijks gedaald. En de rente is toch echt bijna vijf procent gestegen in krap een jaar tijd. Zo lang de mensen hun baan echter niet kwijtraken kunnen ze blijven consumeren. De meest recente cijfers duiden hier ook op.

Fluctuaties

Een scenario van op- en neergaande koersen lijkt eerder voor de hand te liggen. De fluctuaties op de beurs zullen  de eveneens fluctuerende inflatiecijfers op de voet volgen. Het doel van de centrale bank om de inflatie weer terug op 2 procent te krijgen lijkt nog ver weg. Maar dat hoeft niet te leiden tot een ineenstorting van de koersen. Beleggers kunnen hun aandelen vasthouden. Wel doen ze er goed aan de kwaliteit van hun beleggingsportefeuille voortdurend in de gaten te houden.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten