Auteur: Joop van de Groep Datum: 25-10-2019

De boot missen

Eerder deze week kwam chipmaker Texas Instruments met ronduit zwakke resultaten naar buiten. De omzet in het derde kwartaal daalde met 11% en de winst kwam 9% lager uit dan dezelfde periode een jaar geleden. Voor het lopende kwartaal is het chipbedrijf voorzichtig en kwam derhalve met zwakke vooruitzichten. Texas Instruments wakkerde hiermee de zorgen bij beleggers aan dat het herstel van de vraag naar chips mogelijk langer gaat duren.

De op één na grootste producent van geheugenchips, het Zuid Koreaanse SK Hynix kwam met beter dan verwachte winstcijfers. De chipmaker profiteert van de Chinese investeringen in 5G technologie en overheidssubsidies om op grote schaal 5G netwerken uit te rollen. Met deze strategie wil China de technologische voorsprong behouden. Voor de Chinese smartphone markt is het dus van belang om de mobiele telefoons geschikt te maken voor het 5G-netwerk. SK Hynix levert hiervoor de chips aan onder ander Huawei. Volgens analisten is het goed mogelijk dat volgend jaar meer dan 200 miljoen 5G smartphones verkocht gaan worden op de Chinese markt. De eerste iPhones die geschikt zijn voor het 5G netwerk komen op z’n vroegst pas volgend jaar. Gaat Apple de boot missen in China?

Intel

Chipmaker Intel wist de markt ook te verrassen maar dan wel met beter dan verwachte kwartaalcijfers. De verkoop van krachtige geheugenchips (processoren) voor datacenters liet een toename zien van 4% terwijl er op een daling van 8,5% was gerekend. Intel is positief over het lopende kwartaal en heeft de verwachtingen verhoogd. Vanuit de chipsector krijgen beleggers deze week tegengestelde berichten en weten derhalve moeilijk richting te kiezen. Voor ASML is de verbeterde outlook van Intel goed nieuws omdat de chipfabrikant één van de grootste halfgeleider afnemers is.

Amazon

Gisteravond nabeurs publiceerde Amazon de kwartaalcijfers. Voor het eerst sinds twee jaar liet de online retailer een winstdaling zien op jaarbasis als gevolg van de extra kosten die gemaakt worden om de pakketjes sneller te bezorgen en forse investeringen in de verdere ontwikkeling van software en marketing voor de clouddienstverlening (AWS). De omzet van AWS groeide met 35% naar 9 miljard dollar, dit is 13% van de totale omzet. De clouddienstverlening is zeer winstgevend en is voor tweederde verantwoordelijk van de totale groepswinst. Amazon is nog steeds marktleider binnen het cloud segment maar de afvlakkende groei is mogelijk het gevolg van de opkomende concurrentie van Microsoft en Alphabet. Analisten vonden de omzetverwachting voor het lopende kwartaal (holiday season) aan de magere kant.

Michelin

Bandenspecialist Michelin kwam met een update van de verkoopcijfers. De verkoop van het aantal banden is de eerste negen maanden gedaald met 0,8%. In de segmenten personenauto’s, trucks, landbouw en vastgoedbouw was er sprake van een kleine daling. De mijnbouw liet een stijging zien conform de verwachtingen. Ondanks de daling van het volume is de omzet met dank aan de doorgevoerde prijsverhogingen met 1,3% gestegen. Voor het gehele jaar houdt Michelin vast aan de omzetverwachtingen. De verkoopcijfers vielen bij beleggers in goede aarde.

Vinci

Op 11 oktober jongstleden kwam Vinci met een update over de groei van het aantal passagiers op hun vliegvelden. Gisteren publiceerde Vinci de financiële resultaten over het afgelopen kwartaal. Alle divisies lieten een dubbelcijferige omzetgroei zien. Het orderboek steeg met 14% naar € 37 miljard. Ook Vinci bevestigde de groei van de omzet en winst voor de rest van het jaar.