Auteur: Nico van der Werf Datum: 16-08-2019

De consumenten in Amerika laten het geld rollen

De Amerikaanse detailhandelsverkopen zijn in juli met 0,7 procent gestegen, zo werd gisteren bekend gemaakt. Deze toename overtrof de verwachtingen van de analisten. Zij hadden namelijk een stijging van 0,3 procent verwacht. De detailhandelsverkopen zijn op jaarbasis met 3,4 procent gestegen.

De krapte op de arbeidsmarkt in Amerika heeft geleid tot gestegen lonen. Deze extra ruimte wordt door consumenten onder andere benut om meer te besteden. De belangrijkste bijdrage voor de economische groei in Amerika in het tweede kwartaal wordt dan ook geleverd door de bestedingen van consumenten. De bevestiging dat Joe Sixpack het geld nog steeds laat rollen, deed gisteren het beurssentiment in het positieve omslaan. Zeker omdat ook Walmart fraaie cijfers publiceerde.

Walmart blinkt uit met mooie resultaten

Het naar omzet gemeten grootste retailconcern van de wereld, Walmart, heeft gisteren mooie cijfers gepubliceerd. De nettowinst bedraagt 3,6 miljard dollar ten opzichte van een verlies van 0,9 miljard dollar in 2018. De winst per aandeel bedraagt 1,27 dollar, waar de analisten gemiddeld op 1,22 dollar hadden gerekend.

Walmart heeft nu 20 kwartalen achter elkaar de omzet weten te verhogen. Het bedrijf heeft bovendien de outlook verhoogd. De koers van het aandeel is gisteren naar aanleiding van deze mooie resultaten met 6,1 procent gestegen tot 112,69 dollar.

Internetbeveiliger Cloudflare gaat naar de beurs

Het Amerikaanse Cloudflare heeft aangekondigd dat het een beursnotering heeft aangevraagd voor de beurs te New York. Cloudflare is gespecialiseerd in het beschermen van bedrijven tegen cybercriminaliteit. Het bedrijf levert bijvoorbeeld diensten aan ondernemingen om DDos-aanvallen te voorkomen of te beperken. De waardering voor Cloudflare wordt vooralsnog ingeschat op 3,5 miljard dollar.

De onderneming geeft zelf aan dat zij dagelijks 44 miljard cyberaanvallen op 20 miljoen internetlocaties blokkeren. Cloudflare heeft vorig jaar een verlies van 86 miljoen dollar geleden op een omzet van 193 miljoen dollar.

De ervaring leert dat dit soort individuele cybersecuritybedrijven nogal grote koersuitslagen kunnen vertonen. Daarom beleggen wij bij Fintessa in deze tak van sport liever in een cybersecurity indextracker, zoals de Hack. Deze tracker is dit jaar met 11,8 procent gestegen.

Chipproducent Nvidia publiceert meevallende cijfers

Het Amerikaanse Nvidia heeft gisteren nabeurs de cijfers bekend gemaakt. De daling van de omzet en van de winst vallen mee volgens analisten. De omzet is met 17 procent gedaald tot 2,6 miljard dollar. De nettowinst is gedaald tot 552 miljoen dollar van 1,1 miljard dollar in 2018. De analisten hadden een grotere daling van zowel de omzet als van de nettowinst verwacht. Nvidia heeft in de afgelopen kwartalen namelijk last gehad van problemen bij levering van hun producten. Het bedrijf heeft de verwachting uitgesproken dat er op dit gebied in het komende halfjaar verbeteringen kunnen worden gerealiseerd.

Nvidia heeft bovendien aangekondigd dat zij het programma om eigen aandelen in te kopen weer gaan hervatten. De koers van het aandeel Nvidia gaat op grond van dit nieuws naar verwachting circa 5,3 procent hoger openen.
Daarnaast vielen ook de cijfers van Applied Materials niet tegen. Gezamenlijk zorgen deze twee ondernemingen ervoor dat de semiconductor bedrijven er vandaag goed bijliggen.