Auteur:  Martine Hafkamp Datum: 02-03-2020

De 'day'after

Vandaag lijkt het gezonde verstand na een ‘hebdomas horribilis’ (verschrikkelijke week) een heel klein beetje terug te keren op de markt. Nadat afgelopen vrijdag de Amerikaanse technologiebeurs NASDAQ al in de plus sloot, trokken de beurzen in Azië eveneens aan. De Japanse Nikkei-index kreeg steun van de Bank of Japan. Deze centrale bank geeft aan de markten te gaan stabiliseren. Dat kunnen de centrale bankiers door niet alleen obligaties aan te schaffen maar ook rechtstreeks op de aandelenmarkten te interveniëren door trackers te kopen. De Japanse economie heeft het door het uitbreken van het coronavirus in buurland China zwaar te verduren, maar ook de Btw-verhoging van vorig jaar oktober doet een flinke duit in dat zakje. In reactie daarop liet de Japanse economie direct al een flinke krimp zien, net zoals de laatste keer dat iets soortgelijks gebeurde in 2014. Daar komt nog eens bij dat de reden van de belastingverhoging niet direct te herleiden valt, aangezien de Japanse overheid niet echt om aanvullende inkomsten zit te springen en men ook nog te kampen heeft met de gevolgen van tyfoon Hagibis die eveneens in oktober over het land raasde en een spoor van vernieling achterliet. 

Ondertussen gaan de financiële markten er al met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid vanuit dat het Amerikaanse stelsel van Centrale Banken tijdens de renteverlaging op 18 maart aanstaande het officiële rentetarief met 50 basispunten zal verlagen. Vervolgens rekent een groeiend aantal analisten erop dat er nog twee renteverlagingen van ieder 25 basispunten volgen. Met het oog op de sterke daling van de Amerikaanse tienjaarsrente (van rond 1,63 procent begin dit jaar naar rond 1,10 procent nu) is dat natuurlijk niet zo’n gekke gedachte, maar of deze echt bewaarheid zal worden is nog maar de vraag. De Fed heeft bij monde van Jerome Powell weliswaar aangegeven wel bereid te zijn de rente te verlagen, maar of dat daadwerkelijk zal uitmonden in de serie renteverlagingen die de markt nu inprijst valt te bezien. Het lijkt ons wat aan de forse kant en deze torenhoge verwachtingen zouden zo maar tot teleurstellingen kunnen leiden.

Doet u mij maar een Corona

In de media gaan berichten rond dat er consumenten zijn die het coronavirus zelfs verwarren met het biermerk Corona. Bierbrouwer AB Inbev, het moederbedrijf van het Coronabier, voelt de mindere gang van zaken in China als gevolg van de uitbraak van de ziekte aan den lijve. Het is voor AB Inbev reden een omzetwaarschuwing te doen uitgaan. Het bierconcern gaat voor het eerste kwartaal uit van een daling van het bedrijfsresultaat van zo’n 20 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ons eigen Heineken verwacht eveneens een negatieve impact van het virus.

Het Amerikaanse Constellation Brands, waar wij bij Fintessa voor onze cliënten in beleggen, is de uitzondering op die regel. Zij hebben vrijdag aangegeven dat de verkopen in de Verenigde Staten onverminderd sterk blijven. In de vier weken tot 16 februari stegen de verkopen van Corona Extra in de Verenigde Staten zelfs met 5 procent. Het feit dat Constellation Brands met hun bier in verhouding tot andere bierproducenten weinig exposure heeft naar internationale markten en dan vooral Azië, speelt het concern in de kaart. De recente koersdaling zou mede daardoor weleens een mooi instapmoment kunnen zijn.