Auteur: Krist Plaizier Datum: 02-01-2020

De derde industriële revolutie

Vanaf deze plaats wil ik onze lezers natuurlijk allereerst een heel plezierig en gezond 2020 toewensen. Heel veel geluk dit jaar!

Eergisteren sloten we niet alleen een fantastisch mooi beursjaar af, we stapten ook in een nieuw decennium. De afgelopen tien jaar zijn duidelijk het decennium van de smartphone geworden. Inmiddels kunnen velen van ons niet meer zonder dit minicomputertje, waarvan overigens één enkel exemplaar inmiddels meer rekenkracht bezit dan alle computers samen die de eerste man op de maan zetten. Tien jaar geleden was het nog heel gewoon dat we druk waren met een Nokia 6310 met druktoetsen. Maar het gebruiksgemak met de komst van het aanraakscherm van de iPhone van Apple in 2007 bracht een derde industriële revolutie teweeg. De eerste twee industriële revoluties ontstonden na de uitvinding van de boekdrukkunst en de stoommachine. Vooral de uitvinding van apps in 2008 bracht de smartphone echt tot bloei in de jaren 10. Eigenlijk zijn de afgelopen tien jaar dan ook niet het decennium van de smartphone maar van de apps. Apps maakten van de smartphone een onmisbaar gebruiksvoorwerp in ons leven.

De industriële revolutie van de smartphone met apps heeft ook zeker zijn invloed gehad op het beleggingsbeleid van Fintessa. We hebben jarenlang in Apple belegd voor onze cliënten en daar goed mee verdiend. Maar ook als we kijken naar de huidige portefeuilles zien we daar aandelen in terugkomen die profiteren van het feit dat ons leven tegenwoordig grotendeels bepaald wordt door de smartphone. Het begint natuurlijk met het grootste besturingssysteem ter wereld van de smartphone, Android. De koop van deze techniek in 2005 door Alphabet (toen nog Google) is een belangrijke stap geweest die het concern tot één van de machtigste technologieconcerns ter wereld gemaakt heeft met een beurswaarde van nagenoeg 1000 miljard dollar. Maar ook andere aandelen die Fintessa aanhoudt in de portefeuilles van haar cliënten vertellen ons dat we ons leven tegenwoordig in belangrijke mate inrichten met de smartphones van meestal Apple of Samsung. Zo kopen we onze spulletjes tegenwoordig online bij onder andere Amazon, betalen we contactloos met de smartphone met behulp van de chips van NXP, bestellen we ons eten bij deelnemingen van Prosus, boeken we onze vakantie bij Booking.com en zoeken we onze partner op de datingapps van Match. Het disruptieve Uber dat de taxibranche op zijn kop zette, zit niet in onze portefeuilles maar kan natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje. Onze weg zoeken we tegenwoordig niet meer met een TomTommetje maar met Google Maps. En wat dacht u van parkeren, bankieren, communiceren, nieuwsgaring en muziek luisteren? Ook dit gebeurt allemaal via apps tegenwoordig. Op een gemiddelde Nederlandse smartphone staan 31 apps geïnstalleerd, aldus marktonderzoeker GfK

En dan is er nog één app die het leven van de moderne belegger in belangrijke mate bepaalt en dat is Twitter. Nieuws, waar ook ter wereld, is in enkele seconden tegenwoordig bekend bij beleggers die er vervolgens op handelen. Zo is de wereld eigenlijk een dorp geworden en zijn de beurzen volatieler dan voorheen. Een belangrijke beïnvloeder van de financiële markten is natuurlijk de president van de Verenigde Staten die Twitter als zijn spreekbuis gebruikt met gemiddeld 16 berichten per dag. 

De ontwikkeling van de smartphone is hard gegaan de afgelopen tien jaar, maar de ontwikkelingen zijn nog lang niet ten einde. Met de komst van het nieuwe decennium staan we op de drempel van de komst van 5G, de vijfde generatie mobiele netwerken. Met de komst van 5G neemt de snelheid van dataverkeer in hoge mate toe. Hierdoor komen nog meer toepassingen beschikbaar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan online gaming, zelfrijdende auto’s en verdergaande robotisering. Trends waar we bij Fintessa inmiddels al op inspelen met ons beleggingsbeleid.