Auteur: Jan Bouius Datum: 25-09-2019

De grote Trump-show!

De Amerikaanse beurzen zijn gisteren onverdeeld de min ingedoken na een aanvankelijk hogere opening. De Dow, S&P 500 en Nasdaq doken respectievelijk 0,53, 0,84 en 1,46 procent de min in. Politieke onzekerheid, waarbij Trump weer eens de hoofdrol voor zich opeiste, speelde de beleggers parten.

Allereerst beschuldigde Trump China voor de zoveelste keer van valutamanipulatie en het stelen van intellectueel eigendom. Daarmee drukte hij de hoop op een snelle goede uitkomst van de al anderhalf jaar durende handelssoap de kop in. En dat terwijl China deze week in aanloop naar de handelsbesprekingen gepland in oktober nog zijn goede wil toonde door én vrijstellingen op importtarieven te geven voor de aanschaf van sojabonen én momenteel te onderhandelen met de grote Amerikaanse vleesexporteurs voor het kopen van grote hoeveelheden varkensvlees.

Daarnaast haalde Trump wederom uit naar de social mediabedrijven die in zijn ogen te veel macht hebben. Op zich niets nieuws, want het Huis van Afgevaardigden doet al onderzoek naar machtsmisbruik van de techgiganten, maar het opnieuw onder de aandacht van beleggers brengen zorgde ervoor dat technologieaandelen het zwaarder te verduren hadden dan de rest van de markt.

Als klap op de vuurpijl kondigde Nancy Pelosi een impeachment procedure tegen Trump aan. Daarmee zetten de Democraten de eerste stap in een afzettingsprocedure tegen de president. De aanleiding hiervoor is dat Trump schijnbaar de Oekraïense president Zelensky onder druk heeft gezet om een corruptieonderzoek naar de Democratische presidentskandidaat Joe Biden te beginnen. Zo niet, dan zouden de Verenigde Staten weleens de beloofde 400 miljoen dollar aan militaire steun kunnen opschorten. Dat bedrag is onderdeel van een breder pakket aan toegezegde militaire steun naar aanleiding van de annexatie van de Krim door Rusland in 2014.

Volgens Trump is het allemaal grote onzin en maakt het onderdeel uit van de Democratische heksenjacht tegen hem. Wel heeft hij toegegeven dat hij met de Oekraïense president gesproken heeft over Joe Biden en corruptie, maar naar eigen zeggen heeft hij Zelensky niet onder druk gezet. Daarnaast stond dat gesprek volledig los van het bevriezen van de toegezegde steun. Dat laatste deed hij uit frustratie omdat hij van mening was dat Europa een te kleine bijdrage leverde aan de Oekraïense strijd tegen de pro-Russische rebellen.

Maar wat nu? Wat moet de belegger hiermee? Voorlopig lijkt het op veel geblaat en weinig wol. Er is nu een formeel verzoek neergelegd bij de commissie Justitiële Zaken van het Huis van Afgevaardigden om te onderzoeken of Trump de wet heeft overtreden. Zo ja, dan mag het Huis van Afgevaardigden oordelen of deze overtreding zwaar genoeg is om de president af te zetten. Hier is een meerderheid voor nodig. Aangezien de Democraten hier de meerderheid hebben lijkt die kans vrij groot. Maar vervolgens moet ook nog tweederde van de Senaat zich achter dit oordeel scharen. Zo niet, dan kan Trump gewoon blijven zitten. Anders gesteld, minimaal 20 van de 53 Republikeinse senatoren zouden hun eigen president moeten willen afzetten en die kans lijkt redelijk verwaarloosbaar.

De laatste keer dat we dit meemaakten was in 1998, waar de affaire ‘Monica Lewinsky’ president Clinton weliswaar deed struikelen, maar niet vallen! Sterker nog, nadat de impeachment procedure formeel van start ging, bereikte de populariteit van Clinton een hoogtepunt. En de beurzen? Als de geschiedenis zich herhaalt, dan daalt de S&P 500 vanaf dit moment met een procent of vier om vervolgens tot de vrijspraak door de Senaat met bijna 30 procent te stijgen.
Moraal van het verhaal? Ondanks het hoge Netflix-gehalte zal de impeachment procedure waarschijnlijk weinig impact hebben op het verdere verloop van de beurzen. De echte houvast vinden we straks bij de kwartaalcijfers die voor over een paar weken weer op de rol staan.