Auteur: Krist Plaizier    Datum: 12-05-2022

 

De inflatie daalt, maar niet genoeg

Beleggers hebben te maken met zeer beweeglijke markten de afgelopen dagen, waarbij de koersen helaas vooral zuidwaarts gaan. Gisteren was het op de markten tot aan half drie onze tijd zeer kalm omdat er gewacht werd op de Amerikaanse inflatiecijfers over april. Toen deze er eenmaal waren, en tegenvielen, kwam er al snel een verkoopgolf op gang. In Europa draaide vervolgens het sentiment weer 180 graden en gingen we gisteren de dag uit met mooie plussen op de borden. De AEX ging 1,9 procent hoger, Frankfurt steeg 2,2 procent en Parijs 2,5 procent. In de Verenigde Staten draaide de stemming echter niet na het uitkomen van de inflatiecijfers en moesten vooral de technologiefondsen het (weer) ontgelden. De Nasdaq sloot gisteravond met een verlies van 3,2 procent. Omdat de markten in de Verenigde Staten met verlies sloten, draaide het sentiment in Europa weer eens en openden we hier vanochtend in het rood. De reden voor de dalingen moge inmiddels wel bekend zijn: als gevolg van de hoge inflatie gaan steeds meer beleggers ervan uit dat de renteverhogingen van de Fed niet voldoende zullen zijn om de inflatie in te dammen en dat er steviger op de rem getrapt moet worden. Hoewel Powell het bij het laatste rentebesluit ontkende, gaan sommige analisten er nu toch weer van uit dat de volgende rentestap in juni er eentje van 75 basispunten zal zijn.

De verwachting dat we de inflatietop vorige maand gehad hebben, ‘peak inflation’, staat nog fier overeind na de cijfers van gisteren. Waar de Amerikaanse consumentenprijzen in februari met 7,9 procent stegen, was dit 8,5 procent in maart. Over april betrof de stijging 8,3 procent. Er werd echter een daling naar 8,1 procent verwacht. Maand op maand werd er een stijging van 0,2 procent verwacht en het werd 0,3 procent. Zorgelijk is vooral dat uit de cijfers blijkt dat de inflatie zich aan het verbreden is over meerdere sectoren. Als we de ‘usual suspects’ energie en voeding weglaten en kijken naar de kerninflatie, dan zien we dat ook dit percentage minder snel daalde dan werd verwacht: Jaar op jaar ging de kerninflatie van 6,5 procent naar 6,2 procent waar er 6,0 procent werd verwacht. Het blijkt dat vooral wonen in de Verenigde Staten duurder wordt. Want ongeveer een derde van de kerninflatie bestaat uit stijgende huisvestingskosten. Deze huisvestingskosten stegen in april met 5,1 procent hetgeen het hoogste percentage is sinds 1991. Ook medische zorg wordt alsmaar duurder. De kosten hiervan stegen afgelopen maand met 3,5 procent ten opzichte van maart. Hiermee wordt ‘Joe Sixpack’ geraakt die toch al ontstemd was over het beleid van president Biden omdat hij meer moet betalen voor zijn dagelijkse kostje en de benzine. Hoewel het gemiddelde loon van Amerikaanse arbeiders met 5,5 procent is gestegen ten opzichte van vorig jaar, is hun gemiddelde koopkracht met 2,6 procent gedaald. Dit gaat de Democraten in november stemmen kosten. Het feit dat Biden de bestrijding van de inflatie ‘topprioriteit nummer 1’ heeft genoemd, zal hierbij niet veel helpen.

Recordcijfers voor Darling Ingredients

Het Amerikaanse bedrijf dat slachtafval en gebruikte oliën en vetten verwerkt in biodiesel en andere producten, kwam afgelopen dinsdag nabeurs met prachtige kwartaalcijfers. 'De onderneming profiteerde afgelopen kwartaal optimaal van hogere prijzen voor vetten en de sterke groei van de vraag naar groene energie’, aldus CEO Stuewe in het persbericht. Het bedrijf rapporteerde een nettowinst over het eerste kwartaal van 188,1 miljoen dollar, oftewel 1,14 dollar per aandeel, ten opzichte van 151,8 miljoen of 90 dollarcent per aandeel vorig jaar. Dit zijn plussen van respectievelijk 24 en 27 procent. De omzet steeg met 30 procent van 1,05 miljard naar 1,37 miljard dollar. Hiermee werden de analistenverwachtingen van 1,10 dollar winst per aandeel en 1,29 miljard dollar omzet verslagen.

Verrassend was dat vooral de divisies Feed en Food Ingredients het veel beter deden dit jaar en dat de divisie Fuel Ingredients (inclusief de bijdrage uit de joint venture Diamond Green Diesel) het minder deed dan vorig jaar. Het bedrijfsresultaat steeg met 45,9 miljoen naar 330,7 miljoen dollar. De stijging bij Feed was 43 procent dankzij de hogere prijzen voor plantaardige oliën. Bij Food steeg de Ebitda met 24 procent en bij Fuel daalde deze met 15 procent. De vraag naar hernieuwbare diesel was erg groot, de omzet van Diamond Green Diesel steeg maar liefst met 127 procent. Maar de kosten om de hernieuwbare diesel te maken stegen met 275 procent nog harder. Ook Darling heeft dus duidelijk te maken hogere grondstofprijzen.

De Texaanse onderneming kocht voor 17,2 miljoen dollar aan eigen aandelen in gedurende de eerste drie maanden van dit jaar. Ook kocht het afgelopen maandag het grootste onafhankelijke destructiebedrijf van Brazilië voor 560 miljoen dollar. Volgens Darling is Brazilië een wereldleider in de productie van landbouwgewassen en speelt het een steeds grotere rol in de vleesproductie. Dit betekent dat er ook steeds meer afval moet worden verwerkt op een duurzame manier. Darling wil hier een grote rol in gaan spelen.

Beleggers wisten gisteren de cijfers van Darling niet goed te beoordelen. Bij de opening om half vier daalde het aandeel met ruim 3 procent, ook op het slechte sentiment van de net bekend gemaakte inflatiecijfers. Daarna steeg het rap tot een plus van ruim 3 procent, maar uiteindelijk sloot het aandeel gisteravond 1,4 procent lager waar de S&P-index 1,65 procent afkalfde.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten