Auteur: Jan Bouius   Datum: 25-05-2022

 

De kop van Jut

De Europese beurzen openden vanochtend 0,8 procent hoger in navolging van de opleving op Wall Street gisteravond laat. De Dow wist zelfs met een plus van 0,15 procent te sluiten, terwijl de S&P 500 slechts met 0,8 procent daalde. De beleggers in de technologie index Nasdaq kwamen er zoals wel vaker dit jaar het slechtst vanaf, met een daling van 2,35 procent.

De aangewezen veroorzaker van dit kwaad, de kop van Jut, was het aandeel Snap dat maar liefst 43 procent in waarde daalde. Het bedrijf, dat bekend is van de app Snapchat, verlaagde de winstverwachtingen voor dit jaar fors vanwege een snellere en zwaardere verslechtering van de macro economische omstandigheden dan verwacht. Voor beleggers, die dit jaar in het algemeen toch al negatief gestemd zijn, blijkbaar reden genoeg om aanverwante (sociale media) bedrijven ook in de uitverkoop te doen. Al met al verloor daardoor gisteren de gehele social media sector 135 miljard dollar aan beurswaarde.

Naast Snap deden ook de tegenvallende verkopen van nieuwe woningen in de Verenigde Staten een duit in het zakje. Hiermee werd de angst voor stagflatie of een mogelijk aankomende recessie weer wat verder aangewakkerd. Door de toegenomen bouwkosten en de hogere hypotheekrentes daalden de verkopen van nieuwe eengezinswoningen in de Verenigde Staten in april met maar liefst 16,6 procent op maandbasis.

De verkoopopbrengsten van al die technologieaandelen vloeiden onder andere naar de aandelen van bedrijven die zich in het verleden al bewezen hebben goed inflatiebestendig te zijn. Zo stegen de aandelen van Coca-Cola en Procter & Gamble gisteren beide met 1,8 procent. Maar ook de 10 jaar Treasuries waren in trek. De rente op het 10 jarig Amerikaanse staatspapier daalde naar 2,76 procent (bij stijgende koersen, daalt de rente), waar dat nog geen drie weken geleden nog op 3,13 procent lag.

Steeds meer gezonde en plantaardige voeding bij Nestlé

De divisie Health Science van Nestlé maakte gisteren bekend het Braziliaanse Puravida, een snel groeiend merk in gezondheidsvoeding en supplementen, over te nemen voor een niet nader genoemd bedrag. Het past in de lijn van Nestlé om zich meer te richten op gezonde voeding, waarbij Nestlé van mening is dat voedingssupplementen, vitamines en mineralen een sleutelrol spelen bij het ondersteunen van gezondheid en welzijn. In dit kader kocht Nestlé drie maanden geleden ook al een meerderheidsbelang in het Amerikaanse Orgain, een toonaangevende leverancier van plantaardige eiwitpoeders en shakes.

Ook kwam Nestlé in het nieuws omdat het afgelopen week via een militair vrachtvliegtuig 39 ton aan babypoedermelkbestanddelen vanuit Europa aan de Verenigde Staten heeft geleverd. Nadat Abbott Laboratories, Amerika’s grootste producent van babyvoeding met een marktaandeel van 40 procent, in februari zijn belangrijkste fabriek op last van de Food and Drug Administration moest sluiten vanwege veiligheidsissues, kampen de Verenigde Staten met grote tekorten. Het aanbod is met zo’n 30 procent gedaald met lege winkelschappen ten gevolge.

Niet alleen Abbott Laboratories is daarbij de gebeten hond, maar ook president Biden lijkt de kop van Jut te worden. Hij mag nu dan wel een oude oorlogswet hebben geactiveerd om versneld babyvoeding te kunnen importeren en te produceren, het verwijt is waarom hij dit zware geschut niet eerder heeft ingezet. Het zal zijn populariteit niet goed doen en die was toch al niet hoog gezien de hoge inflatie en toenemende economische onzekerheid. Het maakt de kans op een Republikeinse overwinning bij de midterm verkiezingen des te groter.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten