Auteur: Martine Hafkamp Datum: 21-12-2020

De kortste dag

Vandaag is officieel de winter begonnen. En hoewel het buiten niet erg winterachtig is, stonden de futures vanochtend wel in de min. En dat was ondanks het feit dat er na maanden steggelen eindelijk een deal is bereikt tussen de Democraten en Republikeinen over het langverwachte coronasteunpakket van 900 miljard dollar. Vannacht onze tijd was dat dan eindelijk het geval. Vandaag moet erover worden gestemd in het Congres. Het steunpakket houdt onder meer in dat iedere Amerikaan 600 dollar op de rekening krijgt bijgeschreven. Ook zal er geld gaan naar kleine en middelgrote ondernemingen, de gezondheidszorg en de verspreiding van de coronavaccins. Het gezaghebbende tijdschrift Barron’s heeft overigens becijferd dat het zo slecht nog niet gaat met de gemiddelde Amerikaan. Dat komt niet alleen door de extra steunmaatregelen, maar ook door de lage hypotheekrente, de gestegen huizenprijzen en de florerende aandelenmarkten. Daardoor is het totale vermogen van de Amerikaanse burgers met maar liefst 5.000 miljard dollar gestegen.

Maar, meer bepalend voor het sentiment is het nieuws dat veel landen de grenzen met vooral het Verenigd Koninkrijk hebben gesloten vanwege de ontdekking van een veel besmettelijkere variant van het coronavirus. Nederland en België laten bijvoorbeeld geen reizigers uit het Verenigd Koninkrijk meer toe en Saoedi-Arabië gaat zelfs een week helemaal op slot. Dat betekent dat niemand de grens over mag en dat er geen internationale vluchten meer worden toegelaten.

Ondertussen heeft de Amerikaanse Senaat eveneens een akkoord bereikt over een noodwet van een dag om te voorkomen dat er een shutdown komt van een aantal overheidsorganen. Het is de bedoeling dat er vandaag wordt gestemd over een meer structurele oplossing ter grootte van zo’n 1,4 biljoen dollar die de overheidsfinanciën ruimte moet geven tot in ieder geval september volgend jaar. Zo bezien kunnen we wel stellen dat het voor Amerikaanse politici niet zo zeer een korte dag, maar wel een hele lange nacht was.

Shell schrijft af

De grootste daler in de AEX vandaag is Royal Dutch Shell. Het concern maakte vanochtend bekend dat er over het lopende vierde kwartaal nog voor maximaal 4,5 miljard dollar zal worden afgeschreven. Er zal niet alleen op bezittingen worden afgeschreven, maar er moet ook belasting worden betaald en kosten worden gemaakt voor de grootschalige reorganisatie die Shell met Project Reshape in gang heeft gezet om slagkracht te blijven houden voor de energietransitie die gaande is. Eerder heeft Shell natuurlijk ook al een miljardenafschrijving gedaan. Op de beleggersdag die februari volgend jaar wordt gehouden, zal het concern een toelichting geven op alle plannen die het concern heeft om bestaansrecht te houden in een veranderende wereld.

Shell is natuurlijk sowieso een van de achterblijvers op de beurs. Dat is niet zo vreemd niet alleen gezien de lage olieprijs als gevolg van de lagere vraag waar alle olieconcerns mee te maken hebben, maar ook gezien het feit dat de groene revolutie enorm aan vaart heeft gewonnen. Wellicht is er nu sprake van een hype in aandelen die actief zijn in de alternatieve energie en die koersstijgingen zijn wellicht wat overdreven, maar de richting is duidelijk. Beleggers zullen zich dan ook moeten richten op bedrijven die een plaats (blijven) houden binnen deze groene revolutie. Beleggers zullen die bedrijven van de oude garde die zich niet genoeg aanpassen op een gegeven moment links laten liggen. Shell verzet de bakens zo bezien niet zozeer uit luxe als uit noodzaak.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten