Auteur: Jan-willem Nijkamp Datum: 18-08-2020

De opmars van het metaal van de duivel

Poor man’s gold

Het jaar 2020 is het jaar van het coronavirus en de technologie-aandelen. Ook is dit het jaar van de wederopstanding van het goud als belegging. In de schaduw van deze “veilige havens” is echter een ander vergeten edelmetaal bezig aan een spectaculaire opmars. Sinds het dieptepunt van de crisis is de prijs voor een troy ounce (31,1 gram) zilver gestegen met 135 procent. Daar het zilver in eerste instantie samen met de meeste beleggingen rücksichtlos overboord werd gekieperd tijdens de uitbraak van de crisis staat het sinds de jaarwisseling op een winst van 58 procent. Waar komt de plotse interesse voor het poor man’s gold vandaan? 

Metaal van de duivel

In de hoogtijdagen van de eurocrisis, ergens in april 2011, bereikte de prijs voor zilver een All Time High van ruim 48 dollar. De vrees voor de ineenstorting van de euro en de enorme druk op het financiële stelsel deden beleggers massaal vluchten in de bekende vluchthavens, goud en zilver. Historisch gezien volgt de prijs van zilver altijd het goud. Het reageert alleen later. Wanneer het zilver begint te stijgen gaat het echter wel veel harder dan goud. Zo ook nu. Waar het goud dit jaar reeds met 32 procent opliep, gaat zilver een stuk harder. Vanwege deze grotere beweeglijkheid staat het in de financiële wereld dan ook wel bekend als het metaal van de duivel. Het kan niet alleen hard stijgen, maar ook vrij plotseling weer snoeihard dalen.

Industriële toepassing

Zilver is echter meer dan alleen maar een veilige vluchthaven in woelige tijden. Het metaal wordt gebruikt voor sieraden en voorwerpen als bestek. Maar vooral de industriële toepassingen maken het metaal gewild. Anders dan bij bijvoorbeeld goud wordt bij zilver ruim de helft van de productie gebruikt voor de industrie. Denk aan elektronica en zonnepanelen. Cruciaal voor de energietransitie en het is dan ook niet vreemd dat de inzet op een groene toekomst de zilverprijs een extra zet lijkt te geven. Naast de functie van vluchthaven kunnen beleggers met zilver dus ook inspelen op een heropleving van de reële economie.

Gekrompen aanbod

Nu is de huidige rally het gevolg van de toegenomen onzekerheid in de wereld, van het zeer ruime monetaire beleid van centrale banken, van een grotere vraag uit de industrie maar vooral ook van een terugval in het aanbod. Zo’n 40 procent van al het zilver dat wereldwijd wordt gedolven is afkomstig uit slechts twee landen: Peru en Mexico. Laat dat nu net twee landen zijn waar het coronavirus ongenadig hard heeft toegeslagen. Vanwege het virus dienden de mijnen massaal gesloten te worden. Bij het delven van zilver zijn de coronamaatregelen moeilijker te handhaven dan bij andere grondstoffen. Het zit namelijk dieper in de grond, waardoor afstand bewaren niet eenvoudig is. Het Silver Insitute, de brancheorganisatie van de zilversector, voorspelt dat er dit jaar 13 procent minder zilver uit de Zuid-Amerikaanse mijnen wordt gedolven.

Goud/zilverratio

Nu de besmettingen wereldwijd weer beginnen toe te nemen dreigt het economisch herstel vertraging op te lopen. Met de gestage groei van het aantal besmettingen sluit een deel van de mijnen opnieuw de deuren. Minder aanbod, meer vraag. Het is dan ook niet vreemd dat de prijs van zilver inmiddels boven de 28 dollar noteert. Volgens ingewijden is dat overigens nog lang niet de top. De prijs van zilver wordt vaak uitgedrukt ten opzichte van het goud in de zogenaamde goud/zilverratio

Vergroening en elektrificatie

Op het dieptepunt van de coronacrisis was het goud maar liefst 125 keer meer waard dan het zilver. Sindsdien is de GSR (Gold Silver Ratio) echter gezakt naar 71 nu. Dat is volgens deskundigen echter nog steeds hoger dan het historisch gemiddelde van rond de 60. Kan het zilver hoger? In tegenstelling tot goud staat het nog 40 procent onder zijn historische top. Door de vergroening en de elektrificatie van de economie stijgt de vraag naar batterijen ongekend hard. Met behulp van zilver kunnen batterijen met een hogere capaciteit worden geproduceerd. De onzekerheid over het virus en het ruime monetaire beleid van centrale banken zullen waarschijnlijk ook nog wel even aanhouden. Beleggers kopen vooral zilver via beursgenoteerde Exchange Traded Funds. De wereldwijde voorraad die deze aanhouden is inmiddels opgelopen naar een record van 8445 ton. Wellicht heeft het metaal van de duivel nog meer potentie.