Auteur: Krist Plaizier  Datum: 10-02-2023

De persdienst van Euronext draait op volle toeren

Op de Europese markten heerste gisteren optimisme. Zorgen over mogelijke renteverhogingen verdwenen even naar de achtergrond en een stormvloed aan, overwegend mooie, bedrijfscijfers klaterde over beleggers neer. Wall Street leek er gistermiddag ook zin in te hebben en de hoofdindices gingen daar voortvarend uit de startblokken. Het positieve sentiment kon echter niet vastgehouden worden en gedurende de handelsdag gaven de indices steeds meer terrein prijs. Uiteindelijk sloten de drie belangrijkste indices in New York ongeveer een procent lager. Beleggers namen gas terug omdat de zorg over een hogere rente toch weer naar de voorgrond kwam.

Vanwege het lager gesloten Wall Street gisteravond zagen we in Azië en in Europa vanochtend ook overwegend rode cijfers op de koersborden. Van de AEX ging in de vroege handel zo’n 0,6 procent af. Over de AEX zijn overigens een aantal interessante nieuwsfeitjes te melden. De persdienst van Euronext heeft het er maar druk mee. Niet alleen kwam Euronext zelf met de cijfers over het vierde kwartaal, ook werden de bestuurders van Shell in het Verenigd Koninkrijk persoonlijk voor de rechter gedaagd. De Britse milieuorganisatie ClientEarth wil in samenwerking met een aantal pensioenfondsen met deze stap de elf topbestuurders van het olie- en gasbedrijf bewegen om de uitstoot van Shell harder en sneller terug te dringen dan ze nu van plan zijn.

Ook uit de vastgoedhoek kwam een opmerkelijk bericht. Het Financieele Dagblad bericht vanmorgen dat Unibail-Rodamco-Westfield, in oorsprong één van de oudste noteringen op de Amsterdamse beurs (Rodamco is de voormalige vastgoedpoot van Robeco), heeft besloten om voortaan alleen nog maar verhandeld te willen worden in Parijs. Daarmee zal het aandeel dus uit de AEX en van de Amsterdamse beurs verdwijnen. De reden is dat het overgrote deel van de handel toch al in Parijs plaatsvindt. En tenslotte kwam er vanochtend het bericht dat het NLFI, de stichting die namens de Nederlandse staat de overheidsbeleggingen in commerciële bedrijven beheert, aan Citigroup de opdracht heeft gegeven om ruim 6 procent van het staatsbelang in ABNAMRO te verkopen. De verkoop zal de komende dagen plaatsvinden. Met de verkoop komt het staatsbelang onder de 50 procent en heeft de staat dus geen meerderheid meer. Daarmee komt gelijk de speculatie op gang dat ABNAMRO mogelijk een overnamebod van een buitenlandse partij kan verwachten. Minister van Financiën Sigrid Kaag schrijft echter in een brief aan de Tweede Kamer dat het passeren van de 50 procentgrens slechts een symbolische betekenis heeft en aan de feitelijke zeggenschap niet zo veel verandert.

ABNAMRO opende vanochtend lager, in lijn met de AMX-index, maar speculanten drukten daarna op de koopknoop waardoor het verlies werd weggewerkt. Mogelijk ook omdat ABNAMRO als belangrijkste kandidaat wordt genoemd om te promoveren naar de AEX bij de jaarlijkse herweging van de Amsterdamse beursindices in maart.

Tekort aan cashflow bij Volkswagen in 2022

Dinsdagavond laat kwam de Volkswagen Groep met de voorlopige jaarcijfers naar buiten.
De operationele winstmarge van grootste autobouwer van Europa lag in 2022 met 8,1 procent aan de bovenkant van de prognose van 7 à 8,5 procent. De omzet kwam circa 12 procent hoger uit op 279 miljard euro. Volkswagen ging uit van een omzetgroei tussen de 8 en 13 procent en voldeed dus aan de verwachtingen. De operationele winst klokte af op zo’n 22,5 miljard euro, ook in lijn met de consensus. Dit, ondanks de haperende toeleveringsketens (waar overigens alle autobouwers last van hadden) die de netto kasstroom ver onder de doelstelling duwde. Dat cijfer landde op slechts 5 miljard euro, tegenover 8,6 miljard euro in 2021. De verklaring hiervoor is dat het concern te kampen had met een grote voorraad afgewerkte goederen en daarmee over een hoger dan verwacht werkkapitaal op de balans. Veel auto’s misten nog bepaalde onderdelen en konden daarom nog niet afgeleverd worden aan de dealers voor het einde van het jaar. Deze logistieke problemen waren het gevolg van de coronapandemie, de lockdowns in China en de oorlog in Oekraïne. Dit zorgde voor een ernstig tekort aan chips, kabels en andere materialen. Volkswagen schreef in het persbericht dat de problemen dit jaar opgelost zouden worden. De definitieve cijfers volgen op 14 maart.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten